Home » Energie – Bayreuth – siste skudd på Nordlink mellom Norge og Tyskland – økonomi

Energie – Bayreuth – siste skudd på Nordlink mellom Norge og Tyskland – økonomi

by Russell Crowe

Wilster / Tonstad (Dpa) – Testdriften av kraftlinjen Nordlink mellom Tyskland og Norge er i ferd med å avsluttes. – Vi har ikke støtt på noen store problemer, sa administrerende direktør i den tyske nettoperatøren Tennet, Tim Meyerjürgens mandag. «Vi måtte bare justere noen få innstillinger.»

Den 623 kilometer lange elektriske motorveien har koblet sammen strømmarkedene i Norge og Tyskland i tre måneder. Ifølge Tennet vil kunder i Norge og Tyskland dra nytte av den nye linjen under normal drift. Hvis strømprisene er høye i Tyskland fordi lokale vindturbiner og solceller produserer lite strøm, kan energi fra norsk vannkraft importeres via Nordlink. Dette gjelder spesielt i perioder hvor strømmen i vanntankene er høy. I tørre årstider kan Norge importere strøm fra tysk vind- og soloverskudd.

Ruten går 516 kilometer som en sjøkabel over Vadehavet og til bunnen av Nordsjøen. Den regnes for å være en av de lengste forbindelsene i sitt slag i verden: På tysk side når sjøkabelen fastlandet på demningen nord for Büsum. Derfra fortsetter den som en 54 kilometer lang underjordisk kabel gjennom Dithmarschen-distriktet og under Kiel-kanalen til Nortorf nær Wilster i Steinburg-distriktet. Det er en av de to såkalte konverteringsstasjonene. Den andre konverteringsstasjonen ligger i Tonstad, Norge. Den er koblet til sjøkabelen via en 53 kilometer lang høyspent luftledning. I omformerstasjoner konverteres elektrisitet fra likestrøm til vekselstrøm eller fra vekselstrøm til likestrøm, avhengig av markedssituasjonen.

«I testen satte vi systemet på prøve og presset elektrisiteten til grensene for ytelsen i begge retninger,» sa Meyerjürgens. Ifølge opplysninger kan kabelen med en kapasitet på 1400 megawatt gi klimanøytral energi til cirka 3,6 millioner husstander. Dette tilsvarer en stor andel private boliger i Hamburg og Schleswig-Holstein. Den offisielle idriftsettelse av den nesten to milliarder euro Nordlink-linjen er planlagt til 27. mai.

© dpa-infocom, dpa: 210322-99-923184 / 3

Related Videos

Leave a Comment