Home » Erling Haaland antagelig død: Norsk avis AI gjør forferdelige feil

Erling Haaland antagelig død: Norsk avis AI gjør forferdelige feil

by Roald Amundsen

Stor oversettelsesfeil av AI
Aviser spredte falske meldinger om at Haaland ble drept

Erling Haaland entrer vannet utkledd som en viking for en fotoshoot. Dette melder den største norske avisen «Verdens Gang» og skriver at fotballspilleren ble truffet av et skudd. Årsaken til dette er tilsynelatende en alvorlig oversettelsesfeil av en kunstig intelligens.

Hvis Erling Haaland hadde lest «Verdens Gang» denne uken, ville han blitt veldig overrasket. I det minste. Kanskje sjokkert eller til og med sint. Den største avisen i hans norske hjemland meldte foreløpig at 23-åringen var drept. Det sto faktisk: «Fotograf David Yarrow tok unike bilder av fotballspilleren Erling Braut Haaland, som ble drept på eiendommen til milliardæren Arne Fredly på Lysaker.»

Ordlyden alene antyder at den påståtte skrekknyheten er basert på en alvorlig feil – og det er heldigvis tilfelle. For Erling Haaland er åpenbart ved utmerket helse og i utmerket atletisk form. Han har allerede scoret åtte mål for Manchester City på de seks første Premier League-kampdagene denne sesongen og fire ganger på sine tre siste kamper for Norge.

Så hva hadde skjedd? I følge konsekvente medieoppslag tester «Verdens Gang» for tiden en kunstig intelligens og dens evne til å lage artikler. Noe som åpenbart ikke fungerte bra i Haaland-rapportens tilfelle. For i virkeligheten var det en ekstraordinær fotoshoot av fotballspilleren, som poserte foran kamera som en viking. Imidlertid feiltolket AI ordet «skyt» eller «skyt» i en slik grad at det ikke ble «fotografert», men «skudd».

Det førte til at VG umiddelbart måtte korrigere nyheten, som åpenbart hadde nådd sosiale medier for en tid tilbake. Hånet var stort – og sportssjef Frode Buanes skrev til «Dagbladet» at han og hans avis måtte beklage uttrykkelig til den spreke Erling Haaland: «Selv om Haaland i England river opposisjonens forsvar i stykker nesten hver uke og skyter det til stykker, det var slett ikke meningen å «drepe det i pressen».

David Yarrows bilder viser forøvrig Haaland som står midt i havet. Kledd i pelsvest og utstyrt med skjold, øks og sverd. «Det finnes ingen viktigere fotballspiller i verden enn Erling Haaland», skriver 57-åringen: «Vi jobbet sammen for å fremheve Erlings fysiske tilstedeværelse og hans nordiske utseende.» Viking-temaet var åpenbart, «fordi det er vanskelig å tenke på en annen idrettsutøver som kunne få dette utseendet mer naturlig.»

Related Videos

Leave a Comment