Home » Fiskeristrid: Paris henvender seg til EU-kommisjonen | Fri presse

Fiskeristrid: Paris henvender seg til EU-kommisjonen | Fri presse

by Russell Crowe

Paris / London (dpa) – Noen dager etter utløpet av et fransk ultimatium til Storbritannia, har frontene i striden om fiske hardnet til.

Mens Frankrikes president Emmanuel Macron erklærte konflikten som en test av Londons troverdighet, advarte Storbritannias statsminister Boris Johnson Paris mot traktatbrudd. Ifølge opplysninger fra London skulle de to toppolitikerne gjerne ha tatt opp striden på sidelinjen av G20-toppmøtet i Roma. Den franske statsministeren Jean Castex henvendte seg til EU-kommisjonen for å få støtte.

London forholder seg ikke til brexit-avtalene, sa Macron til Financial Times (lørdag). Dette er nøye observert over hele verden. «Hvis du forhandler en kontrakt i årevis og noen måneder senere i områdene du ikke liker, gjør du det motsatte av det du har bestemt, det er ikke et stort tegn på troverdighet,» sa Macron.

Det er ikke mye tid igjen

Johnson truet Sky News med å aktivere tvisteløsningsmekanismen som ble avtalt i Brexit-avtalen og dermed forverre konflikten. Regjeringen hans forbereder mottiltak, sa Johnson.

Paris anklager London for ikke å gi lisens til mange franske båter til å fiske i britisk farvann, i strid med avtaler. London avviser det.

Det er ikke lang tid igjen til å løse konflikten. Frankrike har truet med å inspisere britiske båter nøye siden tirsdag og ikke la dem legge til i enkelte franske havner. Lastebiler som reiser fra Frankrike til Storbritannia eller i motsatt retning bør også kontrolleres strengere. En britisk båt er allerede arrestert og kapteinen anklaget.

Støtte kreves

Ifølge britiske medier oppfordret Castex i torsdagens brev lederen av EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, til å støtte den franske posisjonen. EU må vise fast besluttsomhet for å sikre at London overholder avtalene som er inngått og bruker full innflytelse for å håndheve sine rettigheter, sier han. Det er også nødvendig å demonstrere for den europeiske offentligheten at det ikke er forhandlingsbart å holde seg til avtalene som er signert og at det er mer skadelig å forlate EU enn å bli der. I utgangspunktet var det ingen bekreftelse på brevet fra Paris.

Lederen for de franske havnene Calais og Boulogne-sur-Mer ved Den engelske kanal kalte tvisten «latterlig». Hvis konflikten forverres og Frankrike faktisk forbyr britiske båter i havner og ikke slipper britiske lastebiler gjennom, vil det få alvorlige konsekvenser for begge sider, sa Jean-Marc Puissesseau til BBC Radio 4. «Og alt på grunn av 40 små fartøyer, som ikke er tillatt å fiske (britiske farvann). «Han håpet på en avtale.

Related Videos

Leave a Comment