Home » Klimaaktivister mislykkes med klissete angrep på Munchs «Skrik» i Oslo

Klimaaktivister mislykkes med klissete angrep på Munchs «Skrik» i Oslo

by Liv Ullmann

Over hele Europa angrep klimaaktivister kunstverk i protest. De mislyktes med verket «Skriket».

I oljenasjonen Norge har klima- og miljøaktivister forsøkt å lime seg til rammen av et verdenskjent maleri av kunstneren Edvard Munch. Vakter ved Nasjonalmuseet i Oslo har pågrepet tre personer, hvorav to forsøkte å ta tak i et maleri, opplyser Oslo-politiet fredag. Det var motivet «Skriket». Forsøket mislyktes, men limrester ble igjen på koppholderen, skriver politiet på Twitter. Det er ikke meldt om skader på maleriet.

«Skriket» regnes som det mest kjente motivet til den norske kunstneren Munch (1863-1944). En av hans versjoner fra 1893 er utstilt i det nye nasjonalmuseet i det skandinaviske landet, og tre andre i Munchmuseet, også det i hovedstaden Oslo.

Arresterte finske, danske og tyske kvinner

Aktivistene var fra gruppen «Stopp oljeletinga» (Stopp oljeleting). Ifølge politiet er tre kvinner fra Finland, Danmark og Tyskland pågrepet: deres tilknytning til Norge undersøkes. I en uttalelse ba gruppen blant annet om umiddelbar suspensjon av alle lisenser for leting og utbygging av nye olje- og gassfelt på norsk kontinentalsokkel. Norge er en av de største olje- og gassprodusentene i verden.

De siste ukene har aktivister angrepet flere kunstverk i ulike europeiske museer og gallerier for å rette oppmerksomheten mot klima- og miljøkrisen, blant annet i Potsdam. Tomatsuppe ble kastet mot den nederlandske kunstneren Vincent van Goghs berømte verk «Sunflowers» på National Gallery i London i midten av oktober, før aktivister fra gruppen «Just Stop Oil» limte det ved siden av.

Related Videos

Leave a Comment