Home » Finland planlegger å la arbeidere se kollegers lønn for å lukke kjønnslønnsforskjellene

Finland planlegger å la arbeidere se kollegers lønn for å lukke kjønnslønnsforskjellene

by Russell Crowe
  • Finland rangerer 37. blant OECD-landene for likelønn
  • Regjeringen ønsker å tette lønnsforskjellene mellom kjønnene med ny lovgivning
  • Forslag kritisert av arbeidsgivergrupper, fagforeninger

HELSINKI, 11. november (Reuters) – Den finske regjeringen vurderer en ny lov som lar arbeidere sjekke hva kollegene deres tjener hvis de mistenker at de blir diskriminert, i et forsøk på å redusere lønnsforskjellen mellom menn og kvinner.

Lovforslaget har blitt kritisert både av arbeidernes fagforeninger, som ønsker enda mer åpenhet, og av den større arbeidsgiverorganisasjonen, som sier det vil skape mer konflikt på arbeidsplassen.

Men statsminister Sanna Marins koalisjon av fem sentrum-venstre-partier presser frem lovverk for å minske lønnsforskjellene.

– Det som er kjernen i regjeringens program er eliminering av uberettigede lønnsforskjeller, sa likestillingsminister Thomas Blomqvist til Reuters. «De vil nå bli behandlet strengere.»

Han sa at han forventet at lovforslaget ville bli vedtatt i parlamentet før valget i april 2023.

Finner tjente 17,2 % mindre enn menn i 2020, ifølge en klassifisering av likelønn av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Undersøkelsen plasserte Finland på 37. plass, langt bak sine norske jevnaldrende på 8. plass, Danmark på 9. og Sverige på 12. plass, selv om likestilling har vært en politisk prioritet i Finland i flere tiår.

En rapport fra 2018 fra det finske likestillingsombudsmannen viste at årsakene ofte er de samme som i andre vesteuropeiske land – segregering av arbeidsmarkedet i yrker dominert av menn og kvinner, med fedre som tar mindre tid. foreldrepermisjon som mødre og kvinner ikke er forfremmet like ofte som menn.

Merja Mahka, journalist som ble investor og blogger, har lagt ut det hun tjener på Twitter og Instagram siden 2019 for å oppmuntre til offentlige diskusjoner om lønnsgjennomsiktighet.

«Det har vært situasjoner der jeg har funnet ut at en mann som gjør en jobb som ligner på meg, fikk mer betalt,» sa Mahka om grunnene hennes, da hun på tirsdag friga sin skattepliktige inntekt på 48,522 euro (56 111 dollar) for 2020 .

SKATTEDAG

De finske skattemyndighetene offentliggjorde onsdag den skattepliktige inntekten i 2020 til hver finne, en dag kalt «skattedag» i Finland, da lokale medier tar en titt på filene til de rike og berømte.

Selv om den er gjennomsiktig, gir den ikke hele bildet. Skatteetaten har anslått at en persons skattepliktige inntekt i gjennomsnitt er 75-80 % lavere enn faktisk inntekt på grunn av skattefrie fradrag og utbytte.

Når det gjelder det kommende regjeringsforslaget, meldte hovedarbeidsgiverorganisasjonen, EK, seg ut av parlamentets arbeidsgruppe for lønnstransparens i november i fjor for å protestere på hvor raskt endringer i loven ble foreslått.

En senior juridisk rådgiver for gruppen, Katja Leppanen, sa til Reuters at EK gjerne ville forsket mer på lønnsgapet og sa at det å gi ut informasjon om lønn burde være frivillig.

– Å gjøre publisering av detaljert informasjon om individuell lønn obligatorisk vil føre til generell nysgjerrighet og en forverring av arbeidsatmosfæren, sa hun.

Fagforeninger og likestillingsombud Jukka Maarianvaara sa at de mener nok forskning har blitt gjort i regjeringens tre siste perioder, og at det nå er på tide å handle.

«Å lukke gapet krever en holdningsendring, og derfor er det nødvendig å endre loven for å endre kulturen,» la Katarina Murto, direktør for Akava, Confederation of Professional and Managerial Staff Unions til.

Utarbeidelsen av lovforslaget, som er en del av det felles politiske programmet til fempartikoalisjonen, for å kombinere arbeidsgruppens ulike synspunkter har vært vanskelig og publiseringen har blitt forsinket. Men Blomqvist sa til Reuters at han ville gå videre.

«Vi vil respektere det vi ble enige om i regjeringsprogrammet,» sa han.

($1 = € 0,8648)

Redigering av Gwladys Fouché og Jan Harvey

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment