Home » «Lunana» blir Bhutans første beste internasjonale spillefilm-nominasjon ved Oscar-utdelingen

«Lunana» blir Bhutans første beste internasjonale spillefilm-nominasjon ved Oscar-utdelingen

by Liv Ullmann
Bhutan får første nominasjon for beste internasjonale film ved Oscar-utdelingen med «Lunana» (Photo Credit – Lunana Poster)

Listen over de fem filmene som løper til Oscar-utdelingen for beste internasjonale spillefilm inkluderer ett land som fikk sin første nominasjon noensinne i kategorien – Bhutan med filmen «Lunana: A Yak in the Classroom».

Debutanten i det internasjonale løpet er Lunana: A Yak in the Classroom, regissert av Pawo Choyning Dorji.

De andre filmene som konkurrerer om den beste internasjonale spillefilmen i år er Japans «Drive My Car», Italias «The Hand of God», Danmarks «Flee» og Norges «The Worst Person in the World».

Blant kandidatene er Norge det eneste landet som har vært nominert flere ganger tidligere, men som aldri har vunnet Oscar, melder hollywoodreporter.com.

I tillegg til Bhutan, hadde to tidligere unominerte land vært på kortlisten på 15, noe som betyr at de var i strid om å få sin første sjanse til den internasjonale æresbevisningen ved å komme på tirsdagens endelige liste over nominerte. De var Kosovo og Panama.

«Lunana: A Yak in the Classroom» spiller en gruppe av de viktigste ikke-profesjonelle som er hentet blant lokalbefolkningen i landsbyen i Himalaya der filmen ble spilt inn.

Den handler om en ambisiøs sanger (Sherab Dorji) som bor sammen med sin bestemor i hovedstaden i Bhutan som drømmer om å få visum for å flytte til Australia. Når overordnet legger merke til at han slapper av på jobben, blir han overført til en avsidesliggende landsby kalt Lunana.

Hive, en Sundance-prisvinner om en krigsenke som kjemper mot sin patriarkalske landsby for et uavhengig liv fra regissøren og manusforfatteren Blerta Basholli, var Kosovos bidrag til årets Oscar-utdeling. THR kalte det i sin anmeldelse «et stille drama som florerer av kvinnelig frigjøring».

Og Panama sendte Abner Benaims Plaza Catedral inn i Oscar-løpet. Det sosiale urettferdighetsdramaet forteller historien om det usannsynlige båndet mellom en sørgende eiendomsmegler, skildret av den meksikanske veteranen Ilse Salas, og et gatebarn.

Den 94. Oscar-utdelingen skal etter planen finne sted på Dolby Theatre i Hollywood 27. mars.

Må lese: Robert Pattinson husker Transformers 2s audition han mislyktes på grunn av «falsk» amerikansk aksent

Følg oss: Facebook | Instagram | Twitter | Youtube

Related Videos

Leave a Comment