Home » G20-ledere vil støtte Bidens forslag om en global minimumsselskapsskatt | G20

G20-ledere vil støtte Bidens forslag om en global minimumsselskapsskatt | G20

by Russell Crowe

Ledere for verdens 20 største økonomier vil støtte USAs forslag om en global minimumsselskapsskatt på 15 %, som vist i utkast til konklusjoner fra det to dager lange G20-toppmøtet i Roma lørdag.

G20 planlegger å ha reglene på plass i 2023.

«Dette er mer enn bare en skatteavtale, det er en omforming av reglene for den globale økonomien,» sa en høytstående amerikansk tjenestemann til journalister.

Avtalen, hentet fra forslagene fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), har som mål å sikre skatteinntekter og tilby stabilitet til selskaper som opererer utenfor landegrensene.

– Det at vi har blitt enige om dette nye internasjonale skattesystemet er gode nyheter for oss alle, det er helt klart en revolusjon i det internasjonale skattesystemet, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire fredag ​​da tjenestemenn ankom Roma.

Biden-administrasjonen hadde lett etter en minimumsskattesats på 21 %, men en sats på 15 % representerer fortsatt en seier for USA på vei til neste ukes COP26-klimakonferanse i Glasgow. Bidens interne planer for å redusere karbonutslipp er fastlåst i Washington-stoppet.

Skatteavtalen forventes å bli offisielt kunngjort søndag.

Den setter en minimumsskattesats på 15 % på bedriftsoverskudd, noe som vil øke merinntekter for de fleste regjeringer og flytte skattebyrden til der selskapene selger til forbrukere, ikke der de er basert. Internasjonale selskaper vil ha mindre mulighet til å implementere skatteunngåelsesordninger.

Noen nasjoner burde tjene mer enn andre. I følge Wall Street Journal vil merinntekten fra en minimumsselskapsskatt for USA være 15 ganger høyere enn Kina. En egen rapport sitert av Journal anslår at den totale økningen til 52 utviklingsland kan være rundt 1,5 milliarder dollar til 2 milliarder dollar årlig, langt mindre enn de rikeste nasjonene.

Tidligere denne måneden, Biden beskrevet forslagene som «enestående».

«Koppløpet mot bunnen» om selskapsskattesatser, sa han, «har ikke bare skadet amerikanske arbeidere, det har også satt mange av våre allierte i en konkurranseulempe».

En avtale, sa Biden, «ville fjerne insentiver til å flytte jobber og fortjeneste utenlands og sikre at multinasjonale selskaper betaler sin rettferdige andel her hjemme. Denne internasjonale avtalen er et bevis på at resten av verden er enig i at selskaper kan og bør gjøre mer for å sikre bedre gjenoppbygging.»

Pascal Saint-Amans, en senior skattetjenestemann i OECD, sa til Journal at «tilbakeslaget mot globaliseringen som vi har sett overalt, burde også ha vært et tilbakeslag mot finanspolitisk multilateralisme. Men hvis du vil beskytte suvereniteten din, er det finanspolitisk samarbeid det du trenger.»

Forslagene må fortsatt ratifiseres av deltakerlandene. I USA, gitt ruten traktater må ta, kan dette kreve to tredjedelers godkjenning i en 50-50 senatavdeling og sjelden stedet for topartisamarbeid.

Related Videos

Leave a Comment