Home » Invasiv pukkellaks kan få fotfeste i Sverige

Invasiv pukkellaks kan få fotfeste i Sverige

by Russell Crowe

Flere funn ble gjort i den svenske elven Ätran mellom juni og juli i år, så vel som i 2017 og 2019. Det faktum at det forekommer annethvert år skyldes dets toårige livssyklus.

Arten skader den innfødte faunaen i havet så vel som i elver og innsjøer. Eksperter frykter at den vises regelmessig i Sverige.

– Det er en invasiv art som har stor innvirkning på økosystemer og biologisk mangfold, forklarer Erland Lettevall til TT.

Eksotiske sykdommer

Ved å ta lekeplasser for laks og ørret, fortrenger laksens ekle fetter andre arter. I tillegg sprer den eksotiske sykdommer som kan drepe andre laksearter.

– Laksen er allerede truet. Vi gjør en rekke anstrengelser for å bevare og forvalte arten. Både for dens betydning for økosystemet, men også for å kunne fiske laks, forklarer Lettevall.

I tillegg dør den tusenvis etter gyting – forårsaker råtning som plager miljøet, SVT Nyheter rapporterer om problemer i norske lakseelver.

Arten ble dyrket i det tidligere Sovjetunionen for å fremme fiske. Etter det spredte det seg over havene – på denne måten nådde det svenske vannveier, forklarer Lettevall.

Blir fanget og drept

Å utrydde det helt ville være umulig, sa han.

– På den annen side er det mulig å forhindre at den sprer seg videre i vassdragene våre, der den konkurrerer med andre arter og risikerer å bli rasende med innfødt laks og ørret.

Det du kan gjøre som fisker er å fange arten og drepe den.

«Ikke legg den tilbake i vannet,» sa Lettevall.

Uventet fangst – fisker legger hvithai på kroken

Haien ble deretter sluppet fri og svømte uskadd
LES MER: Siste klimanyheter
LES MER: Forskere varsler: «Et avgjørende tiår»
LES MER: Premium Millioner bak det svenske fiskeriet: «Dette er veldig store summer»

Related Videos

Leave a Comment