Home » Erdogan-kritikere sier oppfordring om utkastelse er et avvik fra økonomisk elendighet

Erdogan-kritikere sier oppfordring om utkastelse er et avvik fra økonomisk elendighet

by Russell Crowe
  • Erdogan tar Tyrkia over stup, sier opposisjonsleder
  • Kavala i fengsel siden slutten av 2017 uten domfellelse
  • Den tyrkiske liren har falt med nesten en fjerdedel i år
  • Meningsmålinger viser støtte til Erdogan foran valget i 2023

ISTANBUL, 24. oktober (Reuters) – Politiske motstandere av president Tayyip Erdogan sa søndag at hans oppfordring om å utvise ambassadører fra 10 vestlige allierte var rettet mot å distrahere fra Tyrkias økonomiske problemer, mens diplomater håpet at utvisningene fortsatt kunne unngås.

Lørdag sa Erdogan at han hadde beordret utsendingene å bli erklært «persona non grata» for å ha bedt om løslatelse av filantropen Osman Kavala fra fengselet.

Fra søndag kveld var det ingenting som tydet på at UD hadde utført instruksen på nytt, som ville åpne den dypeste bruddet med Vesten i Erdogans 19 år ved makten.

Den diplomatiske krisen sammenfaller med investorbekymringer for at den tyrkiske liren faller til et rekordhøyt nivå etter at sentralbanken, under press fra Erdogan for å stimulere økonomien, uventet kuttet renten med 200 poeng forrige uke.

Pundet nådde et nytt laveste nivå i den tidlige asiatiske handelen, og svekket seg 1,6 % til 9,75 per dollar, et trekk bankfolk tilskrives Erdogans kommentarer. Den har mistet nesten en fjerdedel av verdien så langt i år.

Kemal Kilicdaroglu, leder for det viktigste opposisjonspartiet CHP, sa at Erdogan «raskt dro landet over et stup».

«Årsaken til disse tiltakene er ikke for å beskytte nasjonale interesser, men for å skape kunstige grunner for å ødelegge økonomien,» sa han på Twitter.

«SÅT DENNE FILMEN FØR»

Kavala, en bidragsyter til mange sivilsamfunnsgrupper, har sittet i fengsel i fire år, anklaget for å ha finansiert landsomfattende protester i 2013 og deltatt i et mislykket kupp i 2016. Han avviser anklagene og ble værende i varetekt mens rettssaken hans fortsetter.

«Vi har sett denne filmen før,» sa nestleder for opposisjonspartiet IYI, Yavuz Agiralioglu. «Tilbake til både vår virkelige agenda og det grunnleggende problemet i dette landet – den økonomiske krisen.»

Erdogan sa at utsendingene ikke respekterte det tyrkiske rettssystemet og ikke hadde rett til å kreve Kavalas løslatelse.

Sinan Ulgen, styreleder for den Istanbul-baserte tenketanken Edam og tidligere tyrkisk diplomat, sa at Erdogans timing var inkongruent da Tyrkia forsøkte å rekalibrere sin utenrikspolitikk bort fra episoder med spenning de siste årene.

«Jeg håper fortsatt at Ankara ikke går gjennom det», tvitret han, og kalte grepet enestående blant NATO-allierte. «Det utenrikspolitiske etablissementet jobber hardt for å finne en mer akseptabel formel. Men tiden renner ut.»

Erdogan reagerte ikke alltid på trusler.

I 2018 sa han at Tyrkia ville boikotte amerikansk elektronikk i en tvist med Washington. Salget ble ikke påvirket. I fjor oppfordret han tyrkerne til å boikotte franske produkter over det han kalte president Emmanuel Macrons «anti-islam»-program, men fulgte ikke opp.

SKABSMØTE

En diplomatisk kilde sa at en avgjørelse kan tas på mandagens regjeringsmøte og at nedtrapping fortsatt er mulig. Erdogan har sagt at han vil møte USAs president Joe Biden på G20-toppmøtet neste helg i Roma.

Erdogan har dominert tyrkisk politikk i to tiår, men støtten til hans regjerende allianse eroderte foran valget i 2023, delvis på grunn av høy inflasjon.

Mens Det internasjonale pengefondet anslår en økonomisk vekst på 9 % i år, er inflasjonen mer enn dobbel og pundet har falt 50 % mot dollaren siden Erdogans siste valgseier i 2018.

Emre Peker, fra det London-baserte konsulentselskapet Eurasia Group, sa at trusselen om utkastelser i en tid med økonomiske vanskeligheter var «i beste fall hensynsløs, og i verste fall et tåpelig spill for å styrke Erdogans fallende popularitet.»

«Erdogan må projisere makt av innenrikspolitiske årsaker,» sa han.

I en felles uttalelse 18. oktober ba ambassadørene til Canada, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederland, Norge, Sverige, Finland, New Zealand og USA om en rettferdig og rask løsning på Kavalas sak, og hans «haste løslatelse «.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ba om umiddelbar løslatelse av Kavala for to år siden, og sa at det ikke var noen rimelig mistanke om at han hadde begått en lovbrudd.

Soner Cagaptay fra Washington Institute for Near East Policy tvitret: «Erdogan tror han kan vinne det neste tyrkiske valget ved å anklage Vesten for å angripe Tyrkia, til tross for landets beklagelige tilstand i økonomien.»

Forfatter av Daren Butler Redigering av Dominic Evans og Giles Elgood

Våre standarder: Thomson Reuters tillitsprinsipper.

Related Videos

Leave a Comment