Home » Droner skal snart frakte medisinske prøver til Norge

Droner skal snart frakte medisinske prøver til Norge

by Russell Crowe

En av Aviants grunnleggere, Lars Erik Fagernæs, kalibrerer dronesensorer før en testflyging. Kreditt: Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

Avstanden mellom de norske byene Røros og Trondheim er cirka 100 kilometer i luftlinje. Tre gründere fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) ønsker å bruke droner til å frakte medisinske prøver mellom seg.

Røros sykehus er en filial av St. Olavs Hospital i Trondheim. Sykehuset tar fortløpende medisinske prøver, men de må ofte analyseres i Trondheim.

I dag foregår transporten av disse medisinske prøvene hovedsakelig med bil. Men dette er en veistrekning på 150 kilometer, og spesielt om vinteren er ideen om et annet alternativ tiltalende for transportører.

Entreprenørene Herman Øie Kolden, Bernhard Paus Græsdal og Lars Erik Fagernæs jobber med en løsning.

– Vi bygger noe som kan utgjøre en forskjell og forhåpentligvis kan redde liv og bidra til samfunnet. Det er virkelig givende og motiverende, sier Fagernæs.

De tre gründerne er nerder i ordets beste betydning. De er sivilingeniører med litt over gjennomsnittet interesse for droner og sammen har de komplementære spesialistkompetanse innen fysikk, matematikk, kybernetikk, robotikk og informatikk. De er en fyrstikk som ikke ble skapt i himmelen, men ved NTNU.

Testflyvning fullført

I 2019 fullførte de tre masterstudentene et år med studier i utlandet ved prestisjetunge MIT i USA, med noen av de mest talentfulle dronefakultetene i verden. Den opplevelsen startet ideen deres om å utvikle leveringsdroner.

De grunnla selskapet Aviant. Ikke lenge etter sikret Aviant en avtale med St. Olavs Hospital om å utvikle en løsning for sending av biologiske prøver mellom de to sykehusene.

– Vi bruker forhåndsbygde droner, men vi bytter ut det meste av elektronikken med løsninger vi har utviklet, sier Fagernæs.

En testflyvning mellom byer er allerede gjennomført. Ved hjelp av 4G fløy dronen totalt 120 kilometer 120 meter over bakken. En drone kan bære medisinske prøver på halvparten av tiden en bil tar og kan bidra til å redde liv.

Sterk tillit til løsningen

Foreløpig må en bakkeoperatør følge leveringsdronen på en skjerm under transport.

– Men i fremtiden er tanken at denne operatøren skal kunne spore flere droner samtidig. Dette sparer arbeidstimer i tillegg til leveringstider, sier Fagernæs.

Flere enheter har uttrykt tillit til løsningen. Innovasjon Norge tildelte dem 1,5 millioner kroner (~ € 147 000) i tilskudd. Forskningsrådet bidro med 1 million kroner (~ € 98 000) for å støtte oppstarten.

Andre selskaper tenker i samme baner. Fagernæs håper de skal klare å skape et norsk samarbeid og utvikle løsninger som kan konkurrere med utenlandske aktører.


Øyedroner fra sykehus i Warszawa for å transportere virusprøver


Levert av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

Sitering: Droner vil snart frakte medisinske prøver til Norge (2021, 9. september) gjenfunnet 31. oktober 2021 fra https://techxplore.com/news/2021-09-drones-medical-samples-norway.html

Dette dokumentet er underlagt opphavsrett. Med unntak av korrekthet for private studie- eller forskningsformål, kan ingen del reproduseres uten skriftlig tillatelse. Innholdet er kun gitt for informasjonsformål.

Related Videos

Leave a Comment