Home » EUs «torskekrig» med Norge er i ferd med å bryte ut når Storbritannia håper på en fiskeriavtale | Politikk | Nyheter

EUs «torskekrig» med Norge er i ferd med å bryte ut når Storbritannia håper på en fiskeriavtale | Politikk | Nyheter

by Russell Crowe

Samtalene mellom Oslo, London og Brussel mislyktes tidligere i år, og industrien advarte om at hundrevis av besetningsmedlemmer vil stå uten jobb. Dette betyr at Storbritannias og EUs flåter ikke har tilgang til norske arktiske farvann, og britiske tjenestemenn sa at deres «rettferdige tilbud» ble avvist i samtalene.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen har nå bedt Kystvakten om å ha sterk tilstedeværelse i Nordsjøen og Nordøst-Atlanteren inntil en avtale er oppnådd.

Britiske regjeringskilder sa at ministrene håpet å sikre en ny avtale på nyåret og oppfordret til et nært samarbeid med Oslo.

Tjenestemenn fra Department of Environment, Food and Rural Affairs sier også at britiske flåter landet fisk verdt 32 millioner pund i norske farvann i 2018.

En britisk regjeringskilde la til: «Norge er en viktig partner og håper på et gjennombrudd innen slutten av året.

— Vi vil helst ha en praktisk diplomatisk løsning i forhold til kvotering.

De to landene ble enige om et samarbeidssystem etter Brexit i fjor, inkludert årlige forhandlinger om kvoter og tilgang til hverandres farvann.

Samtidig har det også brutt ut spenninger mellom Brussel og Oslo om fisket etter Svalbard, et norsk territorium rikt på torsk.

Svalbardtraktaten undertegnet i 1920 forvalter den diplomatiske anerkjennelsen av øygruppen.

LES MER: Gjennombrudd av handelsavtalen i USA: Liz Truss tar et stort skritt fremover

Ingebrigtsen sa det er «uakseptabelt» for andre land å «fastsette kvoter i våre områder på eget initiativ».

Han gjorde det også klart at Norge hadde snakket med Brussel før avgjørelsen.

Den norske EU-ambassadøren Oda Helen Sletnes stilte også striden i dag til Europaparlamentets fiskerikomité.

MEP Pierre Karleskind, som leder komiteen, sa at komiteen mottok ambassadøren for å «føre dialogen om det vi ikke ønsker å se blir en ny torskekrig».

Related Videos

Leave a Comment