Home » En arktisk ekspedisjon – New York Times

En arktisk ekspedisjon – New York Times

by Henrik Ibsen

Tilpasning til klimaendringer kan være et vanskelig tema å diskutere. Å tenke på hvordan samfunnet vil tilpasse seg konsekvensene av klimaendringer virker som defaitisme.

Det mest presserende spørsmålet, ifølge mange forskere, er hva USA og verden vil gjøre for å minimere skaden. Uten aggressiv handling for å redusere karbonutslipp i løpet av det neste tiåret, kan skaden bli fryktelig.

Likevel vil tilpasning være en stor del av fremtiden, uansett hvor alvorlige klimaendringene er. Akkurat nå virker minst 2,5 grader Fahrenheit med global oppvarming garantert, og det er nok til å forårsake forstyrrende og farlige endringer i lokale værforhold, flomnivåer, landbruk og mer. Fellesskap vil gjøre endringer som svar.

«Vi har ikke lenger den luksusen å diskutere om vi skal tilpasse oss, men vi bør heller ikke ha rosefargede briller om i hvilken grad tilpasning kan gjøre en forskjell,» sa Christopher Flavelle, en ekspert, til oss. Times reporter som dekker klima.

Noen steder iverksetter allerede tiltak for å kontrollere skadene forårsaket av klimaendringer. Miami Beach bruker skitt og steiner for å løfte jorda under boliger og veier. Washington, DC, gravd en fem mil lang tunnel for å forhindre oversvømmelse av nedre kvartaler. Phoenix er gatebelegg med materialer som reflekterer i stedet for å absorbere varmen fra solen.

Andre lokalsamfunn ser etter omdirigere sparepengene sine for en varmere fremtid. Vår kollega Andrew Kramer reiste nylig til Pevek, Russland – en liten havneby ved Polhavet, 5500 miles fra Moskva, hvor Andrew er basert – for å rapportere om en ekstrem versjon av den økonomiske endringen som klimaet induserer.

Pevek, stedet for en stalinistisk gulag-leir, virket som en annen døende by i det russiske innlandet inntil smeltende iskapper begynte å åpne Arktis for skipsfart. En tur fra Sør-Korea til Nederland kan for eksempel være nesten to uker kortere over Arktis enn gjennom Suez-kanalen. «Vi er inne i en ny æra,» sa Valentina Khristoforova, kurator for et lokalhistorisk museum.

Byen pusser opp havnen sin, reparerer biblioteket og bygger en esplanade langs Polhavet, som du kan lese i Andrews historie. Befolkningen vokste med rundt 50 prosent, til rundt 4500 mennesker.

Dette er i samsvar med president Vladimir Putins strategi om å bruke klimaendringer til både økonomisk og geopolitisk fordel. Fordi Russland er en stor produsent av olje og naturgass – like bak USA – har det også kortsiktige økonomiske grunner til å motsette seg aggressive handlinger for å bremse klimaendringene.

På lengre sikt vil Russland imidlertid nesten helt sikkert ikke være i stand til å unngå de kostbare klimarelaterte ødeleggelsene forårsaket av skogbranner, flom og mer. «Beviset tyder på at risikoen langt oppveier fordelene,» sa Marisol Maddox, arktisk analytiker ved Woodrow Wilson International Center for Scholars, «uansett hvor optimistisk språket til den russiske regjeringen er.»

For mer:

  • Russland har begynt å sensurere internett, inkludert hemmelige bokser som lar myndighetene blokkere eller bremse nettsider.

  • China Evergrande, eiendomsgiganten med mer enn 300 milliarder dollar i gjeld, betalte obligasjonseierne en dag før en misligholdsforfall, rapporterte statlige medier.

  • «Gengene har mer autoritet enn våre ledere»: kriminelle organisasjoner kontrollerer mer enn halvparten av Haiti.

  • Urfolksbarn i Canada har lenge vært tvunget til å gå på voldelige boligskoler. Tusenvis har aldri blitt sett igjen. The Times fulgte arkeologer på jakt etter gravene deres.

Mødre i Amerika er isolerte og underfinansierte. Løsningen kan være å bo sammen, hver for seg, Judith Shulevitz skriving.

Begivenhetene rettferdiggjorde Angela Merkels moralske heroisme overfor flyktningene, Michelle Goldberg argumenterer.

Kjendis: Hvis du er en stigende stjerne, vil du at han skal være agenten din.

Forsvarsløs: Noen elefanter har utviklet seg til å unnslippe krypskyttere.

Moderne kjærlighet: Han ønsket å bli alvorlig raskt, noe som gjorde ham godt til han ikke gjorde det.

Tips fra Wirecutter: Hvordan velge joggesko.

Levde liv: Jerry Pinkneys stemningsfulle illustrasjoner har gjort mer enn 100 barnebøker levende. En av sjangerens mest ærede illustratører, han var mest kjent for sine bilder av svarte karakterer, historie og kultur. Han døde 81 år gammel.

Når du ser en Wes Anderson-film, kan du forvente visse ting. Det blir levende fargepaletter, sære karakterer og symmetriske plan. Og du vil legge merke til i det minste noen få kjente fjes: Regissøren har en rekke skuespillere han vender tilbake til gang på gang, inkludert Bill Murray, Owen Wilson, Tilda Swinton og Anjelica Huston. (Han valgte Swinton først i en av filmene hans, «Moonrise Kingdom», etter at hun sendte ham et fanbrev.)

Andersons nye film «The French Dispatch» følger hendelser i Fictional Magazine inspirert av New Yorker. Flere av filmens rollebesetning, inkludert Swinton og Frances McDormand, har snakket med The Times om livet på settet – krevende på arbeidsdagen, full av familiefester om natten – og hva som får dem til å komme tilbake.

«Noen ganger kan du føle deg isolert når du lager en film, spesielt amerikanske filmer – stjernene er i trailerne,» sa skuespillerinnen Léa Seydoux. «Med Wes trenger han en dyp forbindelse med skuespillerne sine, og det er derfor jeg tror han jobber med de samme menneskene hele tiden.»

Anderson la til, «Det jeg liker å gjøre er å gå til et sted og få oss alle til å bo der og bli en ekte slags lokal produksjon, som et lite teaterselskap.»

Når det gjelder selve filmen? «Det krever litt innsats å følge med, og du føler ofte at du ikke får alt, men det er en del av moroa,» skrev AO Scott i en anmeldelse. – Sanam Yar, en morgenskribent

Gårsdagens Spelling Bee pangram var gyldighet. Her er dagens puslespill – eller du kan spille det online.

Related Videos

Leave a Comment