Home » Guide: Syv cabriolet til svært lave priser

Guide: Syv cabriolet til svært lave priser

by Liv Ullmann

Våren har kommet og med den kommer flere soltimer. Temperaturen stiger og med det ønsket om å åpne. En drøm som aldri går i oppfyllelse, tenker du. Ta feil. Ser du forbi luksusbilmerker og kan tenke deg å leve uten berøringsskjerm, kan du finne en cabriolet til en liten penge. Dette er glemte bilmodeller som for tiden svever i ingenmannsland mellom å være etablerte klassikere og moderne ritt.

Nedenfor lister vi syv bilmodeller som du kan finne for 30 000 SEK og mindre. Prisene gjelder overhalte og fungerende biler. I tillegg til å sjekke de vanlige punktene ved kjøp av bil, som motor, girkasse, bremser og karosseri, og at alle papirer er i orden, er det viktig å inspisere takkonstruksjonen. Det er mulig å brette og klatre riktig opp på toppen, den er hel og holder den tett – vi vet alle hvordan en svensk sommer kan være. Den muggen lukt, flekkete møbeltrekk kan være en advarsel om at den lekker eller har lekket inn i vannrommet. Ikke glem å sjekke bakruten, som vanligvis er av plast, den kan være både overskyet og sprukket.

En fordel med cabriolet er at de ofte bare går hver sjette måned og derfor ikke har kommet så langt. I denne prisklassen bør du imidlertid gå på bilens tilstand og ikke stirre deg blind på målerstanden.

Husker du platebodene? 206 CC var en bestselger.
Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

Peugeot 206 CC

206-modellen hadde et tungt åk på skuldrene da den skulle ta over etter 205-ikonet, som stort sett går over i historien for sin sporty GTI-versjon. 206 ble lansert i 1998 og ble den mest solgte Peugeot-modellen noensinne og skapte også en kortvarig trend: platekabinett. 206 CC, som den heter, ble en suksess og var den mest solgte cabrioletmodellen i Sverige i flere år.

Folding av taket gjøres ved å trykke på en knapp og gir 206 CC når den er hevet nesten samme lydkomfort som en bil med «ekte» tak. Fortsatt som ny. Hvis du er en spekulant, sjekk konstruksjonen nøye og sørg for å oppdatere deg selv under en prøvetur for å oppdage irriterende vindlyder.

C3 Pluriel – kanskje litt komplisert.
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Citroen C3 Pluriel

Den lille C3-bilen ble lansert i 2002 og ble en bestselger. Ved et raskt blikk på utvalget kan Pluriel-versjonen være løsningen for de fleste behov. Pluriel kan tas fra hverandre og bygges om for, ifølge Citroën selv, å betjene alt fra en planbil til en cabriolet. Men hvis du vil kjøre bilen som cabriolet, må du ta av rammene og la dem være hjemme i håp om at det ikke begynner å regne. Du kan også gå halvveis og rulle bak lerretstaket.

Å konvertere bilen til forskjellige former er komplisert og konstruksjonen er shabby. Hvis du til tross for disse harde ordene vurderer å kjøpe, sjekk at alt fungerer. Pluriel kan være en morsom, rar og sjarmerende bil men knapt samboer.

Mégane var og er Renaults utfordrer til Volkswagen Golf.
Foto: PeO Kjellström / Teknikens Värld

Renault Mégane Cabriolet

Den første generasjonen av Renault Méganes golfklassekamerater kan ha kommet inn i historiebøkene med Scénic-versjonen, en bil som bygget på høyden og skapte trenden med minivans. Her ser vi på den åpne versjonen, sikkert glemt, men lett nok å finne etter annonse.

Bilen kan være fireseter men baksetet regnes som en nødløsning. Den myke toppen er tykt polstret og taket er elektrisk betjent med manuelt grep for låsing. Bakruten har vifte med god kapasitet, men selve vinduet er laget av plast. Interiøret er også laget av plast og urskivene er hvite, noe som signaliserer sporten. Kjøreegenskapene til bilen er imidlertid sikrere enn sporty.

Baron Bob var navnet på Teknikens Världs sommerbilde i 2003.
Foto: Teknikens Värld

Chrysler LeBaron Cabriolet

Vel, du kan faktisk kjøpe en åpen Yankee-bil for lite penger. Definitivt uten finner eller V8-motor. Under panseret sitter en V6 eller firesylindret motor fra … japanske Mitsubishi. Unngå den sekssylindrede hvis drivstoffregningen er lav. Den motoren trekker cirka 1,5 liter på mila hvis du akselererer for godt. Bilen er rikt utstyrt, men amerikansk detaljkvalitet kan virke billig for oss europeere. Sjekk knapper og kontroller før du kjøper.

Du sitter veldig godt foran og det er greit i baksetet hvis du ikke er for høy, selv om det er litt kjipt å komme dit. Komforten hadde vært på topp hadde det ikke vært for mye vind og veistøy. LeBaron tilbyr mest cabriolet for pengene i denne samlingen. I hvert fall når det gjelder størrelse.

Unngå den første Golf Cabriolet, og du vil klare deg billig.
Foto: Volkswagen / Volkswagen AG

Volkswagen Golf Cabriolet

Golf-modellen kom i 1974 og dannet en skole og kåret en klasse med biler. Cabriolet-versjonen varte i to generasjoner for å bli skiftet ut først i 1995. Med sitt kantete karosseri gir den et klassisk utseende og med det har prisene skutt i været de siste årene. For nesten halve prisen får du den moderne etterfølgeren, på godt og vondt. Teknologien er kanskje nyere, men designet er mye klarere. Rammen i midten av bilen ødelegger utseendet, men gjør reisen tryggere og karosseriet mer vridningsstivt.

I 1998 ble cabriolet oppdatert til å ligne den nylanserte Golf (IV), men under panseret er det samme bil som før. Den myke toppen er godt bygget, et ekte glass på baksiden er et pluss, de plastiske er ofte melkeaktige.

Barchetta, søt og sporty.

Fiat Barchetta

Mazda MX-5, Miata i folklore, ble lansert i 1989 og snart satt flere bilprodusenter ved tegnebordet for å lage sin egen versjon av den vellykkede roadsteren. Fiats kandidat Barchetta ble irettesatt av biljournalister. Den var forhjulsdrevet og fin. Ekte sportsbiler skal kjøre på bakhjulene og være tøffe, sa de med bena fra hverandre. Men bak rattet er kritikken stille, Barchetta var veldig morsom å kjøre, både på veien og på banen.

I 2003 fikk modellen en oppdatering og ble tøff og fikk blant annet større grill og merkede frontlykter. Allerede som ny har bilen fått kritikk for utett stofftak, sjekk det før kjøp. Den lave frontruten og en stol som ikke kan senkes var andre negative elementer, kan du leve med turbulensen?

Morsom bil med et litt rart navn … StreetKa.
Foto: Claes Johansson / Teknikens Värld

Ford Street Ka

I 1996 ble den lille Ford Ka-bilen lansert, men det skulle ikke gå før 2003 før en åpen versjon ble lansert, med hjelp av sangeren Kylie Minogue. StreetKa deler kanskje navn og grunndesign med den lille bilen, men er å betrakte som en egen modell. Motoren er kraftigere og noen komponenter er hentet fra de større Fiesta- og Puma-modellene.

Konstruksjonen av taket er manuell, enkel og funksjonell, men ser ikke bra ut. Med taket nede oppstår det store åpninger på sidene som avslører hengsler og ledninger. Hullene kan dekkes med løse plastlokk. Du er en spekulant – sjekk at de følger med. Bilens spenstige eksteriør spiller dårlig sammen med interiøret, som er overført fra småbilen og føles litt malplassert.

Related Videos

Leave a Comment