Home » Glenarm Castle’s Walled Garden Co Antrim vinner stor britisk pris

Glenarm Castle’s Walled Garden Co Antrim vinner stor britisk pris

by Liv Ullmann

Prisen har feiret de beste historiske parkene og hagene over hele Storbritannia siden 1984 og ble i år kronet til den første nordirske vinneren.

Den inngjerdede hagen ved Glenarm Castle er 200 år gammel og har fascinert besøkende til kystlandsbyen North Antrim siden 2005.

I en uttalelse etter kunngjøringen sa Glenarm Castle-ledelsen at de var «fornøyde».

«Dette er en historisk seier ettersom det er første gang en nordirsk hage ikke bare er på listen, men har vunnet denne prestisjetunge nasjonale prisen i Storbritannia, som feirer sitt 40-årsjubileum.

«Restaureringen og gjenplantingen av vår 200 år gamle inngjerdede hage var en fantastisk teaminnsats med hjelp av hagedesigner Catherine FitzGerald, anerkjente dyrkere Nigel Marshall og Neil Porteous og våre dedikerte gartnere, Jordan McWhirter og Ben Coulter.

«Vi har møtt noen av de vakreste hagene i Storbritannia og vi er utrolig takknemlige for alle som stemte på oss, så takk for din fantastiske støtte.»

Glenarm Castle Walled Garden kåret til årets historiske hjemhage 2023

County Antrim-hagen slo konkurrentene fra noen av Storbritannias mest kjente hager, inkludert Blair Castle, Dunvegan og Mount Stuart i Skottland og Hergest Croft og Scampston i England.

«På 1800-tallet fungerte det som eiendommens arbeidsknutepunkt, og ga en kontinuerlig tilførsel av frukt, blomster og grønnsaker for å mate det «store huset» og eiendomspersonalet,» sa eiendomssjef Adrian Morrow.

«I dag representerer den et av de best bevarte eksemplene på en inngjerdet grønnsakshage i verden.

«Det var arbeidssenteret for eiendommen på 1800-tallet, og ga en kontinuerlig tilførsel av frukt, blomster og grønnsaker for å mate «det flotte huset» og eiendommens ansatte,» sa han.

«I dag representerer den et av de best bevarte eksemplene på en inngjerdet grønnsakshage i verden.»

«Det ble bygget som en del av Anne Catherine, grevinne av Antrims forpliktelse til å renovere Glenarm Castle, med hjelp av den berømte arkitekten William Vitruvius Morrison på 1820-tallet.

«Den originale rektangulære planløsningen, omsluttet av solide steinvegger, legger til unik sjarm og funksjonalitet.»

Glenarm Castle Walled Garden kåret til årets historiske hjemhage 2023

Viktige funksjoner inkluderer et karakteristisk 56 meter skrånende viktoriansk drivhus som gir et ideelt miljø for ulike frukter og planter.

Morrow sa at den øst-vestlige utformingen av hagen tar sikte på å maksimere soleksponering for frukt og grønnsaker, for eksempel ananas.

«Historiske trekk som den 25 meter lange sirkulære barlindhekken med et solur i midten gir hagen en følelse av tidløshet,» sa Morrow.

«Bøkesirkelen med et rektangulært basseng og fontene, sammen med dagens redesign av den vestlige delen av Lord og Lady Antrim til seks prydhagerom, viser utviklingen av hagen de siste årene.

«Hager som dette er ikke bare et bevis på tidligere innsats, men også en kilde til inspirasjon for nåværende og fremtidige generasjoner av gartnere og naturentusiaster.»

Related Videos

Leave a Comment