Home » Landets oljerikdom er en syretest

Landets oljerikdom er en syretest

by Russell Crowe

Skandinavia

Fortell Norge om oljen Country står overfor den ultimate velstandstesten

Det brøt ut et sterkt argument mellom skandinaverne. Det blir maktskifte mandag.

Offshore norsk oljeplattform: Oljeindustrien sikrer arbeidsplasser – og likevel er det en torn i siden for mange nordmenn.

Oyvind Hagen / Digital

«Ganske provoserende», sier Nikoline Hassing: må vi virkelig fortsatt diskutere fremtiden for fossilt brensel? For eleven fra Trondheim, som for mange andre i Norge, har klimasaken blitt den viktigste valgkampspørsmålet. «Du er redd, og pressen er veldig treg,» sa 23-åringen fra «Adresseavisen».

Hun er fast bestemt på å gjøre omfattende endringer med avstemningen sin: Norge bør trekke seg ut av oljesektoren som har gjort landet til et av de rikeste i verden de siste tiårene. Ta til slutt klimabeskyttelsen på alvor.

Siden 2019 har titusenvis av mennesker vært involvert i «Klimabrølet» -bevegelsen, som har som mål å sikre at temaet blir hørt av politikere med kampanjer og protester. De siste meningsmålingene foran mandagens stortingsvalg viser at partier med en kritisk holdning til oljeindustrien har det største løftet.

Statsminister Erna Solberg er i ferd med å bli byttet ut - og hun har ikke gjort mye galt i det siste.

Statsminister Erna Solberg er i ferd med å bli byttet ut – og hun har ikke gjort mye galt i det siste.

Javad Parsa / EPA

På den annen side er det en Facebook -gruppe som heter “Oljebrølet” (Oil Roar) med 240 000 medlemmer. Det drives hovedsakelig av høyrepopulistiske krefter, men mange aktører i oljeindustrien og tusenvis av leverandører er også involvert. «Jeg håper å kunne jobbe her til jeg blir pensjonist,» sier Nadia Zahl, 25, spesialist på industrielle rørledninger. Hun er også bekymret for global oppvarming, men mener at verden fremdeles ikke har en god løsning for å dekke den økende etterspørselen etter energi uten olje. Det er derfor en utflukt er for risikabel – en holdning som deles av et flertall av befolkningen.

Nå er det valg og debatten er veldig polarisert. Det virker klart at borgerskapets åtteårige styre nærmer seg slutten: meningsmålinger peker på et nederlag for Høyre-leder Erna Solberg og hans koalisjon, selv om hun ikke har gjort noen store feil de siste årene eller under koronaen. krise.

Hvem regjerer med sosialdemokratene?

Midt-venstre kommer sannsynligvis til makten, det eneste spørsmålet er å vite i hvilken sammensetning. Det største partiet blir sosialdemokratene, men de trenger støtte fra senterpartiet, men kanskje også sosialistene og de grønne. Og det er her det store stridspunktet om fremtiden kommer inn: hva skal skje med den lukrative oljen på bunnen av Nordsjøen, som har gitt en sjenerøs velferdsstat i flere tiår?

Det er et brudd i befolkningen her, noe som også gjør livet vanskelig for en ny regjering. De Grønne stiller et ultimatum: De vil bare støtte en regjering hvis letingen etter olje stoppes umiddelbart, og sosialistene ber også om en rask exit. For sosialdemokrater – som Senterpartiet og alle vanlige – er dette imidlertid ikke et alternativ: for mange jobber og skatteinntekter er avhengig av oljerigger.

Norge liker å forsvare grønt, er avhengig av vind- og vannkraft, beskytter regnskogsområder med mye penger. På den måten ignorerer landet at det gir et stort bidrag til CO2 -problemet med fossilt brensel – selv om det ikke er i sin egen CO2 -balanse, men for andre nasjoner.

Related Videos

Leave a Comment