Home » Maria Ressa og Dmitry Muratov vinner Nobels fredspris i 2021 | Nyheter fra media

Maria Ressa og Dmitry Muratov vinner Nobels fredspris i 2021 | Nyheter fra media

by Russell Crowe

Journalistene Maria Ressa fra Filippinene og Dmitrij Muratov fra Russland vant årets Nobels fredspris, anerkjent «for deres innsats for å ivareta ytringsfriheten», som priskomiteen beskrev som truet over hele verden

De to mottok den prestisjetunge prisen «for sin modige kamp for ytringsfrihet på Filippinene og Russland», sa Berit Reiss-Andersen, leder av Den Norske Nobelkomité, fredag.

– Samtidig er de representanter for alle journalister som forsvarer dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet møter stadig mer ugunstige forhold, sa han på en pressekonferanse i den norske hovedstaden Oslo.

Prisen er den første for journalister siden Tysklands Carl von Ossietzky vant den i 1935 for å avsløre landet sitt hemmelige opprustningsprogram etter krigen.

– Fri, uavhengig og faktabasert journalistikk tjener til å beskytte mot maktmisbruk, løgner og krigspropaganda, sa Reiss-Andersen.

Ressa, som grunnla det undersøkende journalistikknettstedet Rappler, har fokusert mye av arbeidet sitt på den filippinske presidenten Rodrigo Dutertes kontroversielle og voldelige narkotikakrig. Hun og Rappler «dokumenterte også hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter, trakassere motstandere og manipulere offentlig diskurs,» bemerket Nobelkomiteen.

«Jeg er litt sjokkert. Det er veldig spennende, sa Ressa etter å ha lært om prisen.

«Journalisme har aldri vært så viktig som i dag,» sa han, og la til at journalister har «mistet vår makt over teknologiplattformer» og har oppfordret nasjoner til å gå sammen for å stoppe fremveksten av desinformasjon.

Han sa også at til tross for at nyhetsnettstedet hans er underlagt «muligheten for å bli stengt på daglig basis», fortsetter han å være forpliktet til undersøkende journalistikk.

Den prisbelønte journalisten ble i fjor dømt for ærekrenkelse og dømt til fengsel i en avgjørelse som ble sett på som et slag mot global pressefrihet. Hun var den første kvinnen som ble tildelt Nobel i år.

«Hvis du holder Nordstjernen foran deg, beskytter du fakta, du har makten til å være ansvarlig. Utøv rettighetene som er i den filippinske grunnloven. Dette er hva vi har gjort, og det er det vi vil fortsette å gjøre, sa han.

Muratov grunnla den russiske avisen Novaya Gazeta i 1993 og var dens sjefredaktør i 24 år. I dag er det en av svært få uavhengige medier i Russland og så seks av journalistene bli myrdet i løpet av den tiden.

«Jeg kan ikke ta æren for dette. Dette er fra Novaya Gazeta. Det er de som døde og forsvarte folks rett til ytringsfrihet, sa Muratov, sitert av det russiske nyhetsbyrået TASS.

Muratov sa at han vil bruke seieren til å hjelpe uavhengige journalister som har møtt økende press fra myndighetene, inkludert de hvis organisasjoner har blitt erklært som «utenlandske agenter», en betegnelse som truer med å bringe mer regjeringskontroll.

«Vi vil bruke det til å støtte undertrykt russisk journalistikk,» sa han i kommentarer sendt av en russisk meldingsappkanal. «Vi vil prøve å hjelpe folk som har blitt utpekt som agenter, har møtt forfølgelse og har blitt tvunget til å forlate landet.»

I følge Committee to Protect Journalists har 17 mediearbeidere blitt drept på Filippinene det siste tiåret og 23 i Russland.

Umiddelbart etter kunngjøringen gratulerte Kreml den russiske journalisten til tross for at avisen hans ofte kritiserte russiske myndigheter.

– Vi kan gratulere Dmitrij Muratov, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til journalister. «Han jobber iherdig i samsvar med sine idealer, han er hengiven til dem, han er talentfull, han er modig,» la han til.

Fjorårets pris gikk til World Food Program for deres innsats for å bekjempe sult og matusikkerhet rundt om i verden.

Prisen er ledsaget av en gullmedalje og 10 millioner SEK (over 1,1 millioner dollar). Pengepremien kommer fra en arv etterlatt av skaperen av prisen, den svenske oppfinneren Alfred Nobel, som døde i 1896.

Mandag delte Nobelkomiteen ut prisen i fysiologi eller medisin til amerikanerne David Julius og Ardem Patapoutian for deres funn om hvordan menneskekroppen oppfatter temperatur og berøring.

Nobelprisen i fysikk ble tirsdag tildelt tre forskere hvis arbeid bidro til å forklare og forutsi de komplekse naturkreftene, inkludert utvidet vår forståelse av klimaendringer.

Benjamin List og David WC MacMillan ble kåret til vinnere av Nobelprisen i kjemi onsdag for å finne en enklere og mer miljøvennlig måte å bygge molekyler som kan brukes til å lage forbindelser, inkludert medisiner og sprøytemidler.

Nobelprisen i litteratur ble torsdag tildelt den tanzaniske forfatteren Abdulrazak Gurnah, som ble anerkjent for sin «kompromissløse og medfølende innsikt i virkningene av kolonialisme og flyktningens skjebne».

Prisen for fremragende arbeid innen økonomi er ennå ikke kommet på mandag.

INTERAKTIV - Vinnere av Nobelprisen 1901-2020

Related Videos

Leave a Comment