Home » Macron overlistet: Storbritannia kan unngå energikrise ettersom norsk «backup»-strømledning går på nett | Vitenskap | Nyheter

Macron overlistet: Storbritannia kan unngå energikrise ettersom norsk «backup»-strømledning går på nett | Vitenskap | Nyheter

by Liv Ullmann

Den tøffe praten kom etter at Frankrikes europaminister Clement Beaune truet med å begrense energiforsyningen som en måte å «legge press» på Storbritannia for å få slutt på en brexit-indusert fiskekonflikt. Selv om Beaune ikke gikk inn på detaljer om hvordan han skulle gjøre et slikt grep, advarte han om at mottiltak kan bli tatt mot Storbritannia «i de kommende dagene». To undersjøiske kabler fra Interconnexion France-Angleterre (IFA) forsyner Storbritannia med nok strøm til å drive tre millioner hjem.

Men Storbritannia har forsøkt å stole mindre på Frankrike for sin energi, spesielt siden en brann i et kraftverk i Kent tvang en av de elektriske kablene til å bli stengt.

Og nå kan fruktene av deres arbeid sees for alle da en undersjøisk kraftkabel ble satt i drift som overfører grønn energi mellom Norge og Storbritannia.

Ved full kapasitet på 1400 megawatt vil den nye kabelen, kalt North Sea Link, importere nok vannkraft til å forsyne 1,4 millioner hjem ifølge National Grid.

Reis 450 miles for å forbinde Blyth i Northumberland med den norske landsbyen Kvilldal.

Kabelen vil se fornybar energi eksportert fra Storbritannia når vindproduksjonen er høy og elektrisitetsetterspørselen lav, eller importert fra Norge når etterspørselen er høy og vindproduksjonen er lav.

Nicola Medalova, direktør for sammenkoblinger for det nasjonale nettet, kalte dette en viktig milepæl i Storbritannias utvikling mot netto-null.

Han sa: «Denne kabelen, som andre sammenkoblinger, vil gi oss tilgang til forskjellige typer energi fra hele Europa.

«Det er fornybar energi som vi kan importere til Storbritannia for å redusere vårt karbonavtrykk og redusere energikostnadene for britiske kunder.»

Sivilingeniør Mark Z Jacobson berømmet prosjektet og sa på Twitter at dette vil redusere energikostnadene og gi en «backup» for å redusere avhengigheten.

Det blir den femte sammenkoblingen for National Grid, som også har forbindelser med Belgia, Frankrike og Nederland, og en annen med Danmark under bygging.

LES MER: London kan bli ERSTATTET som Storbritannias hovedstad ettersom ekspert advarer om flomrisiko

Igjen kan Norge, som ikke er et EU-medlemsland, hjelpe Storbritannia med å unngå en slik skremmende situasjon, ikke bare gjennom den nye strømkabelen, men også et sunt handelsforhold for gasseksport.

Norge er hovedleverandør av både råolje og naturgass, og i 2020 ble det importert cirka 11,7 millioner tonn råolje og 1,4 millioner tonn naturgass fra landet.

På grunn av dette forholdet til Norge, inkludert gassimport og ny spesialkraftledning, vil Storbritannia være mindre avhengig av Frankrike for sin makt og fri fra Putins geopolitiske trusler.

Related Videos

Leave a Comment