Home » Masseprotester mot kuppet i Sudan

Masseprotester mot kuppet i Sudan

by Russell Crowe

Marsjen i Omdurman, søsterbyen til hovedstaden Khartoum, starter etter at demokratiaktivister oppfordret folk til masseprotester mot mandagens militærkupp.

– Vi vil ikke la oss kontrollere av militæret. Dette er vårt budskap, sa menneskerettighetsaktivisten Tahani Abbas, før demonstrasjonene startet.

Skarp ammunisjon og tåregass

Protestbevegelsen håper på hundretusenvis av deltakere i demonstrasjoner mot kuppet mandag og volden utført av kupplederne. Ifølge rapporter er det rapportert om nesten 30 dødsfall så langt.

Sikkerhetsstyrker avviste tidligere kuppprotester med skarp ammunisjon og tåregass.

Demonstranter begynte å samles i Sudans gater lørdag etter at både FN og USA oppfordret landets kuppledere til å vise tilbakeholdenhet og unngå konfrontasjoner.

FNs spesialutsending til Sudan, Volker Perthers, møtte en av hovedgeneralene for kuppet fredag. Etter møtet tvitret han at han understreket behovet for ro og at kupplederne må tillate fredelige protester.

Han la til i en egen uttalelse at FN-misjonen i Sudan aktivt koordinerer meklingsarbeid for å etablere dialog.

Jeffrey Feltman, USAs utsending til regionen, sa samtidig at befolkningen i Sudan må få holde en fredelig demonstrasjon.

«USA vil følge ham tett,» la han til.

Statsministeren i husarrest

Kuppet i Sudan – da statsminister Abdalla Hamdok og andre fremtredende politikere ble arrestert eller satt i husarrest – ble ledet av general Abdel Fattah al-Burhan.

Ifølge kuppmakerne vil Sudan bli ledet av hæren og en teknokratregjering frem til demokratiske valg holdes sommeren 2023.

Så sent som i 2019 førte omfattende protester til at den hardbarkede Sudanes president Omar al-Bashir ble styrtet etter 30 år ved makten. En overgangsregjering ble deretter opprettet under et styrende råd, ledet av general al-Burhan.

Under kuppet overtok militæret Sudans statlige TV- og radiokanaler. Samtidig ble større veier sperret, mens internett ble sperret for mange sudanesere.

Kort tid etter kuppet erklærte general al-Burhan live at en unntakstilstand var på plass i landet og at både regjeringen og styringsrådet var blitt oppløst for å «korrigere retningen til revolusjonen».

Fakta: Sudan

Sudan har en fortid som britisk koloni. Over Nilen spilte landet en viktig geostrategisk rolle, blant annet for vanning i Egypt.

Sudan ble uavhengig i 1956, etterfulgt av tiår med konflikter og borgerkriger. I juli 2011 ble landet splittet og Sør-Sudan ble dannet. Tvister og uro fortsatte å herje i området.

I 2019 ble den sittende presidenten Omar al-Bashir, som hadde styrt landet siden 1989, styrtet etter omfattende protester. al-Bashir ble tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser i provinsen Darfur.

Etter Omar al-Bashirs fall ble det opprettet en overgangsregjering i form av et sivil-militært råd og en sivil regjering.

Oljerike Sudan har rundt 43 millioner innbyggere. Hovedstaden heter Khartoum.

Kilde: UI / Landguiden

Related Videos

Leave a Comment