Home » Fem minnesmerker til ære for ofrene – ti år etter Utøya

Fem minnesmerker til ære for ofrene – ti år etter Utøya

by Russell Crowe

Se fem norske minnesmerker som hedrer ofrene i klippet.

1. Det nasjonale minnesmerket over terrorangrepet på Utøya

Minnesmerket er tegnet av det norske arkitektfirmaet Manthey Kula og består av 77 bronsesøyler i en buet formasjon – en for hver av dem som døde i massakren i 2011. Det ligger i Utøykaia, Utøyakajen, hvor skipet MS Thorbjørn, som knytter fastlandet til Utøya, kjoler.

Tanken var at minnesmerket skulle stå ferdig ved tiårsdagen for handlingen, men en sårende konflikt med naboer i området og pandemien har forsinket byggingen. Ifølge det norske statseide selskapet Statsbygg er det nå ventet at byggingen ikke vil være ferdig før neste år.

2. Ryddingen

Nord på Utøya er det Utøyas eget minnesmerke som er beregnet på de nærmeste pårørende til ofrene. Navnene og alderen på de 69 menneskene som ble drept på øya er gravert inn i en metallring som ser ut til å flyte i skogen.

Høringen ble innviet i 2015 og det er pårørendes beslutning å få gravert inn navnene. Det tok dem forskjellige tider å føle seg klare til å skjære ut navnet, men i dag er alle 69 ofrene inkludert. Hvert år, når bursdagene til ofrene faller, blir det plassert blomster ved siden av navnene deres.

3. Minner 220 711

Kort tid etter terrorangrepet i 2011 mottok den norske kunstneren og billedhuggeren Nico Widerberg en anonym donasjon for å lage minnesmerker i kommunene der ofrene kom fra.

I dag finnes det 53 identiske eksemplarer av granittskulpturene hans i like mange kommuner i Norge. Ikke alle kommunene valgte å si ja, Oslo og Trondheim lot være å ta imot skulpturene.

4. Jernrosene

Kunstnerne Tobbe Malm og Tone Karlsrud fikk ideen til Jernrosene-minnesmerket da de så Rosehavet i Oslo Domkirke som først vokste etter terrorangrepet. Smeder fra hele verden ble ansatt for å smi de hundrevis av roser. Pårørende og etterlatte fikk også hjelp til å forme rosene, som et symbol på solidaritet og engasjement i etterkant av terroren.

Monumentet ble innviet i 2017.

5. Terra Incognita

I 2016 åpnet minnestedet Terra Incognita, eller «Det hvite stedet», sentralt i Trondheim. Den er designet av kunstnerne Anders Krüger og Marianne Levinsen og symboliserer det nye sosiale og politiske landskapet som plutselig spredte seg i det norske samfunnet etter handlingen.

Fem personer fra Trondheim ble drept på Utøya.

Related Videos

Leave a Comment