Home » Kvinnelige artister dominerer Veneziabiennalen for første gang

Kvinnelige artister dominerer Veneziabiennalen for første gang

by Edvard Munch

VENICE, Italia (AP) – For første gang i Venezia-biennalens 127 år lange historie, har verdens eldste og største samtidskunstmesse et flertall av kvinnelige og kjønnsavvikende kunstnere, under kuratorisk ledelse av Cecilia Alemani.

Resultatet er en biennale som setter søkelyset på kunstnere som lenge har vært oversett til tross for produktive karrierer, mens de utforsker temaer som kjønnsnormer, kolonialisme og klimaendringer.

Alemanis hovedshow, med tittelen «The Milk of Dreams», sammen med 80 nasjonale paviljonger, åpner på lørdag etter en årelang pandemiforsinkelse. Kunstmessen varer til 27. november. Dette er bare den fjerde av de 59 utgavene av Biennalen under ledelse av en kvinne.

Overvekten av kvinner blant de mer enn 200 kunstnerne som ble valgt av Alemani til hovedutstillingen «var ikke et valg, men en prosess,» sa Alemani, en italiensk kurator med base i New York, denne uken.

«Jeg tror noen av de beste artistene i dag er kvinnelige artister,» sa hun til Associated Press. «Men la oss også ikke glemme at i Venezia-biennalens lange historie har overvekten av mannlige artister i tidligere utgaver vært forbløffende.»

«Dessverre har vi fortsatt ikke løst mange kjønnsrelaterte problemer,» sa Alemani.

Alemani ble unnfanget under koronaviruspandemien og åpnet mens krigen raser i Europa, og erkjente at kunst i disse tider kan føles «grunn». Men hun bekreftet også biennalens rolle gjennom tiårene som en «slags seismograf av historien … for å absorbere og også registrere traumene og krisene som går langt utover samtidskunstens verden. «.

I en kraftig påminnelse forblir den russiske paviljongen stengt i år, etter at artister har trukket seg tilbake etter Russlands invasjon av Ukraina. I nærheten er det reist sandsekker i sentrum av Giardini av kuratorene for den ukrainske paviljongenog omgitt av stiliserte plakater med ferske kunstverk av ukrainske kunstnere som skildrer grusomhetene under den to måneder lange krigen.

Blant kvinnene som får etterlengtet anerkjennelse denne biennalen er den amerikanske billedhuggeren Simone Leighsom midt i karrieren både er headliner for den amerikanske paviljongen og setter tonen for hovedutstillingen med en ruvende byste av en svart kvinne som Alemani opprinnelig hadde bestilt for High Line urban park i New York.

Fusun Onur, en 85 år gammel pioner innen konseptuell kunst i Tyrkia, har fylt den tyrkiske paviljongen med nervøse katter og mus satt i storyboard-tablåer som konfronterer moderne trusler som pandemien og klimaendringene. Selv om hun var stolt over rollen sin som representant for Tyrkia og arbeidet hun produserte under pandemien i hjemmet sitt med utsikt over Bosporos, erkjente hun at æren lot vente på seg.

«Hvorfor er det slik, jeg vet ikke,» sa Fusan på telefon fra Istanbul. «Kvinnelige kunstnere jobber hardt, men de blir ikke alltid anerkjent. Det er alltid menn først.

New Zealand er representert av den tredje kjønnskunstneren Yuki Kihara, hvis installasjon «Paradise Camp» forteller historien om Samoa’s Fa’afafine-samfunn av mennesker som ikke aksepterer kjønnet de har fått tildelt ved fødselen.

Utstillingen inneholder bilder av Fa’afafine som imiterer malerier av Stillehavsøyboere av den franske postimpresjonistiske kunstneren Paul Gaugin, og gjenvinner bildene i en prosess kunstneren kaller «upcycling».

«Paradise Camp handler egentlig om å forestille seg en Fa’afafin utopi, der hun stenger kolonial heteronormalitet for å gjøre plass for et urfolks verdensbilde som er inkluderende og følsomt for miljøendringer,» sa Kihara.

Bildet av en hyperrealistisk skulptur av en futuristisk satyrkvinne som føder overfor sin satyrpartner, som har hengt seg, gir et mørkt postapokalyptisk preg til den danske paviljongen, skapt av Uffe Isolotto.

Den nordiske paviljongen tilbyr en mer håpefull vei ut av apokalypsen, med kunstverk og forestillinger som skildrer kampen mot kolonialismen til samene, som bor i et stort område av Nord-Norge, Sverige og Finland i Murmansk oblast i Russland, samtidig som de feirer tradisjonene sine. .

«Vi fant på en måte ut hvordan vi skulle leve i den apokalyptiske verden og gjøre det mens vi opprettholder, du vet, vår ånd og vår tro og våre verdisystemer,» sa medkurator Liisa-Ravna Finbog.

Årets Gullløve for livstidsprestasjon går til den tyske kunstneren Katherina Fritsch, hvis naturtro elefantskulptur står i rotunden til Giardinis hovedutstillingsbygning, og poeten, den chilenske kunstneren og filmskaperen Cecilia Vicuna, hvis portrett av morens øyne pryder forsiden av Biennalekatalog.

Vicuna malte portrettet mens familien var i eksil etter Chiles voldelige militærkupp mot president Salvador Allende. Nå 97 år gammel, fulgte moren henne til biennalen.

«Du ser at ånden hans fortsatt er der, på en måte som maleriet er som en triumf av kjærlighet mot diktatur, mot undertrykkelse, mot hat,» sa Vicuna.

____

Charlene Pele bidro til denne rapporten.

Related Videos

Leave a Comment