Home » Hva er vurderingen av kong Carl Gustaf etter 50 års regjeringstid?

Hva er vurderingen av kong Carl Gustaf etter 50 års regjeringstid?

by Russell Crowe

50-årsjubileet for tronen til kong Carl XVI feires året rundt i Sverige. Gustave (77 år) feiret. I morgen, fredag ​​15. september, er det årsdagen for hans bestefar, daværende kong Gustav VI, død. Adolf (1882-1973) dør og Carl Gustaf skal etterfølge tronen for 50. gang. En av de største utfordringene i begynnelsen var å finne regentens motto.

I dokumentaren «Min far, kongen – Carl Gustaf og Victoria av Sverige» forteller hans yngste søster, prinsesse Christina av Sverige (80), hvordan hun og Carl Gustaf utviklet mottoet «For ett Sverige med tiden». I et intervju med Spot on News tar adelspesialist og dokumentarfilmskaper Julia Melchior status og forklarer hvorfor monarkens 50 år med regjeringstid er veldig positive.

Annonse for leverandør Glomex nektet via leverandørsamtykke

Kong Carl Gustaf baserte sin regjeringstid på mottoet «For et Sverige med tiden». Hvilken vurdering trekker han fra denne valutaen etter 50 år?

Julia Melchior: Jeg tror han absolutt levde opp til det mottoet. Dette kan sees til forskjellige tider. På den ene siden levde han gjennom tiden da han giftet seg med en kvinne som ikke hadde noen rang, men som han elsket og som han også så potensialet til å bli en god dronning i.

Så, under hans regjeringstid, ble grunnloven endret slik at en eldste datter kunne arve tronen og ikke bare en sønn – slik det alltid var for ham til tross for hans eldre søstre. På slutten av 1970-tallet var denne endringen kanskje ikke i tankene til Carl Gustaf, men etter parlamentarisk kjennelse gjorde han alt han kunne for å bane vei for at datteren Victoria skulle etterfølge ham.

Har han lyktes?

Melchior: Ja, det var faktisk et spesielt vellykket prosjekt, hvis du vil se på det på den måten. Kronprinsesse Victoria er Sveriges mest populære offentlige person. Og slik har det vært så lenge det har vært statistiske registreringer om dette emnet. Det er også et stort kompliment til kongen, fordi han fulgte hans vei som far og forbilde, monark og mentor.

I utgangspunktet var imidlertid ikke kongen helt fornøyd med stortingsvedtaket om at datteren hans skulle bli den neste dronningen. For hva?

Melchior: Du må se på det i tidsånden. Han fryktet at datteren ville få det vanskeligere enn sønnen. I dette tilfellet er jenter mer utsatt enn gutter, rett og slett fordi offentlig interesse for kongens døtre er større enn for sønnene.

Og bekymringen var berettiget, som Victorias anoreksi viste. Alle øyne var rettet mot henne, media satte henne i sentrum for oppmerksomheten. Hun ville bare at alt skulle gjøres riktig og på et tidspunkt ble presset for stort. Nå for tiden vil jeg gjette at hun kanskje ikke ble syk i det hele tatt. Av sin generasjon var hun den eneste kvinnelige arvingen til tronen i hele Europa. Haakon, Frederik, Willem Alexander, Felipe og William – alle menn.

Du nevnte temaet anoreksi. Også her har den svenske kongefamilien gått en moderne vei, i samsvar med det kongelige mottoet…

Melchior: Det er sant, tilnærmingen hans var veldig «i takt med tiden». Den gang tok kongefamilien initiativ til å uttale seg offentlig og si: «Vi har følgende problem: datteren vår er syk og trenger å hvile nå» – og det fungerte. Media og folk lot dem være i fred.

For en generasjon siden ble ting håndtert annerledes. I likhet med datteren Victoria og sønnen Carl Philip, lider Carl Gustaf av lese- og stavevansker. Det ble aldri sagt et eneste ord om det. På den annen side gjorde folk narr av kong Carl Gustaf da han satt seg fast i å lese en tale da han var ung. Dette gjorde ham selvfølgelig veldig usikker. I denne forbindelse er denne nye måten å nærme seg tabuer og svakheter på veldig «i harmoni med tiden».

Nylig har kongen også modernisert monarkiet. Hva gjorde han og hvor vellykket var han?

Melchior: I 2019 reduserte han kongefamilien til nøkkelspillere. I det 21. århundre kan en utvidet kongefamilie til representative formål på statens regning ikke lenger forsvares. Skattebetalerne vil vite hvem som lever på deres bekostning og hvem som gjør hva med det.

Med dette i tankene bestemte han at barnebarna hans prins Carl Philip og prinsesse Madeleine ikke lenger skulle være medlemmer av kongefamilien, ikke ville dra nytte av noen privilegier og ikke lenger ha noen plikter. Han formidlet det tydeligvis godt. I motsetning til dronning Margrethe II av Danmark, som tok en lignende avgjørelse for familien sin i 2022, men formidlet det på en litt klønete måte.

Og hvorfor gikk det så bra i Sverige?

Melchior: Kommunikasjon innad i familien fungerer veldig bra. I motsetning til dronningen av Danmark, diskuterte kongen av Sverige først alt med barna sine bak kulissene og offentliggjorde deretter avgjørelsen. Det må erkjennes at han ikke styrer ovenfra.

Til sammenligning har dronning Margrethe en mer autoritær lederstil. Hun mente selvfølgelig ikke noe vondt om det, snarere tvert imot. Det betyr også frihet for barnebarna. Hans yngste sønn, prins Joachim, nyter et meget godt rykte i Danmark, det var store følelser da han ble presentert for det fullførte. Carl Gustaf gjorde det bedre og nok en gang, i tråd med mottoet for hans regjeringstid.

Er det innholdsemner som samsvarer med mottoet?

Melchior: Ja, han er også i takt med tiden når det gjelder fagene han tar opp. Selvfølgelig er det på tide å gå inn for bærekraft og miljø. Men for Carl Gustaf startet det hele i 1972, under «FNs konferanse om det menneskelige miljøet», som den gang ble holdt i Stockholm.

Han ble tiltrukket av emnet på grunn av sin personlige interesse og lidenskap for naturen. Han var i speideren som barn og tilbringer fortsatt mye tid utendørs: Fiske, gå tur med hunden, jakte, seile og gå på ski. Han ble forpliktet til miljøvern veldig tidlig og ble lenge latterliggjort for det, som kong Charles III.

Ville det ikke være i samsvar med denne progressive holdningen å betro regenten til Victoria i løpet av hennes levetid for å spare henne for det store følelsesmessige kaoset ved en klassisk overgang?

Melchior: Ja, absolutt. Han ville leve opp til mottoet sitt hvis han ga tronen til neste generasjon i løpet av livet. Han ville da gjøre tronskiftet til et øyeblikk av glede og ikke av tristhet. Spesielt siden vi også vet at Victoria frykter den dagen hun blir dronning. Ikke fordi hun er redd for å gi opp, men fordi det betyr at hun mister faren sin den dagen. De to har et veldig nært forhold. På den ene siden ville det å overlate stillingen i løpet av hennes levetid gjøre ting lettere for Victoria.

På den annen side er det også bra for monarkier, som vi allerede har sett i andre europeiske kongefamilier. Victoria er klar og respektert av befolkningen, politikere og alle svenske institusjoner. Men jeg tror også at det er viktig for henne å få litt mer tid til familien med sine to små barn i noen år til. Fordi tidslinjen som dronning og konge vil være helt annerledes.

Spesialsending og dokumentarer til jubileet

Etter den private middagen på Drottningholm slottsresidens denne torsdagskvelden (14. september) åpnes selve jubileumsdagen med en høytidelig takkegudstjeneste og avsluttes med en storslått bankett på palasset. Lørdag skal kongefamilien feste med svenskene. Det blir en tur med hest og vogn gjennom Stockholm etterfulgt av en friluftskonsert foran palasset.

Den festlige paraden gjennom hovedstaden sendes direkte på Erste 16. september fra klokken 14.15 til 15.35. En omfattende oversikt over hele feiringen i anledning tronjubileet vil være tilgjengelig i et spesielt ZDF-kveldsprogram fra klokken 19.25 med programleder Christina von Ungern-Sternberg og adelsekspert Julia Melchior.

Interesserte kan finne ut mer interessante fakta og spennende bakgrunnsinformasjon om jubilanten og de andre skandinaviske kongefamiliene i dokumentarene som er tilgjengelige i ZDF mediebibliotek: «Min mann, kronprinsen – tronfølgerne i Norge og i Danmark» og «Min far, kongen – Carl Gustav og Victoria av Sverige».


En mening: Denne rapporten er en del av en automatisert nyhetsbyråtjeneste på stedet, som opererer under strenge journalistiske retningslinjer. Den vil ikke bli redigert eller verifisert av AZ-nettredaksjonen. Send dine spørsmål og kommentarer til feedback@az-muenchen.de

Related Videos

Leave a Comment