Home » Krig i Ukraina: den nåværende situasjonen | Nyheter fra hele verden

Krig i Ukraina: den nåværende situasjonen | Nyheter fra hele verden

by Liv Ullmann

KIEV – Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy har bedt Vesten om å innføre strengere sanksjoner mot Russland. Han ba om en embargo på russisk olje og en fullstendig ekskludering av det russiske banksystemet fra internasjonal finans.

Hvis det ikke er noen «virkelig smertefull sanksjonspakke» og ingen levering av Kievs nødvendige våpen til Ukraina, vil Russland se dette som «tillatelse til å avansere,» sa Zelensky i en videotale lagt ut over natten.

Bildegalleri: Krig i Ukraina: den nåværende situasjonen

Soldater i Irpin - © Foto: Felipe Dana / AP / dpa

Samtidig advarte Zelenskyy om en storoffensiv fra den russiske hæren i Øst-Ukraina. Moskva fortsetter å styrke sin kampstyrke for å realisere sine ambisjoner i Donbass-regionen. Kiev-regjeringen har allerede oppfordret folk i Luhansk-, Donetsk- og Kharkiv-regionene til å flykte. Russiske tropper som er trukket tilbake fra hovedstaden Kiev, forventes å bli utplassert østover. Zelenskii understreket: «Vi vil kjempe og vi vil ikke trekke oss». Den ukrainske hæren rapporterte om ytterligere kamper og angrep fra øst i landet.

Den russiske hæren bomber flere mål i Ukraina

Ifølge opplysninger fra Moskva bombet russiske tropper ytterligere 29 militære objekter i Ukraina. Luftforsvarssystemer, artilleristykker, flere kommandoer og baser til de ukrainske væpnede styrkene, samt ammunisjon og drivstoffdepoter ble ødelagt, sa russisk militærtalsmann Igor Konashenkov. En fregatt fra Svartehavsflåten «avfyrte en sperring av fire ballistiske Kalibr-raketter mot bakkemål på Ukrainas territorium».

Mariupol-senteret var tilsynelatende i stor grad okkupert

Pro-russiske separatister i Øst-Ukraina sier de i stor grad har fått kontroll over Mariupol-senteret ved hjelp av russiske tropper. – Det kan sies at hovedkampene har endt i den sentrale delen av byen, sier talsmann for de pro-russiske styrkene i Donetsk-regionen, Eduard Bassurin, til russisk stats-tv. Det ukrainske laget bekreftet ikke denne uttalelsen. «Mariupol gjør motstand,» sa presidentens rådgiver Olexei Arestovych.

«Våpen, pistoler, pistoler»

I begynnelsen av konsultasjonene med kolleger fra NATO-statene gjentok Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kravet om våpen for å forsvare seg mot Russland og klaget over at beslutningsprosessene i Tyskland var for lange. Hans agenda for møtet har tre punkter, sa Kuleba torsdag i Brussel: «De er våpen, våpen, våpen». Den beste måten å hjelpe Ukraina på nå er å gi landet alt det trenger for å sette Russlands president Vladimir Putin i hans sted og beseire den russiske hæren i Ukraina for å stoppe opptrappingen av krigen.

Tyskland kan gjøre mer i våpenleveranser «gitt sine reserver og evner,» sa Kuleba. Du jobber sammen med den tyske regjeringen. Problemet som bekymrer ham mest er lengden på prosedyrene og beslutningsprosessen i Berlin. «Mens Berlin har tid, har ikke Kiev tid.»

Ifølge utenriksminister Annalena Baerbock ønsker NATO-landene å hjelpe Ukraina enda mer enn før med våpenleveranser. Den grønne politikeren sa at partnerne studerer hvordan de kan støtte Ukraina på en mer intens og koordinert måte i fremtiden. Ukraina har rett til selvforsvar og dette vil bli fremmet sammen med flere partnere.

USA vil levere flere antitankvåpen og droner

USA ønsker å støtte Ukraina med ytterligere antitankvåpen av Javelin-typen. Pentagon-talsmann John Kirby sa at de 100 millioner dollar (€ 91,3 millioner) som den amerikanske regjeringen hadde godkjent for ytterligere våpenleveranser, må brukes til dette formålet. Det pågår også samtaler med ukrainerne om levering av andre Switchblade-droner. 100 av dem er allerede sendt. Switchblades er minidroner som kan snurre lenge i bakken for å skjule og angripe et mål. Så destruerer de selv.

«Borodyanka en av de mest ødelagte byene»

Ukrainas innenriksminister Denys Monastyrskyj rapporterte om omfattende ødeleggelser i den lille byen Borodyanka nær Kiev. «Foreløpig er byen Borodyanka en av de mest skadede byene i Kiev-regionen,» sa Monastyrskyj, rapportert av ukrainske medier torsdag morgen. Beboere sa at i de første dagene av krigen skjøt russiske tropper raketter mot hjemmene deres fra lav høyde. Redningsmannskaper ble deretter skutt mot og måtte inntil videre stanse arbeidet. Opprinnelig var det ikke mulig å verifisere denne informasjonen.

Ukraina: elleve lik funnet i forstaden Kiev

Ifølge ukrainske kilder ble elleve lik funnet i en garasje i Kiev-forstaden Hostomel etter tilbaketrekkingen av russiske tropper. Politiet oppdaget dem onsdag, rapporterte Ukrajinska Pravda, med henvisning til et telegram fra tidligere innenriksminister Arsen Avakov. Som et resultat skal de døde være sivile drept av russiske soldater. Informasjonen kan ikke verifiseres uavhengig. Nordvest for hovedstaden hadde Hostomel og den nærliggende flyplassen vært sterkt omstridt siden krigen begynte. De fleste av de opprinnelige 16 000 innbyggerne flyktet. Ifølge den lokale militæradministrasjonen var rundt 400 innbyggere i Hostomel savnet.

Det blir viktig i dag

Statsministrene i de føderale statene diskuterer med kansler Olaf Scholz hvordan de skal dele kostnadene ved å ta vare på ukrainske krigsflyktninger. FNs generalforsamling skal stemme om å suspendere Russlands medlemskap i FNs menneskerettighetsråd. EU ønsker å diskutere en annen sanksjonspakke, som også bør inneholde et importforbud mot russisk kull.

© dpa-infocom, dpa: 220407-99-826736 / 13

Related Videos

Leave a Comment