Home » Kosmetiske kirurger krever obligatorisk merking av retusjerte bilder

Kosmetiske kirurger krever obligatorisk merking av retusjerte bilder

by Edvard Munch

Tenåringen var 16 da han dro til en plastikkirurg sammen med moren sin. Hennes ønske: en mer maskulin hake. Fangsten: «Gutten så veldig maskulin ut. Problemet han så eksisterte ikke i det hele tatt, sier Alexander Hilpert, president i det tyske foreningen for estetisk plastisk kirurgi (DGÄPC). Men unggutten var desperat. Han viste Hilpert bilder av influencere. Det var akkurat slik han ønsket å se ut. «Vi må avslå slike forespørsler. Som leger er vi forpliktet til å gjøre dette, forklarer spesialisten.

Det Alexander Hilpert beskriver er ikke et isolert tilfelle, men et fenomen som bekymrer spesialister innen estetikk og plastisk kirurgi. Stadig flere unge kommer til klinikkene hennes, hovedsakelig jenter som ønsker å se ut som sine forbilder på sosiale medier. «Filtre og bruk av AI på Tiktok og Instagram fører til forvrengt oppfatning og er farlig,» sier Hilpert.

Presidenten for Association of German Esthetic Plastic Surgeons (VDÄPC), Detlev Hebebrand, bekrefter det samme og advarer om at influencere annonserer visse trender «som ikke har noe mer å gjøre med de realistiske behandlingsalternativene til en anerkjent spesialist.» Dette inkluderer kjepphester som den kontroversielle «munnfettfjerningen».

Helkroppsfiltre og AI begrenser mulighetene

De to største foreningene, DGÄPC og VDÄPC, krever derfor obligatorisk merking, for eksempel med vannmerke, for digitalt endrede bilder på sosiale nettverk og i reklame. En slik juridisk forpliktelse eksisterer allerede i Israel, Norge, Frankrike, Østerrike og England. Fordi mulighetene nå er ubegrensede takket være bruken av helkroppsfiltre. For eksempel er bildet som er satt inn nedenfor ikke en ekte person, men en karakter skapt av kunstig intelligens.

Eve A. Helling er en AI-generert skjønnhet, ikke en ekte person. Rundt 180 000 mennesker følger henne på Instagram-kontoen hennes.
© instagram/evehelling

Fremdriften til estetiske plastikkirurger støttes av psykologer og psykiatere. – I prinsippet er dette politiske kravet bra og fortjener støtte, fordi et slikt tiltak også bidrar til avklaring, sier Tanjalegenbauer, styremedlem i det tyske foreningen for barne- og psykiatri.tenåring (DGKJP). Psykologen frykter imidlertid at den obligatoriske merkingen ikke hjelper stort. Spesielt når merkingen, som i Frankrike, er ganske diskret med en liten bokstav.

Unge mennesker trenger å utvikle selvtillit

Men psykologer og psykiatere ser også helserisiko som følge av digitalt forbedrede og til og med manipulerte bilder. Som et resultat formes selvbildet i en veldig sensitiv utviklingsfase, sier legenbauer. I puberteten, når det ofte er en sterk misnøye med sitt eget utseende, trenger unge mennesker å utvikle en følelse av selvtillit uavhengig av kroppen.

Først bildet, så filteret.  For mange unge går de to hånd i hånd.
Først bildet, så filteret. For mange unge går de to hånd i hånd.
© Unsplash/Josh Rose

En psykisk lidelse som kan forverres av konstante sammenligninger på Tiktok eller Instagram er det som kalles kroppsdysmorfisk lidelse. På grunn av en forstyrret selvoppfatning led de berørte massivt av en optisk defekt som enten var ikke-eksisterende eller knapt merkbar for andre, sier en leggende bonde. Selv deprimerte unge mennesker synes det er vanskelig å takle presset om å være attraktive, lav selvtillit er en del av sykdommen deres. I tillegg kan spiseforstyrrelser som anoreksi, bulimi og overspisingsforstyrrelser og sosial evalueringsfrykt bli forsterket negativt.

Gyncast
Hvordan fungerer kvinnekroppen? Overlege Prof. Dr. Mandy Mangler forklarer det en gang i måneden i Gynekologi podcast «gyncast». Hør alle episodene her Spotify, eple og overalt hvor det er podcast gitt.

Tanjalegenbauer mener det ville vært bedre om det ikke ble brukt filtre i det hele tatt. «Hvis for eksempel kjendiser viser seg naturlig frem eller bruker før- og etterbilder for å vise hvordan de ser ut i det virkelige liv, har dette en forebyggende karakter, fordi det reduserer presset på andre.» Men foreldre kan også støtte dem ved å være kritiske overfor barna sine til hvordan de fremstilles i media og formidle en positiv holdning til eget utseende.

Kosmetiske kirurger nekter ofte prosedyrer

Estetisk plastikkirurg Alexander Hilpert og hans kolleger fra foreningen henviser unge mennesker som den beskrevne gutten til psykologer. «Så mitt råd til foreldre: Bygg opp selvtillit,» sier Hilpert. «Noen ganger viser jeg unge jenter som ønsker å få fjernet de hengende øyelokkene sine bilder av Claudia Schiffer eller Romy Schneider og viser dem hvor vakkert det kan se ut på kvinner.» Hilpert advarer mot «kroppsforandrende trender» som kattøyne (katteøyne) eller å imitere tatoveringer. – Såkalt rumpegevir er noe av det vanligste jeg må fjerne i disse dager, sier han.

Ifølge legen skal ikke alle være like. «I dag er det modellbyråer som spesifikt ser etter unge kvinner med utstående ører. Individualitet kreves. Hvis han opererer, er det først når det er en merkbar forandring eller en «forstyrret harmoni» at legen kan forstå med sin estetiske sensibilitet. Ønsket om endring må komme fra en moden person. «Men det er anatomiske begrensninger for alle intervensjoner,» sier Hilpert.

Alle som bestemmer seg for å ta et slikt skritt bør kun kontakte en «spesialist i plastisk og estetisk kirurgi», som er en beskyttet tittel, bak som skjuler seg en seksårig tilleggsutdanning. Fordi enhver lege kan kalle seg kosmetisk kirurg og Beauty Doc-betegnelsen er ikke beskyttet i det hele tatt. Informasjon er også gitt av foreningene DGÄPC og VDÄPC.

Related Videos

Leave a Comment