Home » Kjemp for kvinners rettigheter i Champions League-finalen

Kjemp for kvinners rettigheter i Champions League-finalen

by Roald Amundsen
Eks-fotballspillerne i kvinneverdenen var tause som en mus når Khalida Popal snakket på den godt opplyste scenen. Den tidligere tyske internasjonalen Conny Pohlers, det svenske ikonet Lotta Schelin og den nederlandske europamesteren Shanice van de Sanden hadde akkurat blitt begeistret for kvinnefotballens fremgang da hun var i Eindhovens Evoluon-arrangementssenter i forkant av Champions League-finalen mellom FC Barcelona og VfL Wolfsburg (3. :2) var mye mer enn sportslige utviklinger.
Aktivisten, som nå bor i Danmark, beskrev opplevelsene hennes i gripende ord Afghanistanmed 36-åringen som holder tårene tilbake til tross for at hun har fortalt sin livshistorie før.

Oppvokst i en krigssone forlot hun først hjemlandet da hun var ni år gammel. Han bodde midlertidig i Pakistan og det eneste «som kunne motivere meg var fotball». Tilbake i Afghanistan ønsket de å stoppe henne fra å fortsette å leke med brødrene hennes.

Hun ble internasjonal og lagkaptein, startet en kampanje og skapte en liga på skolene.

Tre afghanske fotballspillere som flyktet til Melbourne før maktovertakelsen ønsker å fortsette å spille for hjemlandet Afghanistan mot alle odds.

06.07.2022 | 06:25 minutter


Men som en pioner for kvinners rettigheter var hun i fare, og derfor flyktet hun først til Norge og deretter til Danmark før det radikale islamske Taliban tok over. 36-åringen leder nå organisasjonen «Girl Power» for å styrke kvinner, men også for å bygge broer mellom samfunnet og flyktninger.

For to år siden hjalp hun 75 mennesker med å forlate landet for det afghanske kvinnelandslaget, som nå bor i Australia med familiene sine. Khalida Popal er svært bekymret for situasjonen til mange kvinner i hjemlandet, og på UEFA-kampanjearrangementet «WePlayStrong» ba hun om å bruke sportens kraft «for å endre kultur».

VfL Wolfsburg fikk en pangstart mot Barca og ledet 2-0. Etter pause slår favoritten til igjen – alle høydepunkter med direktekommentar av Claudia Neumann.

06.03.2023 | 06:30 minutter


Jeg har vært i nær kontakt med henne i årevis Maryam Majd. Den iranske fotografen og aktivisten er engasjert i handlinger med samme drivkraft: å gi stemmeløse kvinner et ansikt i hennes tilfelle.

Da det afghanske fotballforbundets president Keramuudin Karim ble utestengt av FIFA i 2019 for seksuelle overgrep, reiste Maryam Majd til Kabul for å fotografere de aktuelle landslagsspillerne, noe som var svært farlig. 36-åringen fanget også den midlertidige åpningen av stadionportene i Teheran. Det gamle kameraet hans havnet til og med på FIFA-museet av denne grunn.

Hun fulgte finalen i Eindhoven som akkreditert fotograf, da hun for tiden er i Europa med fotografiene sine til en fotoutstilling («R-Women») som åpnet i Torino 1. juni. Han knipset umiddelbart bildene av mesterskapskampen for kvinner mellom AS Roma og Juventus Torino.

I hjemlandet er det ingen som er interessert i arbeidet hans lenger. Tvert imot: Siden protestene i Iran mot regimet har blitt støttet av kvinnebevegelsen, har 36-åringen, som bor i Teheran, havnet midt i en konflikt.

Sikkerhetsstyrkene nekter henne adgang til idrettsanleggene uten å gi presise begrunnelser. Uansett ville mange idrettsutøvere forlatt landet nå, sier han. Han kaller sin personlige situasjon en katastrofe, fordi: «Arbeidet mitt er anerkjent overalt, bare at landet mitt ikke liker meg.»

Problemet: Han har akkreditering, visum og et sted å bo, men i motsetning til VM for menn i Qatar fortsatt ingen bestilling. Men Maryam Majd har så langt overvunnet mye større hindringer: «Hele livet mitt har blitt formet av å kjempe mot motstanden. Det er nok min skjebne.»

Related Videos

Leave a Comment