Home » En ny regel hindrer transsvømmere fra å konkurrere i kvinneklassen

En ny regel hindrer transsvømmere fra å konkurrere i kvinneklassen

by Liv Ullmann

Transpersoner som ikke har skiftet kjønn før fylte 12 år, kan ikke lenger konkurrere i svømmeklassen for kvinner. I Sverige applauderes avgjørelsen.

– Det betyr at kvinneklassen er fredet. Det blir et viktig aspekt ved rettferdighet, sier Pia Zätterström, president i det svenske svømmeforbundet, til SVT Sport.

Nyheter

Publisert 21. juni 2022 kl. 15.00

Dagens verden har ved flere anledninger skrevet om debatten om hvorvidt transpersoner driver med kvinneidrett eller ikke. Nylig bestemte det internasjonale svømmeforbundet (Fina) at bare de som har gjennomgått en kjønnskorreksjon fra mann til kvinne før fylte 12 år skal kunne konkurrere i kvinneklassen, sier SVT Sport.

Dagens verden har fortalt hvordan Lia Thomas, en transperson født mann, vant titler og svømte i fantastiske nye rekordtider i svømming for kvinner. Finas nye melding gjør at Lia Thomas nå får forbud mot å konkurrere mot kvinner.

Beslutningen ble tatt i forbindelse med en ekstra kongress i Budapest, hvor fremtidig regulering av konkurranser for transpersoner i svømming ble bestemt. 196 stemte for den nye regelen mens 42 var imot og 36 stemte blankt, sier SVT Sport.

– Det var en avgjørelse i riktig retning. Det betyr at kvinneklassen er fredet. Det blir et viktig aspekt ved rettferdighet, sier Pia Zätterström, president i det svenske svømmeforbundet, til SVT Sport.

president i Fina Husain Al-Musallam sa til kongressen at det ikke var en lett beslutning å ta.

– Det er en veldig vanskelig og sammensatt situasjon. Utøverne våre må komme først, og når jeg sier atleter, mener jeg hver eneste utøver. Dette er en politikk som ikke vil bli støttet av noen av våre idrettsutøvere som er transpersoner, sa Al-Musallam ifølge SVT Sport.

De sier det bra nedsatt en arbeidsgruppe som skal undersøke hvilke såkalte åpne klasserom transpersoner kan delta i.

– Inkludering ble diskutert på kongressen og det er ingen tilfeldighet at kongressen vedtok at transpersoner ikke skal føle seg velkomne, men presidenten sa at han ønsker å nedsette en arbeidsgruppe for å sikre at transpersoner kan føle seg inkludert, sier Pia Zätterström.

Det vil være et viktig aspekt ved rettferdighet.

Pia Zätterström, president i det svenske svømmeforbundet

Related Videos

Leave a Comment