Home » Måneder etter protest mot strandhåndballdrakt i Norge, ble bikinikravet offisielt opphevet

Måneder etter protest mot strandhåndballdrakt i Norge, ble bikinikravet offisielt opphevet

by Russell Crowe

I juli fanget det norske kvinnelaget i beachhåndball oppmerksomheten til det internasjonale samfunnet da idrettsutøvere nektet å bruke sportens obligatoriske bikiniuniformer – og ble bøtelagt tilsvarende. Måneder senere ga deres tapperhet resultater. Av a endring av reglene til Det internasjonale håndballforbundet, vil kvinner nå bli pålagt å bruke tilpassede shorts under konkurranser i stedet for bikinier.

Bikiniregelen smakte av sexisme fra starten av, spesielt fordi mannlige strandhåndballspillere alltid fikk ha på seg løse shorts og gensere som dekket hele overkroppen. Kvinner derimot? De ble spesifikt pålagt å bruke bikinibukser «tilpasset og kuttet i en oppadgående vinkel oppover benet» og tanktops som viste magen. Da det norske laget valgte å bryte reglene og bruke shorts under en kamp i juli, ble hver spiller bøtelagt med 150 euro som straff, noe som skapte oppstyr i det internasjonale idrettsmiljøet.

Nå vil imidlertid den lange reisen for å endre disse reglene – Norge har presset på for det siden 2006 – ende med suksess. Fra januar 2022 vil kvinner kunne bruke «korte, ettersittende bukser» og en «fitted tank top» under kamper, uten krav til lengde. Under en samtale med NBC Nyheter, President i Norges Håndballforbund Kare Geir Lio roser endringen som «et reelt og symbolsk steg» bort fra kjønnsulikhet i håndball. Spillerne han snakket med var enige om at de kan spille bedre i shorts og er «veldig glade» for at de nå kan velge lengde, sa han.

Det var kvinnene i det norske protestlaget, og det uventede søkelyset de satte på sport, som bidro til å overbevise forbundet om å gjøre denne etterlengtede endringen, som ble avtalt i begynnelsen av oktober. «Jeg tror det er bra for spillet, men først og fremst er det bra for kvinnene,» sa Lio, «og det er bra for måten vi behandler hverandre på i sport.» Selv om idrettsutøvere ikke skal behøve å si ifra for likebehandling (se: «vektrommene» gjort tilgjengelig for kvinnelige basketballspillere i NCAA), viser det hva slags global endring som er mulig når de går sammen for å kjempe for likestilling i idretten.

I slekt: Den tyske gymnasten Pauline Schäfer vinner sølvmedalje på verdensbjelke i deklarasjonsenhet

Related Videos

Leave a Comment