Home » Erdogans trussel: Tyskland reagerer med å vente

Erdogans trussel: Tyskland reagerer med å vente

by Russell Crowe

Dagen etter at Tyrkias president Erdogan truet med å utvise flere ambassadører, hadde de berørte statene en intens diskusjon om hvordan de skulle gå frem. Utenriksdepartementet sa at de tok Erdogans uttalelser til etterretning.

En talsmann sa søndag at det for tiden er «intense konsultasjoner med de andre ni berørte landene». I likhet med Tyskland har regjeringene i Danmark og Norge uttalt at de ennå ikke har mottatt noen offisiell melding fra Tyrkia.

Özdemir: Fortsett kampanjen for Kavalas løslatelse

Den grønne politikeren Cem Özdemir oppfordret det vestlige samfunnet til å fortsette kampanjen for frigjøringen av den tyrkiske kulturpatronen Kavala. EU og dets partnere må kjempe for at Kavala og alle uskyldige fanger i Tyrkia endelig skal løslates, sa Özdemir til mediegruppen Funke.

Utenlandske politikere fra CDU, FDP og venstresiden kritiserte også Erdogans uttalelser og snakket om en eskalering i utenrikspolitikken. Handlingen fra Tyrkias president Erdogan mot vestlige ambassadører risikerer å belaste G20-toppmøtet i Roma neste helg. Erdogan skal blant annet møte USAs president Biden der.

Erdogan erklærer ti ambassadører uønskede

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hadde utløst kritikk i inn- og utland med et verbalt angrep på ambassadører fra Tyskland, USA og åtte andre vestlige land. Erdogan erklærte lørdag diplomater uønskede etter å ha bedt om løslatelse av menneskerettighetsaktivisten Osman Kavala, som har sittet i fengsel siden 2017.

Utvisningen av ambassadørene er fortsatt uklar

Det er åpent på søndag hvis Erdogans ord også vil bli fulgt av utvisning av ambassadøren. Opposisjonspolitikere i Tyrkia anklaget Erdogan for å prøve å avlede oppmerksomheten fra landets økonomiske problemer ved å eskalere. Tyske politikere krevde konsekvenser. Berlins utenrikskontor reagerte med å vente.

Erdogan sa i en tale til anerkjente fans i byen Eskisehir at han hadde «gitt sin utenriksminister de nødvendige instruksjonene og fortalt hva han skal gjøre: disse ti ambassadørene må umiddelbart erklæres som uønskede personer». Bakgrunnen for dette er rettssaken mot Kavala. Han er anklaget for å ha finansiert offentlige protester i 2013 og deltatt i kuppforsøket i 2016. Kavala avviser ham. En endelig setning venter fortsatt.

Ambassadørene krevde Kavalas løslatelse

Den 18. oktober ga ambassadørene en felles uttalelse der de ba om Kavalas løslatelse og en rask løsning av saken. I tillegg til Tyskland og USA er underskriverne Frankrike, Nederland, Danmark, Finland, Sverige, Norge, Canada og New Zealand. Mange av disse landene er allierte av Tyrkia i NATO. Tyrkia hadde allerede beskrevet uttalelsen som en uakseptabel innblanding i rettsprosessen og hadde innkalt diplomater til UD.

Den tyrkiske opposisjonen snakker om avledningsmanøvrer

Kraftig kritikk har kommet fra den tyrkiske opposisjonen, for eksempel fra Kemal Kilicdaroglu, presidenten for det største opposisjonspartiet CHP. Erdogan bringer landet raskt til randen, tvitret han. «Årsaken til disse tiltakene er ikke å beskytte nasjonale interesser, men å skape kunstige årsaker til at økonomien faller.» Nestlederen for opposisjonspartiet IYI, Yavuz Agiralioglu, ga en lignende uttalelse. «La oss umiddelbart gå tilbake til vår virkelige agenda og til det grunnleggende problemet i dette landet, den økonomiske krisen», oppfordret Erdogan.

Den tyrkiske økonomien er påvirket av inflasjon og nedgangen av lira mot utenlandsk valuta. Nedgangen i liraen akselererte etter at sentralbanken nylig kuttet renten betydelig under press fra Erdogan.

Related Videos

Leave a Comment