Home » Israels kriminalisering av palestinske sivile grupper fordømt

Israels kriminalisering av palestinske sivile grupper fordømt

by Russell Crowe

GASABY: Noe håp kom tilbake til Gaza -innbyggeren Ayman Dahman etter å ha fått vite at bygården hans, som ble fullstendig ødelagt i israelske luftangrep i mai, ville bli gjenoppbygd.

Dahman har fortvilet de siste månedene, men egyptiske og qatariske uttalelser om å akselerere gjenoppbyggingsprosessen har gjenopprettet optimismen.

Dahman og hans familie på seks bodde i et fem-etasjers boligbygg bebodd av 10 familier, nord for Gaza by.

Etter ødeleggelsen flyttet han til å bo sammen med sønnen i en liten to-roms leilighet. Etter at krigen var over, flyttet han til et leid hus, som ble betalt av FNs organisasjon for nødhjelp og arbeid for palestinske flyktninger i Midtøsten.

UNRWA ga 1500 dollar i husleiepenger og 500 dollar for kjøp av grunnleggende husmøbler for hvert offer som mistet hjemmet sitt under krigen.

Dahman sa at departementet for offentlige arbeider og boliger i den Hamas-styrte Gazastripen kontaktet ham for noen dager siden for å utarbeide ingeniørplaner for bygningen for gjenoppbygging.

Oktober kunngjorde den egyptiske komiteen for gjenoppbygging av Gazastripen lanseringen av sitt første utviklingsprosjekt i Gaza: byggingen av Al-Rasheed Street i Beit Lahia, nord i Gaza.

På samme tid kunngjorde sjefen for Qatari-gjenoppbyggingskomiteen Mohammed Al-Emadi, for tiden i Gaza, at gjenoppbyggingsprosessen vil akselerere i de kommende dagene.

Hamas mottok løfter fra Egypt under sitt lederbesøk i Kairo tidligere denne måneden for å øke gjenoppbyggingstakten og tilby handel og økonomiske fasiliteter ved Rafah -grenseovergangen mellom Gaza og Egypt.

Etter krigen pantsatte Egypt et stipend på 500 millioner dollar som et bidrag til gjenoppbyggingen og sendte delegasjoner av ingeniører for å rydde steinsprutene som forberedelse.

Under sekretær for departementet for offentlige arbeider og boliger, Naji Sarhan, sa egyptiske tilskuddsprosjekter inkluderer bygging av tre boligbyer i Beit Lahia; Jabalia, nord i Gaza; og Al-Zahra-området, sør for Gaza by.

I følge avtalen vil disse tre byene ha 2000 boenheter, med prioritet gitt til fattige og lavinntektsfolk. Bygging av broer og veier vil også bli støttet.

Sarhan sa at egyptiske tjenestemenn hadde lovet – i møter i Kairo med en offisiell delegasjon fra Gaza for omtrent to uker siden – å begynne gjenoppbyggingen av boligskyskrapere snart.

Egyptiske lag hjalp til med å rydde steinsprutene fra skadede skyskrapere, samt byggingen av den første boligbyen i Nord -Gaza, la han til.

Samtaler med egypterne, ifølge Sarhan, resulterte i en avtale om å utnytte så mange lokale entreprenører som mulig.

Det ble også enighet om å importere alt materiale som er nødvendig for gjenoppbyggingen av Rafah -terminalen for å sikre at de lokale fabrikkene fungerer og for å gi fasiliteter for bevegelse av gründere og forretningsmenn gjennom terminalen.

Lokale myndigheter estimerte de direkte tapene i Gazastripen under krigen til 479 millioner dollar.

Sarhan sa at de direkte tapene er knyttet til ødeleggelsen som plaget bolig- og infrastruktursektoren, da 1500 boenheter ble ødelagt og 880 enheter ble alvorlig skadet. Hundrevis av enheter ble moderat og lett skadet, med ombyggingsverdien anslått til 145 millioner dollar.

Mye skade ble også påført infrastruktur, inkludert offentlige bygninger, veier, energi, kommunikasjon og sanitet, med gjenoppbygging anslått til 293 millioner dollar.

Det ble også registrert tap i sektorene økonomi, handel, helse, utdanning og landbruk, bortsett fra indirekte tap forårsaket av krigen.

Sarhan anslår at Gaza trenger 2 milliarder dollar for å gjenopplive seg selv etter mange års krig og beleiring.

Palestinerne ser Egypts siste trekk som en del av en koordineringskontekst med den amerikanske administrasjonen, som håper å gjenopprette stabiliteten i Gaza.

Dager før Hamas-møter i Kairo ble gjenoppbyggingen av Gaza diskutert under samtaler mellom Egypts president Abdel Fattah El-Sisi og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

Hamas-tilknyttede spaltist Majed Al-Zibda mener Egypts siste møte med Hamas er i tråd med visjonen til den amerikanske administrasjonen, som ønsker å inneholde Gaza og sikre stabilitet der for å unngå forverring som kan føre til nye sammenstøt.

Den israelske avisen Haaretz rapporterte tidligere at Egypt og USA presset Hamas og den palestinske myndigheten til å jobbe med å danne en ny enhetsregjering for å fremme stabilitet på lang sikt og gjenoppbyggingen av Gaza.

Related Videos

Leave a Comment