Home » Globale aktivister samles på G20 i Roma for å oppfordre til tøffere handling mot Kina | G20

Globale aktivister samles på G20 i Roma for å oppfordre til tøffere handling mot Kina | G20

by Russell Crowe

Lovgivere fra hele verden samlet seg på sidelinjen av G20-toppmøtet i Roma for å protestere mot tilstedeværelsen av Kinas utenriksminister, Wang Yi, og oppfordre ledere til ikke å la Kina gå ut av kroken for menneskerettighetsbrudd i endring av Beijings samarbeid om klimakrisen .

Mange av de som var tilstede på motmøtet i Roma fikk forbud mot å reise til Kina som straff for å ha drevet en kampanje mot kinesisk undertrykkelse i Xinjiang.

De ble konfrontert på avstand av den taiwanske utenriksministeren, Joseph Wu, som hevdet at Taiwan er i spissen for en ideologisk krig mot ekspansjonistisk autoritarisme. Han oppfordret Vesten til å gjennomføre mer frihet til navigering i Sør-Kinahavet og på et høyere intensitetsnivå.

Wu er på sin første tur til Europa siden 2019 og var forventet i Roma, men den italienske etappen av reisen hans ble kansellert etter spekulasjoner om at Italia ikke var villig til å gi ham visum i et så delikat øyeblikk.

«Kina prøver å ødelegge demokratiet i Taiwan,» sa Wu. «I løpet av de siste to årene har vi opplevd nesten daglige og økende angrep inn i vår luftforsvarsidentifikasjonssone og omkringliggende farvann med kinesiske militærfly og skip. Dette kommer i tillegg til infiltrasjonsforsøk, cyberangrep, desinformasjonskampanjer og hybrid krigføring.

«Erfaringen fra Hong Kong har vist oss hvordan Folkerepublikken Kina er i stand til å fravriste rettigheter som folk tok for gitt.»

Den kinesiske presidenten, Xi Jinping, var ikke personlig til stede på G20-toppmøtet. Den bekreftet nylig Taiwans gjenforening som et kinesisk mål og økt militær aktivitet nær øya. Kina har beskrevet motmøtet til den interparlamentariske alliansen om Kina (IPAC) som en samling av løsrivelsesmedlemmer.

Joe Biden, i et tilsynelatende brudd på tidligere amerikansk politikk, lovet å beskytte Taiwan, men det har vært ambivalens i noen vestlige regjeringer om hvor mye man skal motstå kritikk fra Kina for å få samarbeidet i forkant av konferansen. om klima-Cop26 i Glasgow .

Noen kinesiske diplomater har sagt at det vil få konsekvenser for Kinas klimasamarbeid dersom landets menneskerettighetsrekord blir funnet.

IPAC-rallyet i Roma – en gruppe med rundt 200 globale parlamentarikere fra forskjellige politiske perspektiver – er den typen begivenhet som vil irritere Kina. Gruppen bør lytte til Penpa Tsering, Sikyong fra den tibetanske sentraladministrasjonen, Hong Kong-aktivisten og tidligere politikeren Nathan Law, og den uiguriske kunstneren og aktivisten Rahima Mahmut.

Dovilė Šakalienė, en litauisk stedfortreder som har blitt utsatt for sanksjoner fra Kina i 2020, sa: «Vi er her for å sikre at Folkerepublikken Kina ikke får et gratispass til denne G20. Toppmøteledere må forstå veldig klart hva som er i faresonen når de behandler Kina som et likeverdig medlem av klubben og hva det koster å gjøre uigurernes folkemord til et forhandlingskort for Hong Kong og Taiwan. La oss ikke lure oss selv at vi stoler på Folkerepublikken Kina som en pålitelig partner i kampen mot klimakrisen, en stat som sanksjonerer menneskerettighetsforkjempere og for tiden påfører drakoniske befolkningskontrolltiltak”.

Den tidligere konservative lederen Iain Duncan Smith, også i Roma, beskrev IPAC-topartsmøtet som «absolutt enestående». Han sa: «Vårt kollektive mål er å be G20-regjeringene offentlig erkjenne den enorme trusselen fra Folkerepublikken Kina.

«Enten det er å ødelegge det finansielle systemet, ignorere reglene for global handel, begå folkemord mot uigurer, ødelegge den internasjonale traktaten om Hong Kong eller true med å invadere Taiwan, er tiden inne for å fordømme Folkerepublikken. Kinesere».

Hvordan man skal styre Kina er et levende spørsmål blant noen av G20-lederne, med Biden forventet å møte Frankrikes president Emmanuel Macron for første gang siden USA inngikk en indo-Stillehavs-strategisk allianse med Storbritannia og Australia. Aukus, som ekskluderte Frankrike.

USA var delvis motivert av troen på at Frankrike ikke var klar til å ta en tilstrekkelig konfronterende tilnærming til Kina. Aukus vraket en australsk avtale på 66 milliarder dollar for å kjøpe franskproduserte dieselubåter. Den franske regjeringen svarte med å tilbakekalle sine ambassadører til USA og Australia. Macron snakket deretter med Biden to ganger på telefonen og vil sannsynligvis bruke sitt private møte i Roma til å be USA om å gi et sterkt signal om støtte til sterkere europeisk forsvarssamarbeid, en langsiktig fransk forespørsel.

I Tyskland er Kina også et levende problem, med den trolig nye tyske kansleren, sosialdemokraten Olaf Scholz, under press fra sin potensielle koalisjonspartner, Miljøpartiet De Grønne, om å ta en tøffere linje mot Taiwan.

Scholz forventes å delta på G20-toppmøtet sammen med den avtroppende kansleren, Angela Merkel. Tyskland var en av de viktigste europeiske stemmene til støtte for økonomiske bånd med Kina.

Scholz forhandler med de tyske grønne om eller hvordan Taiwan skal inkluderes i en koalisjonsagenda. Forrige uke stemte EU-parlamentet overveldende for en global styrking av forholdet til Taiwan.

EUs Indo-Stillehavsstrategi som ble utgitt i forrige måned, oppfordrer til å forfølge «dypte handels- og investeringsforhold» med Taiwan, spesielt innen halvledere.

Related Videos

Leave a Comment