Home » Fulladet test trådløs lading og bytte av elbilbatterier i Norge

Fulladet test trådløs lading og bytte av elbilbatterier i Norge

by Edvard Munch

Norge setter et globalt eksempel for bruk av elektriske kjøretøy, og i dag er det et sted hvor hvis du kjøper en ny bil som ikke er elektrisk, kan folk rundt deg spørre deg hvorfor – det er slik de fleste nordmenn er pro-EV. Og dette har gjort nasjonen ganske unik i Europa, takket være dens mer avanserte ladeinfrastruktur.

Vel, det handler ikke bare om å lade, da Norge også har noen av de eneste batteribyttestasjonene for elbiler i Europa. Den kinesiske elbilprodusenten Nio åpnet sin første slike stasjon i landet i januar i år, og planen er å ha totalt 20 spredt over sitt territorium, selv om det bare er en brøkdel av det han planla for Kina.

Fulladet show dro til Norge for å sjekke Nio-vekslingsstasjonen, som skal erstatte en utladet batteripakke med en ny som er fulladet på under 5 minutter. Vi er ikke sikre på hvorfor det ikke er like raskt som lignende stasjoner i Kina, som fullfører bytteprosessen på omtrent ett minutt, men det er fortsatt mye raskere enn å vente på at et elektrisk kjøretøy skal lades helt opp.

Akkurat som i Kina kjører du Nio til stasjonen, og drar deretter tilbake til bukten der vekslingen finner sted. Batteripakken som allerede finnes i kjøretøyet fjernes og en ny pakke installeres. Pakken så snart den kommer ut av bilen blir diagnostisert av stasjonen for å sjekke helsetilstanden, deretter oppbevares og lades på stedet.

De hadde også en demonstrasjon av induktiv lading underveis, gjennom et system utviklet av Momentum Dynamics, en trådløs ladespesialist med base i Malvern, Pennsylvania. Så langt har selskapet levert induktive ladeløsninger for busser og større kjøretøy, men vurderer nå også å utvikle et system for personbiler.

Systemet de tester i Norge er basert på en modifisert Jaguar I-Pace, valgt fordi luftfjæringen lar den øke bakkeklaringen for å få plass til den trådløse ladeputen under kjøretøyet. Faktisk er det høyden på denne puten som for øyeblikket begrenser en bredere utrulling, ifølge John Holland, Momentums kommersielle direktør for Europa.

Og det er nettopp på dette, ved å gjøre ladeputen mindre, at selskapet jobber nå. Det ser imidlertid ut til at ettermontering av et av disse systemene til et elektrisk kjøretøy som ikke ble designet med dette i tankene for øyeblikket er komplisert, så kanskje det kan bli en fabrikkfunksjon ettersom teknologien forbedres.

Related Videos

Leave a Comment