Home » Finland og Sverige øver med NATO i Norge

Finland og Sverige øver med NATO i Norge

by Russell Crowe

Den norskledede øvelsen Cold Response foregår i Nord-Norge, og svensk og finsk personell deltar i øvelsen, til tross for at ingen av landene er medlem av forsvarsalliansen. 35.000 militært og annet personell fra 28 land deltar i øvelsen, inkludert 1.600 fra Sverige. Flere av de finske soldatene er med i den svenske enheten.

– For Finland handler det om å bygge bilaterale forhold til Norge og øve med Sverige, forklarer den finske korrespondenten til SVT, Liselott Lindström, som følger øvelsen på stedet, til Morgonstudion

Et intervju Financial Times ga til Finlands president Sauli Niinistö vakte mye oppmerksomhet i helgen da Niinistö skal ha sagt at finsk medlemskap i NATO kan øke sikkerhetspolitiske risikoer i Europa ytterligere. I etterkant forsøkte Niinistö å avklare, blant annet på Twitter, at avisen feiltolket ham.

«Flere scenarier»

– Det han sa han mente var at det er flere sikkerhetsscenarier som Finland baserer sin avgjørelse på om de vil gå inn i NATO eller ikke. En av dem er at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa fortsetter å forverres, sier Liselott Lindström.

Meningen i Finland har svingt og blitt mye mer positiv til NATO-medlemskap siden Russland invaderte Ukraina. 62 % vil at Finland skal søke om å bli med i forsvarsalliansen.

– Det snudde i prinsippet over natten og skyldes usikkerheten om at invasjonen av Ukraina har spredt seg til finnene. Alternativet til NATO vil være et dyptgående samarbeid med Sverige og en bilateral forsvarsavtale med USA, mener Liselott Persson.

Related Videos

Leave a Comment