Home » Het diskusjon om NATO i sosialdemokratene | SVT Nyheter

Het diskusjon om NATO i sosialdemokratene | SVT Nyheter

by Liv Ullmann

Sosialdemokratiske slagord som «militær alliansefrihet tjener Sverige godt» kan snart være en saga blott.

Den såkalte dialogen om sikkerhetspolitikk pågår for tiden innenfor Socialdemokraterna. Det første av tre møter holdes på mandag hvor partimedlemmer skal diskutere argumenter for eller imot NATO-medlemskap.

Faren for eskalering er bekymringsfull

Under partikongressen i fjor høst ble det bestemt at Socialdemokraterna er imot Sveriges medlemskap i NATO. Men den russiske aggresjonen og Finlands tilnærming til militæralliansen fikk flere sosialdemokrater til å tenke nytt.

– Jeg tror vi vil lande etter hvert som vi blir med i NATO. Ikke alle vil være fornøyd med det, men jeg tror vi kommer til å lande der etter hvert, sier Tommy Gardell (S) i Västerhejdeföreningen på Gotland.

Diskusjonene, som starter mandag, skal legge til rette for et vedtak i partistyret, et vedtak som kan komme allerede søndag 15. mai.

Men det er også mange medlemmer som er bekymret for at partiet kan endre mening om å bli med i NATO.

– Jeg er bekymret for en eskalering rundt Østersjøen og de grensene vi har, sier opposisjonsrådgiver Gotland i Meit Fohlin (S).

Behov for feiljusterte samtaler

Han mener det er en risiko for at vi ikke rekker å få oversikt over konsekvensene av å gå inn i en atomallianse. Han lurer også på om det er mulig å forlate NATO og om det er riktig at svenske borgere kan bli tvunget til å kjempe for andre lands interesser i fremtiden.

– Det er et stort behov for alliansefrie land i verden som kan svare på en annen samtale. Sverige har historisk tatt på seg den rollen, men det ville vært vanskeligere å ta på seg, sier han.

Hør flere av sosialdemokratenes argumenter i NATO-spørsmålet i videospilleren.

Fire spørsmål om en svensk NATO-søknad

Related Videos

Leave a Comment