Home » Høye forventninger, lite tålmodighet: Stefan Kuntz står overfor en vanskelig oppgave i Tyrkia – sport

Høye forventninger, lite tålmodighet: Stefan Kuntz står overfor en vanskelig oppgave i Tyrkia – sport

by Russell Crowe

Det er ingen utsettelsesperiode for Stefan Kuntz. Etter å ha overtatt som trener for Tyrkias fotballandslag mandag, må 58-åringen levere umiddelbart: Om knappe tre uker møter han og hans nye lag Norge i VM-kvalifisering. Det tyrkiske forbundet og fansen forventer et gjennombrudd fra tyskeren i hjemmekampen 8. oktober, etter de siste alvorlige skuffelsene.

Kuntz kan ikke forvente mye overbærenhet eller tid til å bygge tålmodig. Tyrkia har ingen tålmodighet, advarte sportskommentator Fatih Dogan den nye treneren i avisen «Sabah»: Landet vil alltid ha alt på en gang. Tidligere utenlandske landslagstrenere kan fortelle en sang om det.

En ny æra i tyrkisk fotball begynner med Kuntz, sa forbundspresident Nihat Özdemir da han signerte kontrakten mandag i Istanbul. Flyttingen er et tap for Tyskland og en gevinst for Tyrkia. Kuntz hentet inn den tidligere Bundesliga-proffen Hamit Altintop som manager for det tyrkiske landslaget. Altintop har store planer for ham: Med Kuntz skal laget ikke bare vinne, men fornye den tyrkiske fotballkulturen, sa han. Dette inkluderer også en ærlig analyse av feil – så langt er de mangelvare i Tyrkia.

[Wenn Sie aktuelle Nachrichten aus Berlin, Deutschland und der Welt live auf Ihr Handy haben wollen, empfehlen wir Ihnen unsere App, die Sie hier für Apple- und Android-Geräteherunterladen können]

Kuntz lovet gjennom en tolk at han raskt skulle lære tyrkisk. Han kan fortsatt noen ord fra proffåret i Besiktas Istanbul på 1990-tallet og har mange gode minner fra den tiden. Som trener kjenner han potensialet til det tyrkiske laget. Hans nye arbeidsgivere forventer av Kuntz den type suksess han feiret med det tyske U21-laget: Kuntz hadde ledet utvalget til EM-finalen tre ganger på rad og to ganger til tittelen siden 2016.

Mange tyske trenere feiret suksessen i Tyrkia

Tyske trenere nyter et utmerket rykte blant tyrkiske klubber. På 1980-tallet ble Jupp Derwall, som gjorde Galatasaray Istanbul til en mester, hyllet som en innovatør. Christoph Daum har vunnet tre tyrkiske titler med Besiktas og Fenerbahce Istanbul. Joachim Löw har også jobbet som manager for tyrkiske førstedivisjonsklubber. Tyrkia har ikke noen tysk landslagstrener siden Sepp Piontek på begynnelsen av 1990-tallet.

Det tyrkiske forbundet hadde sparket tidligere landslagstrener Senol Günes etter et 1:6-tap i VM-kvalifiseringskampen mot Nederland i begynnelsen av september. I kvalifiseringsgruppe G ligger Tyrkia på tredjeplass bak Nederland og Norge. Landet har ikke råd til ytterligere tap hvis det ønsker å delta i verdensmesterskapet i 2022 i Qatar. Tyrkia deltok sist i verdenscupen for snart 20 år siden.

Günes fikk ikke bare skylden for nederlaget mot Holland, men også for det rotete europamesterskapet i sommer. Etter tre tap og bare ett mål ble Tyrkia eliminert i den innledende runden, selv om Günes var i stand til å runde mange profesjonelle fra vellykkede europeiske klubber. Å danne et lag fra gruppen av talentfulle, men for tiden demoraliserte enkeltspillere er derfor Kuntz sin hovedoppgave.

Guus Hiddink og Mircea Lucescu, de to siste utlendingene på den tyrkiske landslagsbenken, kunne fortelle Kuntz mye om presset for å lykkes. Nederlenderen Hiddink hadde bare vervet i ett år i 2010. Rumenske Lucescu brukte halvannet år i 2017 før han også måtte gå. Så snart suksessene uteble, sparket tyrkerne de to. Det er derfor uklart om Kuntz kan oppfylle sin treårskontrakt. (Dpa)

Related Videos

Leave a Comment