Home » Kroningen av kong Charles 6. mai: sentrale spørsmål og svar

Kroningen av kong Charles 6. mai: sentrale spørsmål og svar

by Edvard Munch

Konge av Storbritannia

Kroningen av Charles III: de viktigste spørsmålene og svarene

Første øvelser før kroningen av Charles III. i London

Første øvelser før kroningen av Charles III. i London

I Londons øde gater finner de første prøvene for kroningen av Charles III sted om natten. i stedet for. I stedet for medlemmer av kongefamilien, tar medlemmer av militæret på seg rollene deres. Kroningen finner sted 6. mai og hele feiringen varer i tre dager.

Videoer: Diverse, Mennesker, Sosialt, Samfunn, Befolkning

Vis beskrivelse

De viktigste fakta om kroningen av kong Charles på et øyeblikk: hvem kan ikke komme? Hvor mye koster arrangementet i Storbritannia?

London.

  • 6. mai Karl III. kronet
  • Forberedelsene har pågått i flere måneder
  • Det viktigste du trenger å vite om kroningen

De fleste av oss blir nettopp det i livene våre skifte av trone erfaring i Storbritannia: en eldre Charles III. – aldri før var en britisk monark over 74 år da de tiltrådte – han vil bli kronet til konge 6. mai kl. 11.00 London-tid (12.00 her). Det er på tide å forberede seg til denne store begivenheten og samle materiale for det dominerende chattemaet for de neste ukene.


Kroningen av kong Charles: den viktigste informasjonen på et øyeblikk

Hvor vil kroningen finne sted? I Westminster Abbey, slik det har vært skikken siden 1066. Den nåværende katedralen i gotisk stil har stått siden 1269.Hvorfor blir noen kronet som har vært konge siden september 2022? «For at kongefamilien og nasjonen skal sørge over tapet av monarken, er det alltid et betydelig gap mellom tiltredelse til tronen og kroning,» sa Buckingham Palace. Dronningen hadde ventet 16 måneder før kroningen den 3. juni 1953.


Hva betyr kroningen? Ved kroningen overtar tronfølgeren offisielt stillingen som leder av Church of England. Det er en symbolsk og religiøs seremoni. Lys:

Hva bestemmer kongen over? Charles har ingen politisk makt noe sted. I tillegg til Storbritannia av Storbritannia og Nord-Irland, er det statsoverhode for 14 andre delstater i Samveldet, som hovedsakelig består av tidligere kolonier. Men imperiet fortsetter å smuldre opp: I Canada er bare en fjerdedel av befolkningen for å forbli et monarki, og støtten avtar også i Australia og New Zealand. I karibiske land som Jamaica er folk misfornøyde med måten kongefamilien håndterer slaveri på. Noen avhengige territorier som Caymanøyene eller Gibraltar eller Crown Dependencies som Jersey, derimot, har slått seg komfortabelt inn i sin eksistens som britiske skatteparadiser og anses som lojale mot kongen.


Kroning av kong Charles: Viktige fakta om de kongelige

Hva blir det av Camilla? Dronningen hadde bestemt at hennes svigerdatter skulle bli dronningekonsort. I stedet blir hun: Dronning. Mer er ikke mulig for den mangeårige, mer eller mindre hemmelige elskeren til Charles. Beregningen antok hennes prins Harry. Camilla sa at hun var «farlig» og lanserte sladderhistorier om familiemedlemmer for å se bedre ut. Tull, avklarte sønnen Tom Parker Bowles nå. «Jeg bryr meg ikke om hva noen sier, det er ikke det han ser etter. Han giftet seg med den han elsker.» Camillas visdom er imidlertid universell. Hvis det ikke fungerer: vent og drikk te. På et tidspunkt vil vinden snu.

Hva er statusen til familiefeiden? Prins Harry ankommer for et en-til-en overnattingsbesøk, uten hertuginne Meghan og barna. Han og Charles kommuniserer bare gjennom mellommenn. Prins William prøver å skjule det faktum at han skal møte broren sin, rapporterte britiske medier, som siterer palasskilder. Den eneste kusinen, prinsesse Eugenie, blir ved siden av Harry. Årsak til striden: Prince chatterbox skjøt fra USA mot gullredet han hadde sittet i en stund.


Hvem kommer ikke enda? Charles sin tidligere svigerinne Sarah Ferguson hun hadde rett i sin antagelse om at hun ikke var blitt invitert som en evig skandalenudel. Med te og en XXL-smørbrød ønsker han å holde seg foran fjernsynet og deretter gi familien sladderen fra kommentatorene. Eksmannen hennes, prins Andrew, kan derimot komme, selv om han har løst seg fra anklager om overgrep. Han er ledsaget av døtrene prinsessene Eugenie og Beatrice. De bør holde tiaraen tett når onkel Charles er i nærheten. Antagelig ønsker han å ta kongetittelen fra sine nieser for å rense «selskapet». USAs president Joe Biden og paven kansellerte. Juan Carlos, den utviste tidligere kongen av Spania, er invitert, men nekter trolig. En planlagt lunsj med Charles er kansellert. Les også: Slik provoserer Juan Carlos palasset

Hvem kommer? 2000 gjester, med dronningen fortsatt 8000, mottok invitasjonen i et utseende av markblomster og urter. For første gang på rundt 900 år tas flere kronede hoder inn, inkludert kong Filip og dronning Mathilde av Belgia, samt kong Felipe, dronning Letizia og den tidligere dronning Sofia av Spania. Kong Carl Gustaf av Sverige ankommer med kronprinsesse Victoria. Til stede er kongeparene i Bhutan, Nederland og Jordan, samt prins Albert og prinsesse Charlene av Monaco. Norge og Danmark sender sine kronprinspar.

Blant de republikanske statsoverhodene: Frank-Walter Steinmeier, Emmanuel Macron, Sergio Mattarella. Også: Ursula von der Leyen som president for EU-kommisjonen. Jill Biden, USAs førstedame. Den britiske statsministeren Rishi Sunak og syv forgjengere: Liz Truss, Boris Johnson, Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Sir Tony Blair og Sir John Major. Kjendiser: David og Victoria Beckham, Tom Cruise, Sir Paul McCartney, Stella McCartney, Rowan Atkinson, Bear Grylls.


Kongelig begivenhet: historisk informasjon om kroningen

Hvilke kroner bærer kongeparet? Den legendariske Edward krone av den britiske monarken er allerede tatt fra tårnet og vil bli forstørret for hodet til Charles. Den ble laget av rent gull i 1661. Han byttet senere denne kronen mot den lettere 1937 Imperial State Crown med 2868 diamanter og 317 karat. Camilla bærer Dronning Marys fornyede krone. Den 5000 år gamle Koh-i-Noor-diamanten er fjernet. Den tidligere kolonimakten Storbritannia skal ha stjålet den fra India. For at kronen ikke skal være for enkel, vil hindringen bli erstattet av Cullinan-diamanter verdt rundt 350 millioner euro. Camillas elfenbenssepter er fortsatt kontroversielt.

Hvor mange britiske monarker er Charles? Nummer 13 siden foreningen av England og Skottland i 1707. Forhåpentligvis et lykketall. Kong Charles I ble henrettet under borgerkrigen i 1649 og England ble kort tid en republikk. Hans sønn Charles II gjenvant tronen i 1660.

Hva skjer ved kroningen? I en 60-minutters seremoni salver, innvier og velsigner erkebiskopen av Canterbury kongeparet. Salvelsen av de fire ryttere sendes ikke på TV. Les om dette: Slik fungerer en tradisjonell seremoni


Deretter? Den to kilometer lange prosesjonen i den 260 år gamle statlige trevognen tar deg fra Westminster Abbey via St. James Palace og den praktfulle avenue The Mall opp til Buckingham Palace. 6000 soldater løper. Det vil være «stort», kunngjorde Duke Eddie, arrangøren av den kongelige begivenheten, og lovet «alt glimt Storbritannia kan mønstre». Familien dukker deretter opp på palassets balkong. Les også: Duke Eddie… denne mannen planlegger kroningen

Og de neste dagene? Gatefestivaler og piknik arrangeres over hele landet på søndager. En konsert med Take That (minus Robbie Williams), Lionel Richie, Andrea Bocelli og Katy Perry. Mandag innvilges britene en helligdag.

Hvor mye koster glitrende nytelse? Omtrent ti millioner pund. Dronningens kroning brant tilsvarende rundt 23 millioner pund. Men i tider med inflasjon og streiker, ifølge meningsmålinger, ser mange briter på programmet som noe som en gammeldags orgie av trygghet fra en dysfunksjonell familie.Related Videos

Leave a Comment