Home » Exxon forlater Russland, og etterlater 4 milliarder dollar i eiendeler, Sakhalin LNG-prosjekt er i tvil

Exxon forlater Russland, og etterlater 4 milliarder dollar i eiendeler, Sakhalin LNG-prosjekt er i tvil

by Siv Jensen

En logo til Exxon Mobil Corp kan sees på Rio Oil and Gas Expo and Conference i Rio de Janeiro, Brasil, 24. september 2018. REUTERS / Sergio Moraes

Registrer deg nå for GRATIS ubegrenset tilgang til Reuters.com

HOUSTON, 1. mars (Reuters) – Exxon Mobil (XOM.N) sa tirsdag at de vil forlate russisk olje- og gassvirksomhet verdt 4 milliarder dollar og stoppe nye investeringer etter invasjonen av Ukraina fra en del av Moskva.

Beslutningen vil føre til at Exxon trekker seg fra driften av store olje- og gassproduksjonsanlegg på den russiske Sakhalin-øya i Fjernøsten og sår tvil om skjebnen til et foreslått anlegg for flytende naturgass (LNG) på flere milliarder dollar.

«Vi beklager Russlands militære handling som krenker Ukrainas territorielle integritet og setter dets folk i fare», sa selskapet i en uttalelse som er kritisk til eskaleringen av militære angrep.

Registrer deg nå for GRATIS ubegrenset tilgang til Reuters.com

Den planlagte utgivelsen følger dusinvis av andre vestlige selskaper, fra Apple (AAPL.O) og Boeing (BA.N) til BP PLC, Shell og Norges Equinor ASA (EQNR.OL) som enten har lagt ned virksomheten eller kunngjort at de har til hensikt å slutte. deres virksomhet i Russland.

Exxon, som forventes å møte Wall Street-analytikere onsdag, ga ingen tidsplan for utgivelsen, og kommenterte heller ikke potensielle nedskrivninger av eiendeler. Dens eiendeler i Russland ble verdsatt til 4,055 milliarder dollar i den siste årsrapporten, innlevert i februar.

Tidligere hadde Exxon begynt å fjerne amerikanske ansatte fra Russland, sa to personer som er kjent med saken. Antall evakuerte personell var uklart. Selskapet sendte et fly til Sakhalin-øya for å hente ansatte, sa en av personene.

Exxon driver tre store offshore olje- og gassfelt med operasjoner basert på Sakhalin Island på vegne av et konsortium av japanske, indiske og russiske selskaper som inkluderte russiske Rosneft (ROSN.MM). Gruppen hadde lagt planer om å legge til en LNG-eksportterminal på stedet.

«Exxons russiske virksomhet er relativt liten i sammenheng med sin større satsing, så det betyr ikke det samme som for BP eller TotalEnergies, dersom den skulle forlate sin russiske virksomhet,» sa Anish Kapadia, direktør for energi og forsker. Pallissy Rådgivere.

Selskapet, som har bygd ut sine russiske olje- og gassfelt siden 1995, har kommet under press for å kutte båndene til Russland på grunn av Moskvas invasjon av Ukraina. Russland kaller sine handlinger i Ukraina for en «spesiell operasjon».

Sakhalin-anleggene, administrert av Exxon siden produksjonsstart i 2005, representerer en av de største direkte investeringene i Russland, ifølge en beskrivelse av prosjektet på Exxons nettside. Operasjonen pumpet nylig rundt 220 000 fat olje per dag.

Japans Sakhalin Oil and Gas Development (SODECO), som eier en eierandel på 30 % i Sakhalin-1-prosjektet, prøver å bekrefte detaljene i Exxons kunngjøring, sa en talsperson, og la til at de vil holde et øye med situasjonen i Russland. -Ukraina og bestemme hva du skal gjøre i fremtiden.

En talsperson for Japex sa at den statseide oljeprodusenten Japan Petroleum Exploration Co (Japex) (1662.T), som eier 15,285 % av SODECO, også sjekker detaljene i Exxons kunngjøring og vil snakke med partnerne for å bestemme en fremtidig plan.

Registrer deg nå for GRATIS ubegrenset tilgang til Reuters.com

Reportasje av Sabrina Valle; Ytterligere rapporter av Gary McWilliams og Yuka Obayashi; Redigering av Grant McCool, Kenneth Maxwell og Richard Pullin

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment