Home » Et oppgjør om tittelen etter mer enn 900 dager: Ironman World Championships i Utah

Et oppgjør om tittelen etter mer enn 900 dager: Ironman World Championships i Utah

by Roald Amundsen

Jan Frodeno – Triathlon-superstjernen Jan Frodeno vil ikke være til start i Utah. – Foto: Marco Garcia / AP / dpa

Ingen verdensmesterskap på over to og et halvt år. Ikke Hawaii. Det er på tide med tittelen igjen. Men ikke i triatletenes Mekka. Listen over de beste savnede stjernene er lang.

Triatlon-superstjernen Jan Frodeno fikk nylig undersøkt sin skadede akillessene. Patrick Lange tar en avslappet løpetur i Hamburg med Kai Pflaume.

Når Ironman World Championships-titlene kjempes og svettes på lørdag, mangler mesterne i 2015, 2016, 2017, 2018 og 2019. Men det er ikke den eneste grunnen til at det blir verdenscup i spesiell regi. For første gang siden 1978, da den utmattende svømmingen på 3,86 kilometer, 180,2 kilometer sykkeltur og 42,2 kilometer lang løp feiret premieren i februar samme år, vil triatlonmesterne ikke bli kronet på Hawaii.

Verdensmester Haug til start

Ikke noe problem for den regjerende kvinnelige mesteren. «For meg personlig spiller det ingen rolle hvor et verdenscup finner sted», sier Anne Haug: «For meg er et verdenscup et verdenscup». Fra et likestillingssynspunkt er det ikke engang ille å ha verdenscup på et annet sted. Spesielt siden Hawaii er mer en utfordring med varme, ekstrem fuktighet og de fryktede Mumuku-vindene. — Vi som vant på Hawaii, må vise at vi kan gjøre det andre steder, sier Haug i det tyske nyhetsbyrået.

I likhet med Frodeno har 39-åringen vunnet den siste verdenscuppen så langt i 2019. I 2020 måtte Mekka-klassikeren i triatlon avlyses på grunn av korona-pandemien og ingen løp var mulig der i 2021 heller. VM, som nå finner sted i St. George i den amerikanske delstaten Utah, er restitusjonsdatoen. I oktober forventes et kanonskudd å sende tusenvis av idrettsutøvere tilbake på sporet på Hawaii.

Frodeno og Lange håper på løpene på Hawaii

Da ønsker Frodeno, som hovedsakelig kan trene svømming og sykling hjemme i Girona på grunn av en delvis rift i akillessenen, og Lange, som pådro seg en skulderskade på det kanariske retreatet, å være der igjen.

Det er tvilsomt at den berømte serien med tyske titler vil vare til da, selv om initiativtakeren er der i St. George. I 2014 feiret Sebastian Kienle sin største sportslige suksess. I 2019 endte han på tredjeplass på Hawaii. Men de siste årene har den nå 37-åringen slitt med skadeproblemer gang på gang. Han ønsker å avslutte karrieren neste år.

«I løpet av de siste par årene har jeg ofte hatt følelsen av, pokker, det er nok,» sa han da han kunngjorde pensjonisttilværelsen for noen måneder siden. Men det er ikke alt: Kienle ønsker å triumfere igjen enten i Utah eller Hawaii. På en eller annen måte, selv om han vet hvor stor utfordringen er. «Jeg vil ikke si umulig, men det er ganske vanskelig å være der midt på lørdagen,» sa han på den offisielle pressekonferansen, ikke uten å lokke fram noen muntre latter da han snakket om motivasjonen for trening under et rapportert toalett. De to andre tyskerne, Florian Angert og Boris Stein, bør ha sine ti første sjanser.

En nordmann er en av favorittene

Kienle vant i 2014, Frodeno i 2015 og 2016, Lange i 2017 og 2018, så igjen Frodeno. På grunn av fraværet til den tyske duoen, skiller én person seg enda mer ut når det gjelder hovedfavoritten: Kristian Blummenfelt, 28, fra Norge og fjorårets vinner. Blummenfelt vant kortdistanse-verdenstittelen, OL-gull og, på en strålende rekordtid, Ironman Cozumel på sin første langdistanse. Dessverre har det vært noen kanselleringer, sa han i forkant av kampen mellom Norge og Tyskland med sine beste stjerner, annonsert tidligere i år.

Blant favorittene, foruten Blummenfelt, landsmannen Gustav Iden, to ganger verdensmester på halve distansen, tidligere viseverdensmester Lionel Sanders fra Canada og to ganger olympisk mester Alistair Brownlee fra Storbritannia. På sykkelveien med nesten to tusen og en halv høydemeter og et kupert maraton, er overraskelser absolutt ikke utelukket. Det blir en hard arbeidsdag uten avbrudd i mer enn sju og en halv time.

— Jeg har aldri konkurrert på en slik rute før, melder Haug. Mer enn 900 dager etter sin triumf som den første tyske kvinnen, sier hun for å forsvare tittelen sin: «Å vinne en gang er bra. Å bekrefte det en gang til ville være veldig spesielt.»

Kvinnekonkurransen starter fem minutter etter proffkonkurransen for menn klokken 14:20 CEST («sportschau.de») i Sand Hollow State Park. Det vil også være vinneren av Ironman Hamburg 2021, Laura Zimmermann. Laura Philipp vil være fraværende. 35-åringen var en av kandidatene til medaljen, en koronainfeksjon stoppet henne. Samme skjebne rammet 33 år gamle Carolin Lehrieder. Tre ganger viseverdensmester Lucy Charles-Barclay fra Storbritannia måtte avlyse avgangen på grunn av en hofteskade.

© dpa-infocom, dpa: 220506-99-183313 / 3

Related Videos

Leave a Comment