Home » Medlemskap er en fullført avtale: diplomater ser allerede Finland og Sverige i NATO

Medlemskap er en fullført avtale: diplomater ser allerede Finland og Sverige i NATO

by Russell Crowe

Medlemskap avgjorde nok saken
Diplomater ser allerede Finland og Sverige i NATO

«Hvis ikke nå, når da?» Den russiske angrepskrigen varmer opp debatten i de nordeuropeiske landene Finland og Sverige om å bli med i NATOs militærallianse. Det er tilsynelatende ingenting i mot det. Det er ventet konkrete meldinger i dag.

Ifølge innsidere er det ikke lenger tvil om at Finland og Sverige blir med i NATO. «De vil søke og de vil bli tatt opp,» sa en senior diplomat til Reuters på betingelse av anonymitet. «Hvis ikke nå, når da?» spurte en annen diplomat, med henvisning til Russlands invasjon av Ukraina. NATO vil umiddelbart sende søknader om medlemskap.

De to landenes krav vil nesten helt sikkert bli godkjent på eller før NATO-toppmøtet som er planlagt til Madrid i slutten av juni, sa kilder som er kjent med saken. «Vi vil ikke vente på toppmøtet i Madrid hvis mulig tidligere,» sa en NATO-tjenestemann. I løpet av den årelange ratifiseringsprosessen ville de allierte sørge for økt militær tilstedeværelse i regionen, gjennomføre flere militærøvelser og maritime patruljer i Østersjøen, og kunne sende amerikanske og britiske styrker til Finland og Sverige, erklærte han.

Finland vil søke om å bli med i den transatlantiske forsvarsalliansen i dag, torsdag, og Sverige vil droppe sin flere tiår lange motstand mot medlemskap, ifølge innsidere. Det som er sikkert er at Finlands president Sauli Niinistö har til hensikt å kunngjøre sitt standpunkt til landets mulige medlemskap senere i dag. Statsminister Sanna Marin ønsker ifølge finske medier også å posisjonere seg i spørsmålet om NATO. Det er mulig at hans avgjørelse vil komme samtidig med Niinistö.

De siste ukene har paret reist til en rekke NATO-land for samtaler, det samme har Sveriges statsminister Magdalena Andersson. USA, Tyskland og andre NATO-medlemmer har uttrykkelig uttalt at de ønsker å støtte kandidaturene til Finland og Sverige dersom de to nordiske landene bestemmer seg for det.

Tiltredelse ville endre maktbalansen massivt

Til nå har Finland og Sverige vært nære NATO-partnere, men er ikke offisielle medlemmer. Russlands invasjon av Ukraina og den resulterende raske endringen i sikkerhetssituasjonen i Europa utløste imidlertid intense debatter i begge EU-landene om NATO-medlemskap. Finland deler en grense med Russland som er over 1300 kilometer lang og Sverige grenser også til Østersjøen. Å gå sammen med de to statene ville endre maktbalansen i regionen massivt. Russland har derfor allerede varslet «alvorlige konsekvenser» for saken. De tre andre nordiske landene Danmark, Norge og Island har vært en del av alliansen siden opprettelsen av NATO i 1949.

Niinistö, ansett som gjennomtenkt og balansert, har lenge vært sett på som noe av et bindeledd mellom EU og Russlands president Vladimir Putin. Krigen i Ukraina endret imidlertid hele situasjonen fundamentalt. I meningsmålingene har det vært en drastisk meningsendring til fordel for Finlands tilslutning til NATO: I et nylig tiltak var 76 % av de spurte for et slikt trekk. Flere partier har også uttrykt sin støtte til et slikt forslag.

Niinistös ord har vekt i landet hans. Han og regjeringen bestemmer til slutt sammen om Finland skal sende inn en NATO-søknad. Underveis publiserte regjeringen i april en sikkerhetsanalyse der fordeler og risikoer ved et eventuelt medlemskap undersøkes – uten å lyse ut standpunkt for eller mot en tilsvarende søknad.

En egen sikkerhetspolitisk analyse slippes i Sverige fredag. Marin og Anderssons sosialdemokrater ønsker denne helgen å avsløre sitt nåværende standpunkt til NATO – hvis de går inn for medlemskap, vil det være avgjørende elementer på veien mot NATO-kandidater i deres respektive land. Sveriges utenriksminister Ann Linde og Finlands utenriksminister Pekka Haavisto er også på et NATO-møte i Berlin lørdag. Neste uke besøker Niinistö endelig kong Carl XVI av Sverige. gustaf

Related Videos

Leave a Comment