Home » Kommentar: Et økonomidepartement uten en økonomiminister

Kommentar: Et økonomidepartement uten en økonomiminister

by Siv Jensen


Mens andre land blir mer aktive og fokusert på å tiltrekke seg investorer, er Robert Habeck hovedsakelig opptatt av klimabeskyttelse. Kan det gå bra?

Stemningen var luksuriøs og deltakergruppen var utsøkt. 200 administrerende direktører fra hele verden Emmanuel Macron invitert til slottet i Versailles forrige uke for å presentere dem for investering i Frankrike å inspirere. Presidenten har arrangert slike turer i flere år, med suksess. Et taiwansk selskap bygger en enorm batterifabrikk i Dunkerque, en kinesisk investor planlegger en vindpark i Den engelske kanal og et nederlandsk-fransk konsortium bygger Europas største solcellefabrikk i Lorraine.

USAs president Joe Biden gir bort mer enn 300 milliarder kroner for å tiltrekke seg investorer

Takket være høye skattelettelser, raske godkjenningsprosedyrer og akselerert opplæring av spesialister, streiket Frankrike, av alle land, for fjerde år på rad og var det europeiske landet med flest investeringer fra utenlandske selskaper. På den andre siden av Atlanteren fortsetter det Joe Biden ikke ellers. Investeringstilskudd, skattefradrag og avskrivninger med et volum på mer enn 300 milliarder euro er ment å tiltrekke seg investorer i produksjon av elbiler eller i utviklingen av en moderne hydrogenindustri i forente stater å invitere.

Og Tyskland? Diskuter oljefyring og varmepumper.

I en fase med omorganisering av den globale økonomien risikerer Forbundsrepublikken Tyskland å miste kontakten og viktige deler av sin industrielle produksjon i kappløpet mellom lokaliteter. Men det er ikke bare på grunn av velkjente problemer som skrantende infrastruktur, høye skatter, langsom digitalisering eller vidstrakt byråkrati. Med overtakelsen av trafikklyskontoret har det oppstått en annen lokasjonsulempe: Tyskland har faktisk ikke lenger et økonomidepartement.

Robert Habeck Han ser på seg selv først og fremst som en klimavernminister og mindre som en næringsforkjemper i statsrådet. Han vil ikke la bedrifter gjøre noe, han vil (om)utdanne dem. Selv etter at hans fortrolige Patrick Graichen gikk av, er nesten alle toppstillinger i departementet besatt av personer sosialisert politisk i miljøbevegelsen. For eksempel jobbet representanten for små og mellomstore bedrifter, utenriksminister Michael Kellner, som kontorsjef for Claudia Roth og som administrerende direktør ved Grønnes hovedkontor. Du vil forgjeves lete etter økonomiske rapporter fra ham eller fra Habeck.

Les om dette også

Kutt i bedriftsskatt? Ikke med De Grønne og SPD

Ingen forventer at de nye Erhard-vertene skal modellere seg etter Frankrike eller USA – begge land er på grensen til proteksjonisme med sin industripolitikk, om ikke allerede over den. Men begge land gir også bedrifter følelsen av at de trengs, at de trenger å bli støttet og at de kan stole på den respektive regjeringen. For mange grønne og sosialdemokrater i Tyskland har imidlertid en aktiv økonomisk politikk fortsatt noe uanstendig: den hjelper klassefienden, for å si det sånn. Skattelettelser for for eksempel bedrifter, slik finansminister Christian Lindner planlegger nå, er ikke et argument i logikken til hans koalisjonspartnere i lokaliseringskonkurransen, men unødvendig behandling av de som allerede har fått nok.

Det er paradoksalt: En grønn økonomiminister vil gjøre Tyskland til en modell for grønne næringer – og nå må han stå på siden Frankrike overgår ham. Når du er i tvil, tar denne verdens ledere raske beslutninger. De venter ikke til Olaf Scholz også inviterer til investormøte på Sanssouci-palasset.

Related Videos

Leave a Comment