Home » Macron anklager Australias premier for å lyve om ubåtavtale | Aukus

Macron anklager Australias premier for å lyve om ubåtavtale | Aukus

by Russell Crowe

Emmanuel Macron anklaget Australias statsminister Scott Morrison for å lyve for ham om en forlatt ubåtkontrakt på 90 milliarder dollar i en betydelig opptrapping av spenningene mellom Paris og Canberra.

Den franske presidenten lanserte anklagen i improviserte kommentarer til australske journalister på sidelinjen av G20-toppmøtet i Roma. Han sa at han hadde mye «respekt og vennskap» for Australia og australiere, men at respekten mellom nasjoner måtte gjengjeldes.

«Jeg sier bare at når vi har respekt, må du være ærlig og du må oppføre deg i tråd med og i samsvar med denne verdien,» sa han.

Da han ble spurt om han trodde Morrison løy for ham ved ikke å avsløre Australias hemmelige dialog med Storbritannia og USA om anskaffelse av atomubåter, en dialog som til slutt ble Aukus-pakten, ble Macron ledet i sitt svar. «Jeg tror ikke det, jeg vet,» sa han.

Morrison nektet for å ha løyet for den franske presidenten. Han sa at han fortalte Macron at han uttrykte synet at konvensjonelle ubåter ikke ville passe Australias strategiske interesser da de to lederne møttes i Paris etter årets G7-toppmøte.

Han sa at da de to spiste sammen på Elysée, «hadde vi ikke inngått noen andre avtaler med andre parter på det stadiet.»

Morrison sa at han forsto Macrons skuffelse, men kunne ikke motstå beslutningen om å forlate den franske kontrakten og fortsette med anskaffelsen av atomdrevne ubåter i samarbeid med USA og Storbritannia. Han sa at å gjøre noe annet ville heve fransk skuffelse over australske nasjonale interesser.

Macron har uttrykt skepsis overfor australske journalister om at Aukus atomubåter vil ankomme i rute. Han bemerket at det var en 18-måneders gjennomgang av levedyktigheten til avtalen og spøkte: «Lykke til.»

Morrison sa at han var sikker på at oppkjøpet ville fortsette som planlagt.

Under Aukus-pakten ga Morrison fra seg en kontrakt med Frankrike om å bygge seks dieselubåter til fordel for en avtale med USA for åtte atomdrevne ubåter. Frankrike hevdet å ha blitt «forrådt», «dolket i ryggen» og «lurt».

Opptrappingen av spenningene kommer før et møte mellom Australias utenriksminister, Marise Payne, og hennes franske motpart, designet for å få forholdet tilbake på rett spor.

Striden med Frankrike dominerte Morrisons tur til Roma for G20-toppmøtet. Kort tid etter at Morrison ankom Italia, flyttet Joe Biden for å reparere sitt skadede personlige og politiske forhold til Macron ved å erkjenne at Aukus» kunngjøring hadde vært en «klossete» hendelse håndtert med mangel på nåde.

Biden sa til Macron med kameraer tilstede at han hadde «inntrykk av at Frankrike var blitt informert» om Australias intensjon om å forlate kontrakten «lenge før» Aukus-avtalen ble offentlig avslørt.

Det var uklart om presidenten i USA bespotte Morrison, eller hans egen ledende stab for ikke å holde ham à jour med nyansene.

Etter Bidens offentlige tilnærming til Macron, doblet Morrison sin beslutning om å fortsette med atomubåter. Han sa at regjeringen hans holdt Biden-administrasjonen oppdatert «med status for samtaler og diskusjoner med den franske regjeringen.»

Macron møtte en rekke andre verdensledere under G20-toppmøtet, men planla ikke en bilateral diskusjon med Morrison.

Den australske statsministeren vil se Macron igjen på Cop26-toppmøtet i Glasgow. Morrison skulle forlate Roma til Skottland søndag kveld.

Related Videos

Leave a Comment