Home » Hvor vellykket er antidopingarbeid egentlig? · Siste nytt om travet · Turen i travet

Hvor vellykket er antidopingarbeid egentlig? · Siste nytt om travet · Turen i travet

by Russell Crowe

Tolv personer deltok i studien som hadde som formål å påføre stoffer med anabole steroideffekt på kroppen med et såkalt bærestoff som ikke ble sporet opp senere. Resultatet var overraskende – alle viste spor av forbudte stoffer i urinprøvene. Et klapp på skulderen eller et håndtrykk kan overføre et forbudt stoff uten at sabotøren selv er smittet eller sporbar.

– Jeg vil ikke spre dommens dag, men lurer på om dette kan være begynnelsen på slutten for profesjonell idrett, sa tyske Jan Frodeno som har vunnet Ironman-VM tre ganger og OL-gull i triatlon.

Spørsmålet er både berettiget og dessverre vanskelig. Den omvendte bevisbyrden som råder i dopingspørsmål er ikke veldig enkel: Samtidig kan fagpersonene som deltok i denne lille studien hevde sin uskyld og vise risikoen for smitte. Sport er en industri med flere milliarder dollar med pengepremier, sponsoravtaler og kringkastingsrettigheter, men hvor mange er egentlig rene? Hvor mange jukser?

Debatten om antidopingarbeid i travet ble det forsterket etter et bilde av Jerry Riordan fra Frankrike hvor det sees en heste-«slange», noe som er tillatt der og bildet i seg selv er derfor ikke et bevis på noe forbudt. I trav er det imidlertid enda vanskeligere å overvinne en sammenfiltret jungel av hindringer fordi hesten ikke kan snakke. Et blikk på dommerne i den kompetente kommisjonen (nå Kommunen) og Høyesterett i moderne tid gir et tydelig mønster: aktive mennesker dømmes på trenerens ansvar og forsett er ekstremt sjeldent, det samme er uaktsomhet. I utgangspunktet kan det regnes som en god karakter at den svenske travsporten er seriøs og ren. Problemet er bare: hvem tror det? Hvorfor skal travet være fritt for at folk tar forbudte snarveier og til og med utsetter et dyr for noe upassende eller til og med ulovlig når juksemakere eksisterer og blir tatt i alle andre sammenhenger? Naiv er det vanlige ordet for en slik stilling og uansett hvor brått det kan høres ut, bør antidopingpersonell være skeptisk, mistenksom og kritisk. Et annet tydelig mønster er at det ikke sjelden er dopingprøver etter konkurranser som har dannet grunnlag for straff (eller frifinnelser) og selvfølgelig skal slike tester gjennomføres.

Imidlertid har juksere en tendens til å være ett skritt foran og hvor vellykket er egentlig dopingarbeidet i svensk trav? Enten kan du vurdere spørsmålet om hvordan å få positive tester betyr at det er vellykket, eller du kan konkludere med at å få positive tester og mangel på positive tester eller vurderinger i forhold til andre metoder i jobben er et tegn på det motsatte – også dette blir tatt . I løpet av det siste tiåret har svært få blitt straffet med noen annen konklusjon enn «Ansvar for coaching, men uten ondskap og ikke uaktsomhet» – ingen på den absolutte toppen. Svensk Travsport kan av naturlige årsaker ikke, eller må, fortelle alle sine metoder og den delen av virksomheten blir derfor litt av et verksted.

Ikke engang media har han var i forkant av saken av andre grunner: pressens etikk og mangelen på bevis. Rykter av denne art kan ikke publiseres på noen måte, og detaljert informasjon eller til og med harde bevis er ikke en sentral del rundt salongbordene. I stedet blir talen ofte hørt som «Alle vet at han og hun døper». «Alle vet.»

Hvis alle vet, hvorfor støtter ikke en hel bransje kollektivt noen vitne og varslere?

Hvis alle vet, hvorfor nås ikke TS av nok informasjon til å kunne handle og – innenfor det sportslige systemet – forfølge trenerne?

En annen feil, o kraft, det er det juridiske rammeverket og regelverket. En av de mest kjente dopingsakene i verden er Max Hauke som ble tatt på fersk gjerning i forbindelse med ski-VM i Seefeld 2019 da politiet slo til mot «dopinghuset» og filmen lekket til media. Etter eget utsagn var han blitt satt i kontakt med den tyske legen Mark Schmidt gjennom en dopingforbud Johannes Durr som også spilte en rolle i Seefeld-skandalen. Det svenske travet hadde ikke en identisk sak, men raidet på Magnus Dahlén våren 2015 hadde noen likhetstrekk da daværende veterinær Göran Åkerström senere observasjoner og anfall han mistenkte at en V75-hest var blitt dopet og jeg kjærtegnet ham. Dahlén, som fortsatt er aktiv, ble imidlertid ikke dømt for annet enn dårlig forvaltning av medisiner og journaler.

Som regel: Hvor mye skal det egentlig til for å straffe noen for forsettlig forræderi?

Hvor mye bør kreves?

En stund da «alle vet» er disse spørsmålene spesielt interessante – eller er virkeligheten så vakker at ingen svenske lisensierte trenere på toppnivå tøyer reglene? Mangelen på streiker peker i den retningen.

KORT

Svensk f.Kr. ferie i USA

Han hilste den svenske suksessen i USA sist helg. Lucas Wallins Jeg avslår vant hingsteklassen i Breeders Crown for toåringer, født i Sverige av Marcus Melander Jovialitet aksjeklasser. Åke Svanstedt vant Bredeers Crown med de eldste hestene: Felicity Shagwell Og Stabil D.

SITERING

Topp ti jeg noen gang har kjørt

Thomas Uhrberg på Steen Juuls Ekstrem som vant CL Müllers Memorial i Jägersro.

Related Videos

Leave a Comment