Home » «Masse» appell: et vanskelig og håpefullt emne

«Masse» appell: et vanskelig og håpefullt emne

by Liv Ullmann

Bleecker Street «Messen» foregår nesten utelukkende i ett rom, med fire karakterer. Da manusforfatter-regissør Fran Kranz lette etter finansiering, motsto han forslag om å «åpne» filmen.

«Jeg har alltid trodd at dette er hva det burde være,» sier han Variasjon, fordi han ikke ønsket å «undergrave» karakterene.

Filmen handler om et følelsesladet møte mellom to foreldrepar hvis barn døde i en skoleskyting. Den inneholder fire av årets beste forestillinger, en førstegangsregissør som tar store risikoer, og et inspirerende manus om verdens tilstand i 2021.

Argumentene er tunge, men «for meg er det en film full av håp», sier Kranz.

Noen bekymrer seg for at det kan være vanskelig å se. Faktisk er kinohistorien full av «vanskelige» filmer, inkludert Oscar-vinnerne for beste film «The Best Years of Our Lives», «Schindler’s List», «Million Dollar Baby», «12 Years a Slave» og «It’s not» et land for gamle menn», samt kandidater så forskjellige som «Taxi Driver» og «Amour». Filmer ikke «lette», men ikke å gå glipp av.

Kranz sier at katalysatoren for å skrive dette var skoleskytingen i Parkland, Florida.

«Jeg var veldig redd, som nybakt forelder. Jeg begynte å bestille bøker på nettet for å studere Columbine, Virginia Tech, Sandy Hook, Aurora, Norge-angrepene i 2011. Jeg ønsket å vite mer som forelder og som borger.

For prisvelgere er spørsmål nummer 1: trenger jeg å se det? Svar: definitivt ja. Og spørsmål n. 2: når det gjelder betraktninger om Oscar-utdelingen og andre priser, hvem er hovedpersonen, hvem støtter han?

Bleecker Street promoterer alle fire – i alfabetisk rekkefølge, Reed Birney, Ann Dowd, Jason Isaacs og Martha Plimpton – for støtte. Kranz sier: «Det er vanskelig for meg å tro at de konkurrerer med hverandre. Men det er en god grunn for dem alle til å være i den kategorien”.

«Mass» bør også vurderes for ensemblets nominasjoner i SAG Awards og Critics Choice.

Debatt mellom ledere og støttespillere er et favorittemne for priseksperter, men det er alltid akademisk. Tidligere har det for eksempel vært diskusjoner om Alicia Vikander, Christoph Waltz og de tre skuespillerinnene i «Favoritten». I fjor spilte LaKeith Stanfield i «Judas and the Black Messiah» og havnet i støttekategorien med Daniel Kaluuya.

Som skuespiller selv vet Kranz hvordan han skal skrive for skuespillere. «Som skuespiller ville jeg sørge for at det hele ga mening for hver karakter. Jeg spurte skuespillerne: hvordan det fungerer for dere, hva som mangler, hva annet du trenger og så videre. Manuset var der, men de to og en halv dagene med øving var en betydelig del av skriveprosessen.»

Likestilling strakte seg utover skriving. Kranz hadde ofte to kameraer i rommet, og da han overrakte 100 timer med opptak til redaktør Yang Hua Hu, måtte de bestemme når de skulle holde seg på høyttaleren eller klippe.

«Det var et spørsmål om hvilken karakter som var mest imponert over det som ble sagt. Hvem sitt hode jeg ønsker å komme inn i, i dette øyeblikk, og ikke burde vært foredragsholderen «.

Filmen kommer i det perfekte øyeblikket. I 2021 «normaliserte vi hat mot mennesker vi ikke kjenner,» sier Kranz. «Vi kan ikke endre det med mindre vi kommer til bordet og aksepterer hverandres menneskelighet og jobber gjennom forskjeller.

«Jeg vet at noen synes filmen er utfordrende, og enda verre, de frykter at den vil være deprimerende. Men det er håp i å se folk jobbe med forskjellene sine og finne fred og en vei å følge, så for meg er det en håpefull film.

«På slutten av filmen løftes vekten og det er så mye lys.»

Related Videos

Leave a Comment