Home » Klimabulletin: Ekstremt vær er den nye normalen

Klimabulletin: Ekstremt vær er den nye normalen

by Russell Crowe

Verdens ledere, klimaforkjempere og forskere er i Glasgow for å presse og våte veien fremover i to uker for å takle klimaendringene.

Ifølge Petteri Taalas, generalsekretær i WMO, Verdens meteorologiske organisasjon, er COP 26 den siste sjansen verden har til å komme tilbake på sporet.

I en ny forhold av WMO, som presenteres på søndag på COP 26, skisserer konsekvensene av politikken som føres.

– Ekstremvær er nå den nye normen. Det er et økende antall vitenskapelige bevis for at noen av dem bærer spor av menneskeskapte klimaendringer, sier Petteri Taalas i en pressemelding.

Petteri Taala generalsekretær for WMO sier ekstremvær er den nye normen.

Foto: SALVATORE DI NOLFI / KEYSTONE

Ekstreme konsekvenser

Drivhusgassnivåene er på nye rekordhøye nivåer. Verdenshavene absorberer nesten en fjerdedel av menneskehetens karbondioksidutslipp, noe som forsurer dem. Havoverflatens pH-verdi har sunket globalt de siste 40 årene og er nå på det laveste nivået på minst 26 000 år, ifølge WMO. Når pH-innholdet synker, reduserer det ikke bare havenes evne til å absorbere karbondioksid i fremtiden, men påvirker i stor grad marine arter, økosystemer og tilhørende tjenester.

Global havnivåstigning nådde nye rekordhøyder i 2021. Når havene varmes opp, smelter isen og havnivået stiger, noe som igjen kan ødelegge drikkevannskilder, senke hjem og gjøre livet vanskelig for mange dyrearter.

De siste sju årene er i ferd med å bli de heteste syv årene som er målt. I år registrerte USA og Canada temperaturer over 50 grader, og flere steder ble det satt temperaturrekorder som var 4 til 6 grader høyere enn tidligere målt. Verden vil oppleve mer ekstreme hetebølger og med dem også større branner som de som herjet både i USA og Hellas.

Konflikter er på vei oppover

Ekstreme hetebølger påvirker også tørke ulike steder på jorden. Landbrukstapene vil øke. Med dette følger risikoen for økt sult. Andre steder på jorden vil imidlertid nedbøren tilta. I midten av juli ble Vest-Europa rammet av de verste flommene i moderne historie.

I løpet av det siste tiåret har konflikter, ekstreme værforhold og økonomiske vanskeligheter økt i frekvens og intensitet, skriver WMO.

– Forskere er tydelige. Nå skal regjeringssjefene være like tydelige i sine handlinger. Døren er åpen; løsningene er der. COP 26 må være et vendepunkt for mennesket og planeten. Vi må handle nå, med ambisjoner og solidaritet, for å sikre fremtiden vår og redde menneskeheten, sa FNs generalsekretær António Guterres i en videouttalelse.

Eksperten: Ambisjonsgapet vil være et avgjørende tema under COP26.
FOR Å VITE MER: Dette er grunnen til at årets toppmøte er viktigere enn noen gang
FOR Å VITE MER: Verdens ledere lover viktige klimainitiativer
FOR Å VITE MER: Premium Kjendis luksusbåter er de verste synderne for utslipp

Related Videos

Leave a Comment