Home » IA-sjef Sam Altman ble kastet ut etter at styret mistet tilliten

IA-sjef Sam Altman ble kastet ut etter at styret mistet tilliten

by Siv Jensen
  • Av Zoe Kleinman
  • Teknologireporter

Sam Altman har blitt kastet ut som sjef for kunstig intelligens-firmaet OpenAI av selskapets styre, som sa at det hadde mistet tilliten til hans evne til å lede selskapet.

Styret sa at Altman ikke hadde vært «konsekvent ærlig med sin kommunikasjon», noe som hindret hans evne til å utføre sitt ansvar.

38-åringen var med på å lansere OpenAI, som står bak ChatGPT-boten.

Mr. Altman hadde blitt en av de høyest profilerte figurene i bransjen.

I en erklæring styret sa at det er takknemlig for Altmans bidrag, men at medlemmene mener det er behov for ny ledelse.

«Styret har ikke lenger tillit til hans evne til å fortsette å lede OpenAI,» sa selskapet, og siterte «en overveiende gjennomgangsprosess av styret, som konkluderte med at han ikke var konsekvent ærlig i sin kommunikasjon med styret, noe som hindret hans evne til å utføre sitt ansvar».

Det er uklart hva han skal ha vært uoppriktig med.

På sosiale medier skrev Mr. Altman at han elsket tiden sin i selskapet.

«Det var transformerende for meg personlig og, håper jeg, litt for verden. Mest av alt elsket jeg å jobbe med så dyktige mennesker,» skrev han.

I følge OpenAI-grunnlegger Greg Brockman skjedde det hele under hastig organiserte Google Meet-videokonferanser.

Mr. Brockman – som ble sparket av styret minutter senere og deretter trakk seg fra selskapet – sa at begge mennene var «sjokkert og triste» over nyheten.

Han sa at de «fortsatt prøvde å finne ut nøyaktig hva som skjedde,» men uttalte i en sende på X, tidligere kjent som Twitter, at hele dramaet utspant seg i løpet av få timer.

De satt i selskapets relativt lille styre på bare seks ledere. Det er uvanlig for et så sammensveiset team å ta en så dramatisk avgjørelse så raskt, noe som reiser spørsmålet: Var det personlig?

OpenAI regnes som et selskap på topp, med lønnsomme investeringer, og ChatGPT, som ble lansert for nesten nøyaktig et år siden, brukes av millioner av mennesker.

Mr. Altman har vært ansiktet til selskapets fremgang. Videre blir han av mange sett på som ansiktet til bransjen for øvrig.

Han vitnet før en høring i amerikansk kongress for å diskutere mulighetene og risikoene som skapes av ny teknologi, og også på det første Global AI Security Summit, som ble holdt i Storbritannia i begynnelsen av november.

Stormen av støtte fra Silicon Valley-sjefer viser at han har likt støtten fra teknologiindustrien.

På sosiale medier kalte tidligere Google-sjef Eric Schmidt Altman «en helt av meg» og sa at han hadde «forandret vår kollektive verden for alltid».

«Jeg gleder meg til å se hva han gjør videre. Jeg og milliarder av mennesker vil dra nytte av hans fremtidige arbeid – det vil rett og slett være utrolig,» skrev han.

Det vil være stor interesse for hva neste trekk er – og mange vil vente på å se om Altman er sint nok til å snakke om å bli dumpet av selskapet han var med på å opprette.

Han lovet at han vil ha «mer å si om hva som kommer videre».

Men det ser ikke ut som han er klar til å løfte lokket på avreisen ennå heller skriver på X å råde OpenAIs gjenværende styremedlemmer til å «gå etter meg for den fulle verdien av mine aksjer» hvis han offentlig skulle falle ut med dem.

Brockman kunngjorde at han forlater sin rolle i selskapet etter at Altman ble fjernet.

I en uttalelse publisert på X, sa Brockman: «Jeg er superstolt av det vi alle har bygget sammen siden vi startet i leiligheten min for åtte år siden.

«Vi har vært gjennom noen store og vanskelige tider sammen, og oppnådd så mye til tross for alle grunnene til at det burde vært umulig. Men basert på dagens nyheter har jeg dratt.»

Han sa at han vil fortsette å «tro på oppdraget med å skape trygg AGI til fordel for hele menneskeheten.»

OpenAI ble født i 2015 som en ideell organisasjon. Det ble omstrukturert i 2019 og støttes nå av Microsoft, som har investert milliarder.

For bare noen uker siden var OpenAI angivelig i samtaler om å selge selskapets aksjer til investorer til en pris som ville verdsatt dem til mer enn 80 milliarder dollar (64 milliarder pund).

Selskapet sa at styremedlemmene, inkludert en sjefforsker ved OpenAI, sjefen for den populære spørsmål-og-svar-appen Quora og en kunstig intelligens-forsker tilknyttet Georgetown University, ikke hadde aksjer i selskapet og at deres kjernestyringsansvar var å «fremme OpenAIs oppdrag og bevare prinsippene i charteret.»

Selskapet sa at teknologisjef Mira Murati vil ta på seg rollen som midlertidig sjef, med virkning umiddelbart, mens styret søker etter en permanent erstatter.

ChatGPT er kjent for sin evne til å svare på brukerforespørsler med menneskelignende tekst, bilder og videoer.

Hundrevis av millioner mennesker har prøvd det, og mange bruker det nå regelmessig for å hjelpe dem med arbeid og studier, i noen tilfeller med forferdelse, for eksempel lærere som møter lekser skrevet av boten og folk som er bekymret for jobbene sine.

Selskapet har også møtt søksmål fra forfattere som sier at boten utviklet sine evner ved å samle inn arbeidet deres, i strid med loven om opphavsrett.

Milliardær Elon Musk, som sammen med Altman var en av OpenAIs grunnleggende medpresidenter, har også kritisert den for å bevege seg bort fra sine ideelle røtter.

Related Videos

Leave a Comment