Home » Flyreiser til New York og Los Angeles: Norsk lavprisflyselskap lanserer nye ruter fra Berlin til USA – Berlin

Flyreiser til New York og Los Angeles: Norsk lavprisflyselskap lanserer nye ruter fra Berlin til USA – Berlin

by Russell Crowe

Fra Berlin direkte til Los Angeles eller New York: Det norske lavprisflyselskapet Norse Atlantic Airways har overraskende annonsert to nye langdistanseforbindelser til USA.

På slutten av sommerferien vil flyvningene ta av fra Willy Brandt lufthavn i Schönefeld (BER), hvor det så langt knapt har vært noen interkontinentale flyvninger. Dette ble kunngjort onsdag av flyselskapssjef Bjørn Tore Larsen, tilkoblet fra USA, og BER-sjef Aletta von Massenbach på en pressekonferanse i Schönefeld.

«Berlin er på vei tilbake», Berlin kommer tilbake på sporet, sa BER-sjef von Massenbach – synlig henrykt over å kunne kunngjøre «gode nyheter» etter de negative overskriftene om Easyjet. Dette ville koble Berlin og Brandenburg til øst- og vestkysten av USA.

Man er «veldig stolt» over å starte disse rutene til og fra Berlin, sa flyselskapssjef Larsen: «For lenge har den dynamiske og kulturelt mangfoldige byen Berlin ikke vært tilstrekkelig forbundet transatlantisk». Billige transatlantiske flyreiser for å la mange mennesker fly til USA og samtidig være det «mest miljøvennlige flyselskapet i verden».

Ifølge Larsen var det ingen spesielle forhold fra Berlin lufthavn, som er utgangspunktet for flyselskapets planlagte utvidelse ved siden av London og Oslo.

Ingen mer forbindelse med Florida?

Siden onsdag morgen har Norse Atlantic Airways nettsted aggressivt annonsert direktefly til New York og Los Angeles fra og med 17. august. Billettsalget har startet.

Hvis det går bra, har ikke Larsen utelukket ytterligere USA-forbindelser fra Berlin – for eksempel til Florida, men ikke i år. Prisene er tilpasset markedet i hovedstadsregionen, som er preget av lavprisflyselskaper: når Norse daglig flyr fra Berlin direkte til New York fra 17. august, koster enveisflyvningen til JFK flyplass i dag fra 160 euro, avhengig av på flyselskapet. Fra 19. august vil direktefly fra BER til Los Angeles tilbys tre ganger i uken fra 189 euro én vei.

[Wenn Sie alle aktuellen Nachrichten live auf Ihr Handy haben wollen, empfehlen wir Ihnen unsere App, die Sie hier für Apple- und Android-Geräte herunterladen können.]

Flyselskapet, som er avhengig av ruter mellom Europa og USA som forretningsmodell, er et av de yngste flyselskapene i verden, grunnlagt utelukkende av Larsen i mars 2021. Han er største aksjonær. Som 21-åring opprettet den selvlagde gründeren og entusiastiske piloten et skipsadministrasjonsselskap som i dag sysselsetter 16 000 mennesker og er et av de største i verden.

Norse skal fly den splitter nye Boeing 787, som bare er tre-fire år gammel. Ifølge Larsen består flåten i dag av 15 fly. De såkalte «Dreamliners» er 50 % mer stillegående og slipper ut 25 % mindre karbondioksid, kunngjør flyselskapet. Merket er inspirert av «Oseberg-langskipet» i Oslo, «et symbol på vikingfarernes utrettelige oppfinnsomhet», ifølge flyselskapets egne PR.

Gunstig vær for BER

Norse er også avhengig av kommersielle kunder i Berlin og – for eksempel med tanke på Tesla Gigafactory – på flyfrakt, som Boeing 787 tilbyr tilstrekkelig plass til.

Tidspunktet for det norske flyselskapets beslutning kan neppe være mer gunstig for Berlin-Brandenburg lufthavn: BER har nettopp måttet trekke seg delvis fra Berlin-lokasjonen på grunn av kunngjøringen av den lokale markedslederen Easyjet, fikk et alvorlig tilbakeslag. Og det irske lavprisflyselskapet Ryanair, som nylig trakk seg ut av Frankfurt am Main flyplass og byttet til den billigere flyplassen i Nürnberg, ber om lavere priser i Berlin.

Norse-sjef Larsen vil ikke kommentere konkurrentens uttalelser direkte, men understreket at avgiftsbyrden i Tyskland er en utfordring for hvert flyselskap.

Så langt er det bare United Airlines som flyr direkte til New York

Berlin har praktisk talt ingen direkte langdistanseforbindelser – et strukturelt problem i flere tiår. Hovedårsaken er at Lufthansa bruker Frankfurt am Main og München som knutepunkter for sine interkontinentale ruter av historiske årsaker. Så langt har bare United Airlines flydd direkte fra BER i USA, året rundt, fra Berlin til New York.

Den første direkte langdistanseforbindelsen til USA fra BER startet ikke før i mars 2022. En direkteforbindelse til Washington som opprinnelig ble annonsert av flyselskapet for mai, er droppet.

Så langt er det andre daglige langdistanseforbindelser fra Willy Brandt lufthavn til Singapore med lavprisselskapet Scoot. Qatar Airways flyr til Doha, hovedstaden i Qatar, et luftknutepunkt til Asia, Afrika og Midtøsten.

Politikk og næringsliv hilser kunngjøringen velkommen

Norses kunngjøring ble godt mottatt av politikere og næringsliv. «Du kan se det, enten det er en messe, et museum eller Mauerpark, folk vil til Berlin,» sa økonomisenator Stephan Schwarz (SPD). «Norse Atlantic Airways beslutning er et fornuftig svar på Berlins sterke etterspørsel i Nord-Amerika.»

Hans Brandenburg-kollega Jörg Steinbach (SPD) beskrev nyhetene som en økning i «beroende gruppes attraktivitet». Det er også gledelig «at Boeing Dreamliner brukes på disse rutene».

Burkhard Kieker, administrerende direktør i Berlin Tourismus & Kongress GmbH, sa: «Vi er glade for at amerikanerne lengter etter Berlin igjen. USA er det viktigste utenlandske markedet for turisme i Berlin.

Disse to nye rutene er «ekstremt viktige for Berlin som forretningssted», sa Robert Rückel, visepresident i IHK Berlin. Men nå er det viktig at rammebetingelsene for alle flyselskapene ved BER er konkurransedyktige og at det ikke blir flere tap på mellom- og kortdistanseruter. Hovedstadsregionens økonomi er «avhengig av et stadig økende antall urbane og interkontinentale flyvninger», sa Rückel.

Related Videos

Leave a Comment