Home » FN-personell arrestert i et raid i Addis Abeba

FN-personell arrestert i et raid i Addis Abeba

by Liv Ullmann

– Noen av dem er tatt fra hjemmene sine, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Arrestasjonene ble gjort på grunn av deres involvering i «terrorhandlinger» og har ingenting med arbeidet deres å gjøre, sa den etiopiske regjeringens talsmann Legesse Tulu.

Ifølge Stephane Dujarric, en talsmann for FN, har det blitt sendt forespørsler til Utenriksdepartementet om løslatelse av FN-personell ansatt lokalt.

Vilkårlige arrestasjoner av tigre økte dramatisk i forrige uke etter at myndighetene fikk tillatelse til å arrestere alle som er mistenkt for å støtte «terroristgrupper», ifølge advokater.

Forholdet mellom Etiopia og FN har vært anstrengt gjennom hele konflikten.

«Vinduet lukkes»

Mulighetens vindu er i ferd med å lukkes hvis verden skal unngå en enda verre krise i Etiopia, advarte diplomater på de høyeste nivåene i FNs sikkerhetsråd.

Olusegun Obasanjo, utsendingen til Den afrikanske union (AU), er i Addis Abeba og har snakket med presidenten og statsministeren i Etiopia, samt med lederne i Tigray- og Oromo-regionene.

– Jeg er enig på begge sider i at problemene mellom dem er politiske og krever politiske løsninger gjennom dialog, sa Obasanjo, tidligere president i Nigeria, til FNs sikkerhetsråd.

Hjelp kommer ikke

Konflikten som begynte med et opprør i Tigray har imidlertid utartet seg til det som snart minner om en fullskala borgerkrig i et av Afrikas største land. Konflikt gjør at hjelpeekspedisjoner ikke når visse områder. FN-sjef António Guterres sa at minst 5,2 millioner ofre trenger hjelp, hvorav minst 400 000 «lever under sultforhold».

– I et land med over 110 millioner mennesker, over 90 ulike etniske grupper og 80 språk kan ingen forutse hva de fortsatte kampene og usikkerheten vil føre til, sa FNs generalsekretær Rosemary DiCarlo i Sikkerhetsrådet.

– Men én ting er sikkert. Risikoen for en økende borgerkrig i Etiopia er altfor reell.

Related Videos

Leave a Comment