Home » Konflikt i Etiopia: protester og appell fra paven

Konflikt i Etiopia: protester og appell fra paven

by Russell Crowe

Status: 07.11.2021, 16:25.

Titusenvis av regjeringssupportere demonstrerte i Etiopia mot opprørere i Tigray-regionen. Statsminister Abiy lovet folket å kjempe. Paven ba om dialog.

I Etiopias hovedstad Addis Abeba har titusenvis av mennesker uttrykt sin støtte til sentralregjeringen til statsminister Abiy Ahmed. De deltok i en marsj i hovedstaden Addis Abeba for å vise sin støtte til hæren i kampen mot opprørerne.

Statsminister Abiy har sverget til folket å kjempe igjen. Etiopiere bør gjøre «ofre» for å «redde» landet, sa han på Twitter.

Titusenvis av mennesker gikk ut i gatene for statsminister Abiys regjering.

Bilde: AFP

En koalisjon av ni opprørsgrupper ba fredag ​​om å styrte regjeringen i Addis Abeba. En representant for den regjerende TPLF i Etiopias nordlige Tigray-region signerte alliansen i Washington. I tillegg til TPLF inkluderer den nye alliansen Oromo Liberation Front (OLA), som allerede er en alliert av TPLF, og syv mindre kjente organisasjoner fra ulike regioner og etnisiteter over hele landet.

Abiy unchgiebig

Statsminister Abiy svarte kategorisk: «Vi har flere allierte enn folket som har snudd ryggen til oss», kunngjorde han. Pressetjenesten til Nobels fredsprisvinner bemerket på Twitter: «For oss etiopiere er det en ære å dø for vår suverenitet, vår enhet og vår identitet.»

Under søndagens demonstrasjon i sentrum av hovedstaden kalte ordfører Adanech Abebe rapporter om opprørernes fremrykning mot Addis Abeba i en tale for «falske nyheter»: «De sier at Addis Abeba er omringet, men det er kun omgitt av sine utrolige innbyggere, av dets årvåkne og heroiske barn, utbrøt hun.

En talsperson for TPLF avfeide i mellomtiden frykten for at hvis opprørerne marsjerer i hovedstaden, er det fare for «blodsutgytelse». Opprørerne ønsket kun å styrte statsminister Abiy og hadde ingen interesse av å erobre byen eller ta makten, forsikret talsmann Getachew Reda i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

USA beordrer fjerning av ambassadeansatte

Det amerikanske utenriksdepartementet beordret lørdag avgang av alle ikke-nødvendige ambassadeansatte og deres familier. Berlins utenriksdepartement fraråder «haste» å reise til Etiopia og advarer mot å reise til regionene Tigray, Amhara og Afar. Flere land, inkludert Saudi-Arabia, Sverige, Danmark og Norge, hadde for noen dager siden bedt sine statsborgere om å forlate Etiopia.

Pave Frans oppfordrer til dialog

I mellomtiden oppfordret pave Frans de stridende partene til å gå i dialog. Han fulgte med «bekymring» nyhetene om Afrikas Horn, spesielt om Etiopia, som hadde blitt rystet av en konflikt som hadde vart i mer enn ett år, gjort mange ofre og forårsaket en alvorlig humanitær krise. , erklærte François i sin tale på den trofaste Place Saint-Pierre.

Tusenvis av mennesker er drept i krigen mellom Etiopia og styrker i den nordlige Tigray-regionen. Millioner av mennesker har blitt rykket opp og mange sulter i hjel. «Jeg inviterer alle til å be for disse prøvede befolkningene, og jeg fornyer mitt kall slik at broderlig harmoni og den fredelige måten for dialog kan råde,» erklærte François.

FNs sikkerhetsråd ba fredag ​​om en slutt på den eskalerende og eskalerende konflikten og uhindret tilgang til humanitær hjelp i kampen mot matkrisen. Verdens matvareprogram kunngjorde i forrige uke at det hadde oppfordret alle parter i konflikten til å la lastebiler som inneholder mat, medisiner og andre humanitære forsyninger nå de som trenger det, men så langt har presserende forespørsler ikke blitt fulgt.

Konflikten startet for et år siden

Konflikten begynte for et år siden med en offensiv fra regjeringsstyrker mot TPLF. Etter Abiys første militære suksesser snudde tidevannet: i en motoffensiv rykket opprørerne langt inn i naboregionene Tigray, Afar og Amhara. Etter eget utsagn har de nå reist rundt 300 kilometer til Addis Abeba fra nord. Regjeringen har så langt benektet opprørernes militære suksesser.

Tirsdag erklærte hun imidlertid en landsdekkende unntakstilstand. Oppfordringer fra det internasjonale samfunnet om forhandlinger og våpenhvile har så langt falmet. TPLF dominerte politiske strukturer og sikkerhetsstyrker i Etiopia i nesten tre tiår. I 2018 ble hun kastet fra makten og trakk seg tilbake til sin høyborg i Tigray.

Rally i Etiopia til støtte for regjeringen

Antje Diekhans, ARD Nairobi, 7. november 2021 kl. 17.48

Related Videos

Leave a Comment