Home » Iran: Svensk-iranske forskere vil snart bli henrettet

Iran: Svensk-iranske forskere vil snart bli henrettet

by Liv Ullmann

Djalali har sittet i iransk fengsel siden 2016, da han ble arrestert av iranske etterretningstjenester under en konferansereise til landet. Han ble siktet for spionasje og dømt til døden i 2017.

49-åringen var tidligere aktiv som forsker i katastrofemedisin ved Karolinska Institutet.

– Det er helt forferdelig, både for ham og for familien hans her i Sverige. Det er utrolig opprørende å høre denne trusselen om å gjennomføre henrettelsen, sier Maja Åberg, Amnesty-ekspert som har fulgt saken lenge.

Ahmadreza Djalalis sak har vakt stor interesse blant menneskerettighetsorganisasjoner og medisinske foreninger. Gjennomføringen av straffen hans har blitt utsatt flere ganger. Senest ble henrettelsen avgjort innen utgangen av 2020, men kort tid etter ble det kunngjort at den var utsatt.

«Bemerkelsesverdig»

Maja Åberg reagerer på informasjon som kommer samtidig som rettssaken mot Hamid Noury ​​avsluttes i Sverige. Det iranske nyhetsbyrået viser til analytikere som mener det er en måte for Iran å legge press på Sverige i Noury-saken.

– Det er ekstremt ekstraordinært at de i denne uttalelsen knytter rettssaken mot Hamid Noury ​​i Sverige til skjebnen til Ahmadreza Djalali. Det tyder på at man ser det som en slags flis i et spill, noe som er veldig bekymringsfullt, sier han.

Hamid Noury ​​er mistenkt for et alvorlig brudd på folkeretten, ofte omtalt som en krigsforbrytelse, og for flere drap i forbindelse med henrettelsene av politiske fanger i Irans Gohardasht-fengsel i 1988. Rettssaken mot ham ender i distriktet Stockholms domstol på dagtid.

Helseproblemer i fengsel

Ahmadreza Djalalis helsetilstand er blitt beskrevet som alvorlig, med helseproblemer og alvorlig vekttap.

– Helsen hans ble kompromittert i fengselet, han var ekstremt tynn og led av en rekke ulike helseproblemer som ikke kunne etterforskes eller behandles. Det vi vet er at han ble hastet ut av fengselet på grunn av det som ser ut til å være et brokk. Han ble deretter gjenopptatt umiddelbart uten ytterligere behandling, noe som kan gjøre ting verre.

– Så er det også det psykiske presset hvis det har vært under i alle år. Jeg kan ikke engang forestille meg hvor forferdelig det må være å leve under disse truslene.

Djalali, av iransk opprinnelse, har bodd i Sverige siden 2009 og har svensk statsborgerskap. I Sverige er det hans kone og to barn.

Ahmadreza Djalali er lege og forsker i katastrofemedisin. Han er iransk og svensk statsborger. Han har bodd i Sverige med kone og to barn siden 2009, bortsett fra et par år i Italia, og hadde permanent oppholdstillatelse i Sverige før statsborgerskap. Djalali forsvarte sin avhandling i katastrofemedisin ved Karolinska Institutet i 2012.

Djalali ble arrestert av iranske etterretningstjenester 25. april 2016, mens han var i landet for å delta på akuttmedisinseminarer på invitasjon fra et iransk universitet. Han hadde reist til Iran ved flere tidligere anledninger uten problemer.

I oktober 2017 hevdet Teherans aktor, uten å nevne Ahmadreza Djalali, at «tiltalte» hadde hatt flere møter med Mossad (israelsk etterretningstjeneste) og gitt dem sensitiv informasjon om Irans militære og atomanlegg i bytte mot penger og opphold. tillatelser i Sverige. Djalali ble dømt til døden.

26. desember 2017 sultestreiket Djalali etter at myndighetene prøvde å tvinge ham til å signere en erkjennelse av å være spion.

Bevisene mot ham er en innrømmelse av at hun skal ha blitt tvunget til å true.

Kilde: Amnesty Sverige

Related Videos

Leave a Comment