Home » Disney og Apple blant annonsører for å gjøre forretninger på X etter Elon Musks antisemittiske innlegg

Disney og Apple blant annonsører for å gjøre forretninger på X etter Elon Musks antisemittiske innlegg

by Siv Jensen

SAN FRANCISCO – Teknikmilliardær Elon Musk møtte en tredje dag med tilbakeslag fredag ​​fra jødiske ledere, Det hvite hus og medieannonsører, inkludert Disney og Apple, etter å ha støttet en antisemittisk konspirasjonsteori i begynnelsen av uken, den siste i en serie av anti-jødiske ekko. Jødisk bigotteri har pågått i årevis.

Musk utløste kritikk med seks ord han la ut onsdag ettermiddag på X, appen for sosiale medier han kjøpte for et år siden. Som svar på en annen bruker som anklaget jøder for å hate hvite mennesker og som uttrykte likegyldighet til antisemittisme, skrev Musk: «Du fortalte sannheten.»

Musk, administrerende direktør for bilprodusenten Tesla og rakettselskapet SpaceX, fulgte opp sin første tweet med å kritisere Anti-Defamation League, eller ADL, en organisasjon grunnlagt av jøder for å motarbeide antisemittisme. Musk har kranglet med ADL i flere måneder på grunn av deres innsats for å redusere ekstremisme på sosiale medier, en kampanje som Musk sier har kostet X mengder annonsesalg.

Torsdag morgen sa ADL-sjef Jonathan Greenblatt at Musk oppførte seg farlig.

«I en tid da antisemittisme eksploderer i Amerika og sprer seg over hele verden, er det utvilsomt farlig å bruke din innflytelse til å validere og fremme antisemittiske teorier,» sa han. skrev på Xmed et skjermbilde av Musks tweet på seks ord.

Det hvite hus la til sin fordømmelse fredag ​​mens tilbakeslaget fortsatte, og sa at Musk hadde fremmet «antisemittisk og rasistisk hat» mot «våre kjerneverdier som amerikanere».

Beretninger som historisk har støttet antijødiske synspunkter, feiret Musks tweet som velkomstnyheter og som bekreftelse på at han er enig med dem «på JQ», forkortelse for «jødisk spørsmål», et begrep brukt av antisemitter i flere tiår.

«Dette er gammeldags antisemittisme med ny sjargong,» sa AJ Bauer, en assisterende professor i journalistikk som studerer høyreorienterte bevegelser og medier ved University of Alabama.

Musk kunngjorde en innholdspolicy på fredag ​​som ADL ønsket velkommen, og sa at X vil suspendere kontoer som bruker uttrykket «fra elven til havet». Uttrykket er populært blant mange palestinere, mens mange jøder sier at uttrykket betyr utryddelsen av Israel.

Men ellers var Musk trassig i sine kommentarer tidligere i uken. Tweetene hans fra onsdag var fortsatt på nett og fredag ​​la han ut på X at ytringsfrihet var på spill og at han ikke ville bli presset.

«Jeg holder meg til mine prinsipper!» svarte til en bruker.

«Som alle falske fortalergrupper som prøver å undertrykke ytringsfrihet, bør de huske at karma er ekte,» la han til.

En representant for X svarte ikke umiddelbart på en intervjuforespørsel fredag.

IBM sa torsdag at de har trukket sine annonser fra X, fant en nylig undersøkelse fra den progressive organisasjonen Media Matters. annonsering fra IBM og andre selskaper de kjørte på X ved siden av pro-nazistisk materiale.

«IBM har nulltoleranse for hatytringer og diskriminering, og vi har umiddelbart suspendert all reklame på X mens vi undersøker denne fullstendig uakseptable situasjonen,» sa selskapet i en uttalelse. En IBM-representant la til at selskapet undersøkte Media Matters-rapporten, ikke spesifikt Musks innlegg.

Walt Disney Company stopper også utgifter på X, ifølge en kilde med direkte kunnskap. Hans avgjørelse var tidligere rapportert fra New York Times. To andre medieselskaper, Paramount Global og Warner Bros. Discovery, sa gjennom representanter sent fredag ​​at de også ville ta en pause.

Comcast og NBCUniversal holder også tilbake reklame på Platform X, sa en talsperson fredag. (Comcast eier NBCUniversal, som er morselskapet til NBC News.)

Apple holder også tilbake annonsering på X, fortalte en person som er kjent med saken til CNBC.

EU-kommisjonen bestemte dette slutte å annonsere på X over bekymringer om feilinformasjon, rapporterte Politico fredag. En talsperson for kommisjonen svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar til rapporten.

Linda Yaccarino, administrerende direktør i at antisemittisme og diskriminering er uakseptabelt, selv om han ikke direkte tok for seg Musks tweets eller IBMs trekk.

«Når det gjelder denne plattformen, har X også vært ekstremt tydelig på vår innsats for å bekjempe antisemittisme og diskriminering. Det er ikke plass for dette noe sted i verden: det er dårlig og feil. Punkt,» hun skrev. X sa også i en e-post at Media Matters» undersøkelse var feil, delvis fordi annonsene er designet for å følge folk mens de surfer på nettstedet, så forskeren så de samme annonsene flere ganger på måter som andre kanskje ikke ser.

Musk forsvarte sine tidligere tweets i et CNBC-intervju i mai, og sa at han er en «prosemitt», ikke en antisemitt.

Musks siste kommentarer kom på en vanskelig tid for jøder rundt om i verden og i Israel. Ifølge ADL økte rapporter om antisemittiske hendelser i USA med 388 % etter Hamas-terrorangrepene forrige måned sammenlignet med samme periode i fjor. Denne uken kunngjorde Biden-administrasjonen et forsøk på å redusere antisemittisme og islamofobi.

Rabbiner Abraham Cooper, direktør for global sosial handling ved Simon Wiesenthal Center, en organisasjon oppkalt etter den berømte nazijegeren, sa at han er forvirret over måten Musk bruker X på.

«Jeg forstår ikke hvorfor Elon Musk, selv om det er leketøyet hans, ville komme inn med denne typen uttalelser, uansett motivasjon, som ytterligere impliserer ham med bigoter,» sa han.

«Jeg har nesten lyst til å fortelle ham, «Voks opp»,» la han til.

Eksperter som studerer antisemittisme og annen ekstremisme sier at Musk etterlyser ubegrunnede, tiår gamle påstander om jøder som samarbeider med hverandre til skade for andre.

«Ikke bare er det ingen bevis; disse har blitt miskreditert gang på gang, sier Matthew Hughey, en sosiologiprofessor ved University of Connecticut som har studert hvit overherredømme.

Musk har 163 millioner følgere på X, mer enn noen andre, så det han legger ut kan ha en reell innvirkning på handlingene til andre i den virkelige verden, la Hughey til.

«Vi bør forvente å se flere hatforbrytelser og samle seg rundt denne typen ytringer på grunn av dens forsterkning,» sa han.

Musks tweet var det tredje innlegget i en diskusjon som involverte andre mennesker. Det første innlegget, av en selvskreven konservativ jøde fra Sør-Florida, var en video som fordømte antisemittisme på nettet. Han sa: «Har du noe du vil si? Hvorfor forteller du oss ikke til ansiktene våre?

Den andre personen kom så inn med en konspirasjonsteori i flere avsnitt, noen ganger kjent som «den store erstatningsteorien», som blant andre har blitt forsterket av tidligere Fox News-vert Tucker Carlson. Denne personen sa at jødiske samfunn presser på «anti-hvitt hat» og at jøder støtter å «oversvømme» USA med «horder av minoriteter.»

Personen skrev at han var «dypt uinteressert» i «vestlige jødiske befolkninger» som nå står overfor trusler, som Musk svarte: «Du fortalte sannheten.»

På fredag ​​hadde Musks tweet fått 6,7 millioner visninger på X, ifølge nettstedets visningsteller.

Musk har en lang historie med å forsterke antisemittiske konspirasjonsteorier. I 2018, tvitret han: «Hvem tror du *eier* pressen? Hei»; i en neste tweet som svar på anklagene om antisemittisme på den tiden, sa han at han bare refererte til «mektige mennesker». I fjor twitret han et bilde av Adolf Hitler som en del av en tilsynelatende vits og ønsket rapperen Ye, tidligere kjent som Kanye West, velkommen til sosiale medier til tross for Yes antisemittiske kommentarer.

«Elon Musk har kommet med antisemittiske kommentarer på Twitter og andre formater i mange, mange år,» sa Bauer, ved University of Alabama.

«Når noen forteller deg hvem han er, bør du lytte til ham, og han har fortalt oss i lang tid at han er en antisemitt,» sa han.

Related Videos

Leave a Comment