Home » Greta Thunberg er ikke lenger et barn – hun bør undersøkes

Greta Thunberg er ikke lenger et barn – hun bør undersøkes

by Edvard Munch

DEBATT. Da Greta Thunberg dukket opp i det svenske publikummet i 2018, var hun en slank femten år gammel jente i en gul regnfrakk med dinglende fletter og en strikket lue. Jenta, som gikk i skolestreik utenfor Riksdagen i Sverige, vekket sympati og beundring og ble raskt et fenomen, ikke bare i Sverige, men rundt om i verden. Over hele verden har unge mennesker (og en rekke eldre) sluttet seg til bevegelsen kalt «Fredays for Future».

Siden hennes tidlige dager som aktivist har Thunberg deltatt på flere toppmøter, møtt utallige fremtredende politikere, blitt hyllet av forskjellige kongelige og religiøse ledere, og omtalt på forsiden av Vogue og Time Magazine, som også kåret henne til «Årets tidsperson for 2019» etter 2018 plasserte henne på listen over «25 mest innflytelsesrike tenåringer i verden».

Behandlet med silkehansker

Greta Thunberg er ikke lenger en ensom femten år gammel skolejente med et skilt. Hun er snart nitten og leder en verdensomspennende bevegelse med enorm innflytelse. Til tross for dette blir Greta Thunberg fortsatt behandlet med silkehansker av svenske medier og svenske myndigheter.

Det er på høy tid at hun slutter å krype for seg selv. Hun er ikke lenger et barn, hun er ikke lenger feltaktivist, hun er ikke lenger alene med plakaten sin. Greta Thunberg er voksen og har også makten. Med makt følger ansvar – og gitt den enorme makten som er gitt til Greta Thunberg, er hennes ansvar veldig stort.

Når du hevder noen er ansvarlig, kan det bety en rekke forskjellige ting. Det kan være en positiv vurdering av noens karakter og evne til å håndtere et oppdrag eller en oppgave.

Strøm må undersøkes. Det gjelder også makten som Greta Thunberg besitter. Her har media sviktet totalt.

Påstanden om at noen er ansvarlig kan også innebære at vedkommende er ansvarlig for en bestemt handling som vedkommende har gjort eller forårsaket. Det er et spørsmål om å kreve ansvar – personen må moralsk kunne rettferdiggjøre sine handlinger.Denne ansvarsdimensjonen er nært knyttet til skyld: bare den som er ansvarlig kan være skyldig.

Man kan også bruke ansvarsbegrepet i den forstand at personen har et ansvar for det som skal skje i fremtiden. Ansvar viser i denne sammenheng til hva personen skal gjøre, hva som er plikten deres. Denne ansvarsdimensjonen påberopes for eksempel når vi snakker om de store klimaendringene som har skjedd og menneskehetens ansvar for å prøve å stoppe denne utviklingen.

Greta har et spesielt stort ansvar

Greta Thunberg bør sees på som ansvarlig i de tre nevnte dimensjonene: hun er utvilsomt i stand til å være ansvarlig og kan derfor klandres for det hun sier og det hun gjør. Som alle andre voksne, frie og mentalt dyktige individer, er hun ansvarlig for fremtiden.

Greta Thunberg har faktisk et mye større ansvar for det hun påstår enn gjennomsnittet. Hun blir sett på som et forbilde av titusenvis av unge mennesker rundt om i verden, og i utgangspunktet blir alt hun sier mottatt uten pruting av en samlet mengde journalister, politikere står i kø for å hilse på henne og dørene til teatre der beslutninger tas er brede. åpen.

Strøm må undersøkes. Det gjelder også makten som Greta Thunberg besitter. Her har media sviktet totalt.

Nyttig anmeldelse av vårt naboland

Kanskje er det mangelen på seriøse anmeldelser som har blendet Greta Thunberg for fart, kanskje er det de umåtelige hyllestene. Hun fremstår mer og mer arrogant og aggressiv i budskapet, nyanser og ydmykhet mangler. Jeg er enig med Espen Barth Eide, den norske klimaministeren, som sier den høye tonen hans er farlig.

Den åpenbare risikoen er at Greta Thunberg vil bidra til polarisering og bane vei for autoritære og udemokratiske metoder, fremfor å bidra til å redde klimaet. Derfor oppfordrer jeg media til å ta ansvar og vurdere Greta Thunbergs påstander og retorikk.


Av Ann Heberlein

Doktor i teologi i etikk og forfatter

LES MER: Elisabet Höglund: Greta som sjefredaktør er en katastrofe uten like
LES MER: Norsk ekspert: Folk dør, sier Greta – men hva sier statistikken?
LES MER: Topp SSU Youbert Aziz, kritiker Greta Thunberg

Related Videos

Leave a Comment