Home » Gaza og Kina topper utenriksministerens agenda når Cameron vender tilbake til regjeringen

Gaza og Kina topper utenriksministerens agenda når Cameron vender tilbake til regjeringen

by Ashley Olsen

David Cameron vil møte en mer kompleks og ustabil verden når han kommer tilbake til regjeringen som utenriksminister, med kriser over hele verden som krever hans oppmerksomhet.

Mest presserende er konflikten mellom Israel og Hamas, som kan utarte seg ytterligere til en regional brann.

Så sent som torsdag var James Cleverly i Saudi-Arabia for å diskutere innsats for å forhindre opptrapping med utenriksministre i Midtøsten, og Lord Cameron vil ha den umiddelbare oppgaven med å fortsette denne diplomatiske innsatsen.

Den pågående krigen i Ukraina vil fortsette å kreve oppmerksomheten til den nye utenriksministeren, med Ukrainas president Zelenskij som advarer om et «vinterangrep» fra Russland som vil kreve ytterligere støtte fra Vesten.

Som statsminister satte Lord Cameron ut britiske tropper for å trene ukrainske styrker i 2015 etter Russlands erobring av Krim, som han kalte et «åpenbart brudd på folkeretten».

På lengre sikt er det Storbritannias forhold til Kina som sannsynligvis vil bli Lord Camerons vanskeligste oppgave.

Som statsminister ledet han den såkalte «gullalderen» i forholdet mellom Storbritannia og Kina, og var vertskap for et statsbesøk fra Kinas president Xi Jinping og ønsket velkommen til investeringer fra Beijing i Storbritannia.

Siden den gang har forholdet mellom de to landene blitt dårligere. I sin første utenrikspolitiske tale som statsminister sa Rishi Sunak at gullalderen var over og beskrev jakten på tettere økonomiske bånd det foregående tiåret som «naiv».

Men Lord Cameron har opprettholdt forbindelser med Kina. I 2017 aksepterte han for eksempel stillingen som nestleder i et kinesisk-britisk investeringsfond på 1 milliard pund, et trekk beskrevet av parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité som potensielt «delvis utformet av den kinesiske staten for å gi troverdighet til kineserne» stat». til kinesiske investeringer, samt til det kinesiske merket i vid forstand.

Lord Camerons rekord på Kina har allerede fått noen til å kritisere utnevnelsen hans som utenriksminister.

Luke de Pulford, administrerende direktør for Sinosceptic Inter-Parliamentary Alliance on China, sa at det var en «uforståelig og retrograd utnevnelse» og kalte Lord Cameron «ute av takt med parlamentet og landet om Kina.»

Den andre langsiktige utfordringen for Lord Cameron er den som avsluttet hans premierskap: Storbritannias forhold til EU.

Forholdet har blitt bedre siden Brexit, og Windsor-rammeverket ser ut til å løse grensespørsmålet mellom Irland og Nord-Irland.

Men Storbritannia og EU bestemmer fortsatt deres forhold og andre områder kan kreve forhandlinger eller reforhandling, og Lord Camerons rekord som en konservativ mer pro-europeer kan bidra til å gjøre forholdet mer flytende mellom London og Brussel.

Related Videos

Leave a Comment